Световният ден на менингита: заболяване, за което има ваксина

Световният ден на менингита се отбелязва на всеки 24 април, за да се даде повече информация за това заболяване. Добрата новина е, че има ваксина, която да предотврати развитието на бактериални инфекции. Ще ви разкажем повече в следващите редове!
Световният ден на менингита: заболяване, за което има ваксина

Последна актуализация: 28 ноември, 2020

Световният ден на менингита се отбелязва на всеки 24 април. През последните години, освен че се обръща внимание на болестта, вниманието се фокусира и върху ваксинирането.

Менингитът е заболяване, за което има разработени ваксини за предотвратяване на бактериалните му форми. Но имунизацията не е от тези препоръчвани от здравните асоциации, застъпници на увеличаването на поставяните ваксини.

На всички трябва да стане ясно, че това е сериозно заболяване. Менингитът започва развитието си в менингите на мозъка. Но може да продължи развитието си и да доведе до сепсис и загуба на човешки животи. Нивото на смъртност при това заболяване е около 10%, което означава, че всеки 10 на 100 разболели се умират.

Последиците също са доста сериозни и тежки. До 30% от децата с менингит страдат от забавяне на съзряването и припадъци. Сред често срещаните последици са и загуба на сетивата като зрение и слух.

Ваксините против менингит могат да спрат Haemophilus influenzae тип B, менингококите и пневмококите, които са основните бактериални причинители на заболяването. В някои държави всички тези имунизации са включени в календара, докато в други се правят само част от тях.

Информацията на Световния ден на менингита също е много важна. Според данни на Испанската педиатрична асоциация, повече от 30% от хората не знаят, че менингитът може да бъде предотвратен. Тази липса на информираност представлява препятствие пред разпространението на имунизациите.

Какво представлява менингитът?

Световният ден на менингита е възможност да поговорим за тази болест, причиняваща възпаление на менингите. Те представляват слоеве тъкан обвиващи мозъка, разделяйки го от  черепните кости и гръбначния стълб – разделяйки го от прешлените.

Когато менингите се възпалят, те оказват натиск върху други структури. Това води до характерните симптоми на болестта. Класическата триада на менингита са високата температура, главоболието и сковаността във врата. Един от класическите тестове за диагностициране на болестта е като се опита да се раздвижи врата на пациента.

При малките деца на възраст под две години, поставянето на диагноза е по-трудно. Понякога медицинските професионалисти предполагат развитието на болестта, когато високата температура е съпроводена от неконтролируем плач, като същевременно се наблюдава и скованост в тила. Но както споменахме, болестта може да остане скрита дълго време.

Световният ден на менингита обръща внимание на ваксинирането против болестта.

Причините за появата на менингита

Три основни групи са инфекциозните причинители на менингита: бактерии, гъбички и вируси. Световният ден на менингита се фокусира върху всички тях. Бактериалният менингит може да бъде предотвратен чрез поставяне на ваксини.

Бактериите, които обикновено причиняват появата на повечето случаи, са:

 • Менингококи. Официалното име на бактерията е Neisseria meningitidis. Наблюдава се най-вече сред тийнейджърите. Най-често се предава при близък контакт в затворени групи например в училищата или детските градини.
 • Пневмококи. Streptococcus pneumoniae е бактерията, която в последните години причинява повечето случаи на бактериален менингит при бебетата. Тя представлява микроорганизъм, който не само причинява менингит, но е и пневмонии и други респираторни заболявания.
 • Haemophilus influenzae тип b (Hib). Този патоген вече не е най-често срещаният причинител на това заболяване сред децата на възраст под две години, тъй като ваксината срещу него има страхотен ефект. Тя е ясен пример за ефективността на кампаниите по ваксиниране.
  Целта на Световния ден на менингита е да се обърне повече внимание на това заболяване.

Менингитът е добър пример за болести, които се предотвратяват чрез поставянето на ваксини.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 начина за баланс в химичния състав на мозъка

Ваксини против менингит

Ваксинацията все още е най-ефективният метод против инфекциозните болести. Менингитът е друг пример за това.

Световният ден на менингита потвърждава отново необходимостта от разработване на графици за ваксиниране с всички алтернативи. Менингококовата ваксина трябва да бъде добавена към ваксините против Haemophilus и пневмококи, които основно са две

 • Четиривалентна (ACWY) ваксина
 • Ваксини против серогрупа B менингококи или MenB ваксини

Трябва да подчертаем, че е изключително важно хората да бъдат информирани за тези ваксини и да имунизират децата си. Неваксинираната част от населението благоприятства разпространението на бактериалния менингит по света. Неимунизираните хора могат да доведат до мутирането на микроорганизмите във форми, които могат да преминат през защитата на ваксините.

Световният ден на менингита се бори против дезинформацията

Кампаниите на Световния ден на менингита целят да информират хората относно полезността на ваксините. Въпреки че болестта е предотвратима, превенцията зависи от асоциациите на медицинските специалисти, политическата ангажираност за поставяне на необходимите ваксини и самото общество.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hersi K, Gonzalez FJ, Kondamudi NP. Meningitis. [Updated 2021 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459360/
 • LaForce, F. Marc, et al. “Lessons from the meningitis vaccine project.” Viral immunology 31.2 (2018): 109-113.
 • Meningitis. Paediatr Child Health. 2001;6(3):126-127. doi:10.1093/pch/6.3.126
 • McGill, Fiona, et al. “Acute bacterial meningitis in adults.” The Lancet 388.10063 (2016): 3036-3047.
 • Basta, Nicole E., and Hannah Christensen. “4CMenB vaccine effectiveness: reasons for optimism.” The Lancet 388.10061 (2016): 2719-2721.
 • Young N, Thomas M. Meningitis in adults: diagnosis and management. Intern Med J. 2018 Nov;48(11):1294-1307. doi: 10.1111/imj.14102. PMID: 30387309.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.