Стресова фрактура: къде възниква и какво представлява?

Стресовата фрактура обикновено се появява в краката. Въпреки това, не е лесно да се диагностицира, защото пукнатината е толкова малка, че често не се показва на рентгеновите лъчи. За съжаление, тази фрактура често не се лекува и може да доведе до интензивна и хронична болка.
Стресова фрактура: къде възниква и какво представлява?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Една стресова фрактура се появява, когато има малко счупване в костта, което не е предизвикано от силен удар. Обикновено, това счупване е резултат от повтарящи се движения, или от бързо увеличаване на количеството или интензивността на дадена дейност.

Диагностицирането на тези видове фрактури не е лесно. Следователно, изисква се медицински специалист и допълнителни тестове, за да се различи от другите състояния. Това е така, защото фрактурата обикновено не се открива на рентген.

Спортистите са най-изложени на стресова фрактура. Всъщност 2% от спортните наранявания са този тип фрактури. Доста е болезнено и също така съществува риск отчупените части на костта да се изместят.

Стресова фрактура: какво представлява?

Стресова фрактура: рентгенова снимка на стресова фрактура на рамо

Стресовата фрактура може да възникне в резултат на претоварване с физическа дейност.

Когато няма непрекъснатост в костната тъкан, това е защото има фрактура. Повечето от тези наранявания възникват поради удари или травми. В случай на стресова фрактура, причината за проблема често е просто слабост на костта или умора. Има слабост, когато има недостиг на костна тъкан. От друга страна, има умора, когато има непрекъсната злоупотреба с мускули поради повтаряща се или външна дейност.

Стресовата фрактура е вид счупване или пукнатина в костта. Тези фрактури се случват поради многократна микротравма или претоварване, както казахме по-горе. В допълнение, те могат да представят силна болка при извършване на определени физически дейности. Тогава, тези фрактури често изчезват, когато дейностите приключат.

Може да не го знаете, но костите са изградени от колаген. Това е съединение, което улеснява процеса на костно ремоделиране, когато е костта е подложена на напрежение. Това е начин да се реабсорбира всяка повредена тъкан и след това да се образува отново. Ако обаче въздействието е непрекъснато или прекалено внезапно поради претоварване, фрактурата надвишава способността на тялото да попълва колагена. Точно това се случва, когато има стресова фрактура, поради претоварване или повтарящи се движения или остеопороза.

Стресова фрактура: видове

Има две групи стресови фрактури: с нисък риск и с висок риск. Тази класификация се дължи на фактори като засегнатата област, потенциала за усложнения, времето за лечение, наличието на псевдоартроза и начина, по който фрактурата заздравя.

Характеристиките на всяка група са:

  • Фрактури с нисък риск. Те се лекуват просто с елиминирането на дейността, която генерира нараняването. Освен това, те съответстват на фрактури в горните крайници, ребро, таза, бедрената кост, пищяла, лумбалните прешлени, фибула и костта на стъпалото.
  • Фрактури с висок риск. Този тип стресова фрактура има значителен потенциал за усложнения. Това е така, защото тези фрактури се свързват с наранявания на шийката на бедрената кост, тибиалния малеол, тарсалния скафоид, талуса и основата на метатарзала.

Стресова фрактура: основни места

Спортист си връзва маратонките

Има различни фрактури, свързани с всяка спортна дисциплина, в зависимост от упражняваните мускулни групи.

Стресовата фрактура може да засегне голям брой кости в тялото ни, които по една или друга причина са подложени на многократно въздействие. Въпреки това, краката са местата с най-висок риск от стресова фрактура.

Най-честите фрактури на краката са следните:

  • Фрактура на втория метатарзал. Това е най-честата фрактура на стреса, защото е свързана с най-дългия пръст на крака, който е този, който най-много държи натоварването по време на атлетични занимания.
  • Фрактура на петия метатарзал. Тази фрактура е характерна за всички дейности, които изискват странични измествания и скокове.
  • Счупване на калкана. Това се случва в дейности, при които основната опора на тялото е на петата.
  • Фрактура на астрагал. Това не е твърде често и не е специфично за някаква конкретна дейност или спорт. Все пак е голямо неудобство, когато се случи.
  • Фрактура във вътрешната малеола на глезена. Това е характерно за дейности, които включват скокове на дълги разстояния и/или състезания по бягане.

По подобен начин, много е вероятно стресовата фрактура да възникне в други части на тялото. По-специално се случва във фибулата, таза, бедрената шийка, сезамоидите на стъпалото и епифизата на фибулата.

Заключителни бележки

Има стресови фрактури, които са характерни за отделните видове спорт. Метатарзалът е по-често срещан при бегачите на маратон, футболистите, танцьорите и волейболистите. По същия начин фрактурата на първото ребро е по-често при хандбалистите. В допълнение, тези фрактури, които се появяват в долните ребра, се случват предимно на голфъри.

Ако играете спорт и забележите болка по време на определени движения, посетете вашия лекар. Вина може да има някоя стресова фрактура.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Torrengo, F., Paús, V., & Cédola, J. (2010). Fracturas por estrés en deportistas. Rev la Asoc argentina Traumatol del Deport, 18-23.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.