Странните симптоми на недостига на витамини
Човешкото тяло постоянно дава сигнали за това, което се случва в него. Желателно е да се вслушвате в езика на тялото си, за да можете да се грижите за него адекватно и навременно. В настоящата статия ще ви разкажем за необичайните и странни сигнали, които индикират недостига на витамини, както и характерните белези за това, че определен витамин ви липсва.
В наши дни в обичайното ви хранително меню вероятно не присъстват редовно всички жизненоважни хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае. Спазването на диета, например, при която рязко намалявате приема на храна, е начин да влошите нивата на количеството витамини в тялото си.
Какво се случва, когато организмът ви не получава достатъчно витамини?
Според лекари липсата на важни витамини в дневното меню не провокира заболяване само по себе си, но е предпоставка за развитието на такова. С това искаме да кажем, че дефицитът на витамини кара тялото да се бори, за да функционира нормално. Витамините действат като катализатори за всички реакции, които се осъществяват в тялото. Когато депата им са изчерпани, то започва да ви подсказва това по странни начини. Важно е да ги забележите.
5 от най-необичайните сигнали за недостиг на витамини:
Цепнатини в краищата на устата
Ако забелязвате цепнатинки около краищата на устната си, това не е заради преждевременно остаряване. По-скоро става дума за дефицит на витамини от групата В, особено рибофлавин (В2), ниацин (В3) и В12. Тук можем да предположим, че приемате и по-малко от препоръчителното желязо и цинк. Този симптом е характерен за вегетарианците, които не спазват балансирана диета.
Решението е в консумацията на повече сьомга, яйца, риба тон, миди и морска храна като цяло. За стриктните вегетарианци, които не ядат риба, е препоръчително да включат в менюто си леща, фъстъци, сушени домати, сусамови семена и спанак. Добра идея е да приемате редовно витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо. Съчетавайте посочените храни с броколи, зеле, карфиол и червени чушки.
Червени петна по кожата и интензивно падане на косата
Причина за петната и падането на косата може да бъде дефицитът на цинк. Проблемът с косата е ясен знак, че този елемент не ви достига. Той обаче може да провокира и други здравословни неразположения – забавено зарастване на рани, постоянно суха кожа, чести сърбежи, червени петна и тежки посинявания при удар. Тези симптоми се проявяват и при дефицит на витамин В7 – биотин, както и на мастноразтворими витамини, например А, D, Е и К.
Ако ядете сурови яйца, напълно възможно е да имате проблеми с нивото на биотина, тъй като потиска протеина. Решението се крие в консумацията на бирена мая, ядки, тиквени семки, пълнозърнести брашна, непастьоризирано мляко, сьомга, авокадо, карфиол, гъби, малини и банани.
Препоръчваме: 10 причини да ядете карфиол
Червени и бели, подобни на акне пъпчици по бузите, раменете и бедрата
Тези симптоми се проявяват, когато организмът страда от недостиг на жизненоважни мастни киселини и витамини А и D. За разлика от акнето, тези пъпки са по-трудни за овладяване. Освен това са по-болезнени, когато искате да се отървете от тях.
Решението е в преустановяването на консумацията на наситени и трансмазнини и в повишаването на приема на полезни мазнини. Добавете в менюто си повече сьомга, ленено семе, чиа и ядки, например бадеми и лешници. Ако искате да повишите приема на витамин А, опитайте се да ядете по-често моркови, сладки картофи и червени чушки – те ще ви снабдят с бета-каротен.
Изтръпване и мравучкане по ръцете и стъпалата
В този случай тялото ви изпитва дефицит на витамин В, и по-точно витамини В6, В9 и В12. Тези витамини директно повлияват върху периферните нерви и кожните нервни клетки. Вашите симптоми могат да бъдат съпроводени с депресия, раздразнителност, умора, анемия и хормонален дисбаланс. Препоръчваме ви да консумирате аспарагус, спанак, бобови храни, яйца, стриди, миди, октопод и други морски дарове.
Спазми и бодежи в стъпалата, прасците и задната част на краката
Този проблем се дължи на недостига на калий, калций и магнезий, или пък конкретно на един от тях. Ако напоследък следвате интензивен спортен режим, възможно е да изпитвате дефицит на тези и други минерали, както и разтворими витамини като тези от групата В. Защо? Заради интензивното потене. Не ви съветваме да спирате физическите упражнения.
Напротив, продължете, но се погрижете организмът ви да получава повече ценни вещества – и то ежедневно. Яжте банани, лешници, бадеми, тиква, череши, ябълки, броколи, грейпфрут, зеле, глухарче и спанак.
Последствията от дефицита на всеки витамин
В допълнение към петте симптома на дефицит на витамини, които изброихме по-горе, съществуват много здравословни проблеми, които могат да бъдат провокирани от недостига на витамини в хранителното ни меню.
Витамин А
Дефицитът на витамин А предизвиква умора, слабо зрение вечер, лошо състояние на кожата и зъбите, кървящи венци и предразположеност към лесно разболяване.
Витамин В
- Ако не ви достига витамин В1, симптомите за това са безсъние, умора, слабост, физическо безсилие, депресия, раздразнителност, загуба на килограми, проблеми със сърдечно-съдовата система и стомаха.
- Ако нивата на витамин В2 са ниски, очите ви ще бъдат зачервени, а устата – суха, както и езикът. Освен това косата ви ще бъде мазна и ще страдате от дерматит и умора.
- Дефицитът на витамин В3 предизвиква главоболие, липса на енергия, лош дъх, нервност, афти, липса на апетит и проблеми със стомаха.
- Когато ви недостига витамин В5, възможно е да наблюдавате крампи, умора, парене в краката, сърцебиене, проблеми със съня и усещане, сякаш сте болни.
- Недостигът на витамин В6 предизвиква безсъние, анемия, кожни нарушения, падане на косата, спазми и задържане на течности.
- Дефицитът на витамин В12 предизвиква умора, диария, проблеми с равновесието, депресия, загуба на апетит, възпаление на нервите и сухи уста и език.
Витамин С
Когато тялото ви не получава оптимална доза витамин С ежедневно, то по-бавно се справя със зарастването на рани и счупвания. Наблюдават се кървене от венците, болка и подуване на ставите, проблеми с храносмилането, анемия и синини.
Витамин D
Недостигът на този витамин води до чупливи кости и проблеми с възстановяването след фрактури. Възможни са да възникнат рахит, падане на зъбите, камъни в бъбреците, мускулна слабост и недобро усвояване на калций.
Вижте и: 12 симптома на недостиг на витамин D
Витамин Е
Дефицитът на този витамин води до анемия, сърдечна дегенерация, проблеми с фертилността, нервност, забавени рефлекси и проблеми с ходенето и поддържането на равновесие.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Machlin, L. J. (1991). Handbook of vitamins. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/0891-5849(91)90176-4
- Chawla, J., & Kvarnberg, D. (2014). Hydrosoluble vitamins. Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-4087-0.00059-0
- Traber, M. G., & Stevens, J. F. (2011). Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017
- Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2007). Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000107673
- García López, E., Blanco Ruiz, A. O., Rodríguez García, L. O., Reyes Fundora, D., & Sotres Vázquez, J. (2004). Queilitis: Revisión bibliográfica. Revista Cubana de Estomatología, 41(2), 0-0.
- Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición, 44(3), 218-225.
- Astudillo Rosero, E. P. (2013). Relación entre los niveles de hemoglobina y hematocrito y los hábitos alimentarios de diferentes tipos de personas vegetarianas que asisten a Ming Yuen restaurante vegetariano en mayo 2013 (Bachelor’s thesis, QUITO/PUCE/2013).
- Cardero Reyes, Y., Sarmiento González, R., & Selva Capdesuñer, A. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. Medisan, 13(6), 0-0.
- Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutricion hospitalaria, 22(1), 101-107.
- Badui Dergal, S. (2016). Química de los alimentos. México, Pearson Educación.
- Adamski, H., & Bligny, D. (2015). Xantomas. EMC-Dermatología, 49(4), 1-13.
- Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet, 10, 56-65.
- National Institutes of Health. (2020, febrero 14). Datos sobre la vitamina A. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminA-DatosEnEspanol.pdf
- National Institutes of Health. (2016, febrero 17). Datos sobre la vitamina B12. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminB12-DatosEnEspanol.pdf
- Mayo Clinic. (2019, enero 3). Calambre muscular – Síntomas y causas – Mayo Clinic. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820
- Azcona, A., & Universidad Complutense de Madrid. (s. f.). Manual de Nutrición y Dietética. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2017-12-02-cap-10-minerales-2017.pdf