Сок от целина и зелена ябълка за детоксикация на бъбреците
С този вкусен сок от целина и зелена ябълка разполагате с освежаваща и прочистваща напитка, която ще подобри здравето на бъбреците.
Уверени сме, че вече практикувате полезни ежедневни навици. Например консумирате достатъчно вода и сте ограничили приема на сол и захар в името на важен орган като бъбреците.
Днес искаме да препоръчаме този богат на витамини сок. Той ще подобри бъбречната функция и не струва нищо. Затова няма причина да не го опитате.
Готови ли сте да се запознаете с него?
Сок от целина и зелена ябълка за по-здрави бъбреци
Трябва винаги да имате наум едно – когато става дума за здравето на бъбреците, не е достатъчно да се консумира вода и да се намали приема на сол.
Трябва да приемате витамини и преди всичко да снабдявате организма с антиоксиданти, които подобряват функциите в тялото и оптимално филтрират кръвта. Именно поради това е добра идея да консумирате много плодови и зеленчукови сокове – разбира се, органични.
Закуската е онова първо и основно хранене за деня, което е важно за здравето на черния дроб и бъбреците. Започвайте деня със смути или сок, богат на нутриенти, витамини и антиоксиданти, които прочистват системите и подобряват тяхното представяне.
Сега ще обясним защо сутрешната напитка трябва да включва тези 2 съставки: целина и ябълка.
Целината, мощна противовъзпалителна съставка
Един от най-мощните противовъзпалителни зеленчуци е целината. Благодарение на съдържащите се в него ензими и минерали, той е идеална храна за пациенти с проблеми с пикочната киселина или страдащи от уринарни инфекции.
- Целината, освен че е богата на водно съдържание, изобилства на витамини А, В, С и Е, а също така и на есенциални минерали, като желязо, калий, цинк, фосфор, сяра, мед, алуминий и манган.
- Ако консумирате редовно сок от целина и зелена ябълка, ще понижите високото кръвно налягане и нивото на холестерола: два врага на здравето на бъбреците.
- Ето още един интересен факт: семената на целината съдържат етерични масла (лимонен и селинин), а коренът съдържа аспарагин.
- Тези съставки притежават мощни тонизиращи и диуретични свойства. Идеални са за отстраняване на отпадните вещества и задържаните течности, които са характерни при проблеми с бъбреците.
- Консумацията на целина се препоръчва, когато страдате от камъни в жлъчката или бъбреците, тъй като тя стимулира елиминирането на минералните депозити.
Препоръчваме: 5 невероятни малко известни качества на целината
Сокът от зелена ябълка: подхранващ и прочистващ
Рецептата за този сок изисква употребата на зелена ябълка с кората. За последната знаем, че съдържа пектин – тип нутриент, който се справя ефикасно с възпаленията и се грижи за здравето на бъбреците.
- Ябълките също така са богати на разтворими фибри. По този начин по естествен път внасяме баланс в нивото на кръвната захар и редуцираме нивото на лошия холестерол.
- Друг интересен факт е, че ябълките оказват мощно детоксикиращо действие – това се дължи на съдържащия се в тях цистеин.
Подобно на целината, зелената ябълка понижава кръвното налягане. Именно поради това е важно да купувате плодове и зеленчуци, които са органични и не са загубили своите ценни свойства.
Как да приготвите сок от целина и зелена ябълка
Съставки:
- 1 стрък целина
- 1 зелена ябълка
- 1 чаша растително мляко (оризово, овесено или бадемово) (200 мл.)
Начин на приготовление:
- Първо трябва да измиете добре зелената ябълка и целината. След това нарежете ябълката на четири и отстранете семената.
- Нарежете на парчета целината.
- Сега ги сложете в блендер. За да улесните процеса на разбиване, започнете с ябълката. Щом получите хомогенна смес, налейте растителното мляко, което сте избрали.
- Продължавайте да блендирате. След това налейте напитката в любимата си чаша. По желание можете да подсладите сока от целина и зелена ябълка с малко пчелен мед. Никога не добавяйте бяла захар.
За да се грижите добре за здравето на бъбреците, препоръчително е да консумирате този сок 3 до 4 пъти седмично на закуска.
Готови ли сте да започнете от днес?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Arjmandi B. The effects of apple consumption on cardiovascular health in prediabetics and type 2 diabetics. U.S. National Library of Medicine. Diciembre 2016.
- Madhavi D, Kagan D, et al. A pilot study to evaluate the antihypertensive effect of celery extract in mild to moderate hypertensive patients. Natural Medicine Journal. Abril 2013. 5 (4).
- Reza Tamadon M, Zahmatkesh M, et al. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. Journal of Nephropharmacology. Enero 2015. 4 (1): 9-11.
- Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. Apio. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Federación Española de Nutrición. Mayo 2018.