Следродилна анемия: причини и лечение

Следродилната анемия обикновено е лека и отзвучава спонтанно през първата седмица. Въпреки това е много честа патология.
Следродилна анемия: причини и лечение
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Следродилната анемия е едно от най-честите усложнения, които съпътстват процеса на раждане. Според Световната здравна организация (СЗО) анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или концентрацията на хемоглобин в червените кръвни клетки е по-нисък от нормалното.

Хемоглобинът е отговорен за транспортирането на кислород до различни тъкани, така че основните прояви на анемията, са свързани с намален кислород в кръвта (хипоксемия) и тъканите (хипоксия).

Лечението на следродилната анемия зависи от нейната причина, тежест и свързаните с майката рискови фактори или заболявания.

Какво представлява следродилната анемия

Следродилната анемия се определя като наличието на стойности на хемоглобина под 11 грама на децилитър през първата седмица след раждането или 12 грама на децилитър до осмата седмица след раждането. Разпространението й се оценява на 50% през първите 48 часа и повечето случаи обикновено отзвучават спонтанно.

Симптомите на следродилна анемия ще зависят от нейната тежест. Леката форма обикновено няма видими признаци.

Когато анемията е симптоматична, най-честият й симптом е прекомерна умора и обща слабост. Може също да бъде свързана със замаяност, виене на свят, бледа кожа, загуба на тегло, ниско кръвно налягане, сърцебиене, студени крайници, главоболие, безсъние, раздразнителност и депресия.

Необходими са няколко кръвни теста за диагностициране на анемията. Най-важният е пълната кръвна картина и измерването на нивата на желязо в кръвта. Витамин В12, фолиева киселина и други нива на витамин също могат да бъдат изследвани.

Кръвен тест.
Диагнозата анемия може да се постави само чрез лабораторен анализ.

Научете повече тук: Инфузии при анемия

Причини за следродилната анемия

Следродилната анемия обикновено се дължи на комбинацията от кървене по време на раждане, заедно с хроничен дефицит на желязо, присъстващ след бременността. Дефицитът на желязо се появява през третия триместър на бременността поради увеличения разход на хранителни вещества за растежа на бебето.

От друга страна, въздействието на загубата на кръв ще зависи от телесната маса на жената и нейния изчислен общ обем на кръвта. Зависи и от всякакви други условия, които може да има. Например, жена със сърдечен порок има по-голяма декомпенсация с по-малко кръвозагуба.

Следродилният кръвоизлив се среща при до 15% от бременните жени и представлява кървене, по-голямо от 500 милилитра след приключване на третия етап на раждането (рододаване). При естествено раждане загубата на кръв се оценява на между 500 и 700 милилитра, докато при цезарово сечение може да бъде до 1000 милилитра.

Най-честите причини за следродилния кръвоизлив са, както следва:

  • Атония на матката (матката не се свива)
  • Перинеални разкъсвания по време на вагинално раждане
  • Инцидентни наранявания по време на цезарово сечение

Свързани рискови фактори

Рисковите фактори, които са най-често свързани със следродилната анемия, са наличието на предродилна анемия и вида на раждането. Анемията е по-честа, когато се използват форцепс и вакуумна екстракция. Теглото на новороденото бебе, предишни раждания, етническата принадлежност на жената, перинеалните разкъсвания и разрезът, направен във влагалището за улесняване на раждането, също оказват влияние.

Лечение на следродилната анемия

Лечението на анемията ще зависи от нейната причина и тежест. В случай на лека анемия, причинена от дефицит на желязо, пероралният прием на желязо ще коригира дефицита. Когато анемията е тежка, може да се наложи интравенозно приложение на желязо, но това не е най-честата процедура.

Когато произходът е следродилна хеморагия, кървенето трябва да се спре и да се извърши заместване на обема, в зависимост от тежестта на кървенето. Може да се наложи незабавна замяна с физиологични разтвори за поддържане на перфузия и последващо преливане на хетероложна кръв.

Въпреки това, кръвопреливането за следродилна анемия трябва да бъде запазено за спешни случаи. Тоест, когато са налице следните обстоятелства:

  • Тежка загуба на кръв след спонтанно раждане
  • Тежка анемия с признаци на шок
  • Тежка анемия по време на бременност, свързана с декомпенсация на майката
Бебе.
Цезаровите сечения увеличават загубата на кръв, което увеличава риска от анемия.

Най-доброто лечение е превенцията

Основният начин за превенция на следродилната анемия е адекватното лечение и профилактика на анемията през третия триместър на бременността. В допълнение към това можем да добавим навременна терапия на кръвоизливите по време на раждане и пуерпериума.

В идеалния случай през втората половина на бременността трябва да се дават ниски дози перорални добавки с желязо и трябва да се спазва балансирана диета. Препоръчва се диета, богата на желязо, с консумация на червено месо или добре сготвени меса, както и плодове и зеленчуци богати на витамин С.

Поддържането на адекватни нива на желязо по време на бременност е най-добрата превенция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.