Симптоми на непоносимостта към глутена и как да се справите с нея

Много компании предлагат продукти без глутен, но това не означава, че те са полезни за здравето. Важното е да компенсирате липсата на това хранително вещество с приема на витамини. Трябва да обърнете сериозно внимание на непоносимостта към глутена.
Симптоми на непоносимостта към глутена и как да се справите с нея
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли какво представлява непоносимостта към глутена и кои са симптомите й?

Глутенът представлява комбинация между глутенин и глиадин. Съдържа се в зърнените култури като пшеницата, ечемика и ръжта. Глутенът придава формата на тестото и се получава при процеса на намокряне на нишестето, съдържащо се в брашното.

За съжаление организмът на някои хора има непоносимост към това вещества. Затова непоносимостта към глутена е проблем, който може да изложи на опасност здравето на чревния тракт.

Какво представлява непоносимостта към глутена и как се появява?

Непоносимостта към глутена е неестествена физиологична реакция причинена от неправилното усвояване на пшеничните протеини, което води до проблеми във функционирането на чревния тракт.

Непоносимостта към глутена е неестествена физиологична реакция причинена от неправилното усвояване на пшеничните протеини, което води до проблеми във функционирането на чревния тракт.

При някои хора глутенът разрушава власинките върху стените на лигавицата на тънките червата. Това пречи на организма да преработи храната по правилния начин. Появява се хронично възпаление на червата, което спира усвояването на хранителните вещества.

Как се поставя диагноза непоносимост към глутена?

Можете да разберете дали страдате от непоносимост към глутена по следния начин:

  • Кръвен тест (на гладно).
  • Биопсия на червата. При това изследване се взема материал от горната част на тънките черва.

Кои са основните симптоми на това състояние?

непоносимостта към глутена може да бъде разгадена от редица симптоми, напр. умора
  • Храносмилателни смущения като диария, възпаление, газове или запек.
  • Наличие на кератоза пиларис (пилешка кожа) от долната страна на ръцете. Това се дължи на липсата на мастни киселини и витамин А.
  • Усещане за умора след консумацията на храни съдържащи глутен.
  • Появата на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, колит или лупус.
  • Неврологични проблеми като виене на свят и загуба на равновесие.
  • Хормонален дисбаланс.
  • Чести мигрени.
  • Болка и подуване на ставите
  • Внезапна промяна на настроението – нервност, депресия, еуфория.
  • Трудно концентриране.

Как се лекува непоносимостта към глутена?

непоносимостта към глутена се преодолява с консумация на пресни плодове и зеленчуци

За да контролирате и избегнете появата на изброените симптоми е важно да изключите напълно глутена от диетата си. Непоносимостта към глутена не се лекува с лекарства, а с други средства. Спирайки консумацията на храни с глутен симптомите изчезват, тъй като тънките черва започват да се възстановят от възпалението.

Това възстановяване е трайно само ако глутенът напълно е изключен от менюто ви.

Трябва да подчертаем и факта, че приемът на малки количества глутен влошава симптомите. Ако не изключите напълно глутена от начина си на хранене непоносимостта към глутена или цьолиакията ще станат хронични.

След първите две седмици на балансирано хранене симптомите започват да изчезват. Серологичното възстановяване отнема между 6 – 12 месеца, а нормализирането на състоянието и функционирането на власинките на червата  става след около две години.

При децата резултатите настъпват по-бавно. Терапията се състои в изключване на зърнените храни от менюто: пшеница, овес, ечемик и ръж, както и техните производни.

Кои храни съдържат глутен?

изключете зърнените храни, за да се справите с непоносимостта към глутена

Пшеницата и брашното присъстват ежедневно в менюто ни. Има много храни, съдържащи глутен, които трябва да бъдат извадени от менюто ви, ако страдате от непоносимост към това вещество.

Част от храните и напитките, които трябва да избягвате са:

  • Бира
  • Зърнени закуски
  • Хляб и сладкиши
  • Пържени храни
  • Различни видове дресинг за салати
  • Макаронени изделия
  • Заместителите на месото и морската храна
  • Соев сос

Кои храни не съдържат глутен?

  • Мляко и млечни продукти като сирене, крема сирене, кисело мляко.
  • Всички видове месо
  • Прясна риба и морска храна
  • Яйца
  • Зеленолистни, кореноплодни зеленчуци и останалите зеленчуци
  • Ориз и царевица
  • Бобови култури
  • Захар и мед
  • Растителни масла и чисто масло
  • Кафе
  • Различните видове газирани безалкохолни напитки
  • Вино
  • Ядки
  • Сол
  • Пресни подправки
  • Маслини
  • И много други!

Витамини при непоносимост към глутена?

Приемът на добавки с витамини е изключително важно в случаите на непоносимост към глутена. Причината за това е увреждането на лигавицата на червата. Това пречи на усвояването на желязото, калция и другите витамини и минерали от организма.

Голяма част от продуктите с глутен съдържат витамини и минерали. Ако спрете приема на тези продукти в организма ви ще се появи недостиг на тези хранителни вещества. За да се справите с проблема трябва да посетите специалист, който да ви насочи към приема на продукти без глутен съдържащи витамини, които да осигурят препоръчителната дневна доза от необходимите на организма вещества.

И накрая – важно е да отбележим, че за непоносимостта към глутена има решение. Просто трябва да промените начина си на хранене и живот. Като това не означава, че трябва да спрете да се храните на обществени места и да живеете изолирано.

Ако спазвате съветите на лекарите и специалистите няма защо да се тревожите. Погрижете се за стомаха си днес, за да можете да се радвате на живота с пълна сила утре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.