Семена от тамаринд: здравословна закуска за вашата диета
Семената от тамаринд са били използвани по различни начини от древни времена заради техните хранителни свойства. Произлизат от растението с научното наименование Tamarindo indica, една от малкото бобови култури, чиито части се използват.
Въпреки това малко се знае за техните биоактивни съединения и ползи за здравето. Доказателствата сочат, че те са полезни за регулиране на холестерола, намаляване на нивата на кръвната захар и борба със запека. Знаете ли други приложения на тази здравословна закуска?
Какво представляват семената от тамаринд?
Дървото тамаринд се счита за местно в Индия и принадлежи към семейство Fabaceae, т.е. бобови растения. Най-използваната част в гастрономията е плодът, който се намира в черупка, известна като шушулка. Кафявата шушулка има сладко-кисел вкус и покрива няколко семена.
Последните представляват 33% от целия плод. Те имат много твърда обвивка, покриваща белия ендосперм, който е меката, ядивна част. Те се считат за страничен продукт с редица ползи за здравето. Те са източник на антиоксиданти, витамини, минерали и протеини.
Прочетете повече: Невероятните ползи на сока от куркума
Състав на семената от тамаринд
Семената от тамаринд съдържат смес от хранителни вещества и биоактивни съединения, които ги правят здравословно допълнение към вашата диета. Нека да видим какви са основните им компоненти.
Пектини
Те съдържат вид въглехидрати, наречени “пектини”. Това е форма на разтворими фибри, които, когато се смесят с вода, действат като сгъстител и образуват желатинообразно вещество.
Протеини и фибри в семената от тамаринд
Ел-Сидиг и други експерти разкриват, че семената от тамаринд съдържат 23 грама протеини на 100 грама (приблизително 1 унция на 4 унции). Така, когато се консумират като лека закуска, те помагат да се покрият дневните нужди от този макроелемент при възрастните.
От друга страна, фибрите са 20%, концентрирани главно във външната част на семето. Тези високи стойности допринасят за поддържане на стомашно-чревното здраве.
Аминокиселинен профил
Протеините на тези семена съдържат впечатляващо количество аминокиселини. Професор El-Siddig съобщава, че от 8 незаменими аминокиселини, 3 от тях покриват повече от 100% от нуждите.
Други четири обаче са много близо до това, което се изисква. Само триптофанът, както и другите семена, покрива само 25%.
Мазнини
Стойността на мазнините варира между 3 и 11%. Повече от половината са от полиненаситения тип. От тях линоловата мастна киселина – която е от съществено значение за храненето – е основният тип. Освен това, когато са балансирани с омега-3, те са от полза за здравето на сърдечно-съдовата система.
Минерали в семената от тамаринд
Ajayi и Joseph, които са изучавали семената от тамаринд, ги смятат за добър източник на немалко минерални елементи. Сред тях са калият и медта, които се откриват в най-висока концентрация.
Откроява се и калцият, чиито стойности са толкова високи, колкото и в зърнените храни. Други важни минерали в тези семена са магнезий, фосфор и цинк.
Биоактивни съединения
Семената на тамаринд имат високи стойности на фенолни съединения, които демонстрират висока антиоксидантна активност, като епикатехин и дихидроксиацетофенон.
Всъщност екстрактът им проявява силен капацитет за намаляване на липидната пероксидация in vitro . Тези феноли предпазват линоловата мастна киселина. От своя страна те демонстрират по-висока антиоксидантна активност в сравнение с витамин С и други синтетични добавки.
Д-р Сидхураджу обяснява, че наличието на тези антиоксиданти е от полза за здравето, тъй като са в състояние да предотвратят окислително увреждане на клетъчно ниво. Фенолите се борят със свободните радикали, които са свързани с определени заболявания като атеросклероза и преждевременно стареене. Те дори могат да предотвратят рак.
Антихранителни фактори в семената от тамаринд
Не е изненадващо, че семената на тамаринд съдържат високи пропорции на така наречените антихранителни фактори (ANF), които присъстват в други бобови и зърнени култури.
Те включват танини, които придават на семето неговата стипчивост и горчивина , когато се консумира сурово. Те са по-концентрирани в кафявото външно покритие, но ядивната част също ги съдържа. Затова се препоръчва да ги варите или печете, за да елиминирате част от танините.
Друг антихранителен фактор е фитиновата киселина, която може да улови някои минерали и да предотврати тяхното усвояване. За щастие се отстранява чрез накисване и варене. Лектинът и инхибиторът на трипсин са известни HABs, защото се свързват с протеини, включително тези, които участват в храносмилането.
Не пропускайте и: Сусамовите семена и тяхната хранителна стойност
Ползи от семена от тамаринд
Наличието на биоактивни съединения и хранителни вещества му придава характеристиката като полезна хранителна съставка за здравето. Ето възможните му ефекти.
Подпомага регулирането на метаболитните процеси
Изследванията показват, че семената на тамаринд могат да регулират определени метаболитни процеси при животните. Тестовете показват намаляване на холестерола и кръвната захар при хранене на група плъхове със семена от тамаринд в продължение на 1 месец.
Въпреки тези констатации са необходими повече изследвания за доказване на ефекта при хора.
Антивирусна активност на семената от тамаринд
Проучване в Индия разкри, че тази съставка има антивирусни свойства. По-специално беше наблюдавано, че антихранителният фактор лектин кара вируса да губи 64% от своята ефективност. В допълнение, той намалява нивата на вирусна РНК в клетките с 45%.
Освен това друго проучване разпознава антивирусния потенциал на тези семена при лечението на Covid-19 при пациенти със затлъстяване. Според авторите е установено, че инхибиторът на трипсина в тамаринда може да намали някои възпалителни маркери. По същия начин, може да анулира активността на неутрофилите, характерна за белодробната лезия, предизвикана от вируса.
Помага за здравето на храносмилането
Наличието на разтворими фибри в семената на тамаринда благоприятства храносмилателния процес, подобрява запека и предотвратява образуването на метеоризъм, характерен за други бобови растения. Това хранително вещество също е в състояние да намали холестерола и забавя усвояването на захарта от храната.
Може да се използва като протеинова добавка
Високите протеинови стойности в тези семена могат да се използват като хранителна добавка. Добър начин да направите това е да ги използвате като сутрешна или следобедна закуска.
Как се приготвят семена от тамаринд
Може би се чудите как да приготвите семена от тамаринд, които имат толкова твърдо покритие. Не се тревожете! Ще ви обясним всичко.
1. Като печени семена
В тиган сложете семената тамаринд и ги запържете на среден огън. Разбърквайте непрекъснато, между 8 и 10 минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да престоят. Накрая отстранете кората и ги консумирайте.
Друг вариант е да ги сварите, за да омекнат малко. Те могат да заменят ядките като лека закуска, с предимството, че съдържат по-малко калории.
2. Под формата на брашно
След като премахнете обвивката, можете да ги поставите във фурната, за да ги изсушите при около 120 градуса по Целзий (250 F). Трябва да внимавате да ги разбърквате, за да не загорят.
След около 45 минути ги извадете, оставете ги да изстинат и ги сложете в кухненския робот, за да приготвите брашното. Ако след като ги извадите от фурната, все още виждате, че са мокри, изсушете ги още малко.
Брашното от тамаринд може да се добави към пшенично брашно, царевично брашно или друго брашно, за да осигури повече протеини и минерали. Трябва да знаете, че това брашно е идеално за тези, които страдат от непоносимост към глутен или чувствителност, тъй като не съдържа глутен.
Какво количество трябва да ядете?
Високото съдържание на фибри и протеини в тези семена спомага за ситостта. Една унция ще ви осигури 7 грама протеини, източници на незаменими аминокиселини. Освен това съдържа около 6 грама разтворими фибри, които ще ви помогнат да останете здрави. Можете да удвоите този прием, като консумирате семената 2 пъти на ден.
Накратко, тази храна е отлична закуска, която можете да включите в диетата си. Въпреки това, ако страдате от хронични заболявания, не забравяйте да се консултирате с диетолог, за да определите подходящите количества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- De Caluwé, E. & Halamová, K. & Van Damme, P., (2010) “Tamarindus indica L. – Una revisión de usos tradicionales, fitoquímica y farmacología”, Afrika Focus 23(1). doi: https://doi.org/10.21825/af.v23i1.5039
- El-Siddig, K., Gunasena, H.P.M., Prasa, B.A., Pushpakumara, D.K.N.G., Ramana, K.V.R., Vijayanand. P., Williams, J.T. (2006). Tamarind – Tamarindus indica L. Fruits for the future 1. Southampton Centre for Underutilized Crops, Southampton, UK, 188p. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/experimental-agriculture/article/abs/fruits-for-the-future-1-revised-edition-tamarind-tamarindus-indica-l-by-k-elsiddeg-h-p-m-gunesana-b-a-prasad-d-k-n-g-pushpukumara-k-v-r-ramana-p-vijayananand-and-j-t-williams-southampton-uk-southampton-centre-for-underutilized-crops-2006-pp-188-available-free-on-request-to-national-scientists-of-developing-countries-isbn-854328599/43A1FA8CC8872E48C8AAD3356C48DEB0
- Julio Sanhueza Catalán , Samuel Durán Agüero y Jairo Torres García. Los ácidos grasos dietarios y su relación con la salud. Nutr Hosp. 2015;32(3):1362-1375. Disponible en: http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9276.pdf
- Ajayi, I.A., Oderinde, R.A., Kajogbola, D.O., & Uponi, J.I. (2006). Oil content and fatty acid composition of some underutilized legumes from Nigeria. Food Chemistry, 99, 115-120. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Oil-content-and-fatty-acid-composition-of-some-from-Ajayi-Oderinde/c2e6e3f3f93e64e117009c79c7bdcb2bc2ced2d8
- Soong, Y.Y., & Barlow, P.J. (2004). Antioxidant activity and phenolic content of selected fruit seeds. Food Chemistry, 88, 411-417. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Antioxidant-activity-and-phenolic-content-of-fruit-Soong-Barlow/7bc5d366f9e957c2534ecc85b1a8989e17bfd392
- Siddhuraju, P. (2007). Antioxidant activity of polyphenolic compounds extracted from defatted raw and dry heated Tamarindus indica seed coat. Lwt – Food Science and Technology, 40, 982-990. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Antioxidant-activity-of-polyphenolic-compounds-from-Siddhuraju/f49894af518f862b3b6156e790332dc4d16b0374
- Uzukwu Emmanuel Uchenna, Amal Bakr Shori, Ahmad Salihin Baba. Tamarindus indica seeds improve carbohydrate and lipid metabolism: An in vivo study. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Volume 9, Issue 4, October–December 2018, Pages 258-265. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947616305083?via=ihub
- Manash Pratim Gohain. Tamarind seeds has antiviral properties and can potentially. 2018, Read more at:
http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/66614928.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst - Morais, A., de Medeiros, A. F., Medeiros, I., de Lima, V., Luz, A., Maciel, B., & Passos, T. S. (2021). Tamarind (Tamarindus indica L.) Seed a Candidate Protein Source with Potential for Combating SARS-CoV-2 Infection in Obesity. Drug target insights, 15, 5–12. https://doi.org/10.33393/dti.2021.2192