Сексуална фобия или еротофобия: как да я преодолеем

Често извинявате, че не искате да правите секс или потрепервате при мисълта за това? Може би страдате от проблема, познат като "еротофобия".
Сексуална фобия или еротофобия: как да я преодолеем
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 18 юни, 2023

Да се страхуваме от паяци или затворени пространства е нещо, което приемаме за нормално. Но ако споменем въпросната сексуална фобия, тогава обикновено ще получим немалко странни погледи. Възможно ли е да се страхуваме от секс с партньор? Въпреки че може да изглежда малко вероятно, отговорът е да.

Сексуалната фобия или еротофобията се появява прогресивно, защото страховете, несигурността и очакванията постепенно оформят тази фобия от секса. Ще се прояви в един момент, когато най-малко се очаква.

Как се проявява еротофобията?

Сексуалната фобия има повече общо с интимността, отколкото със самия акт. Всъщност хората, които са били диагностицирани с еротофобия,  могат да мастурбират и да имат сексуално желание. Проблемът обаче възниква, когато правят секс с партньора си.

Най-често срещаните симптоми, които трябва да се тълкуват като предупредителни знаци, са отегчението при перспективата за секс, чувство на отблъскване и дискомфорт и намиране на извинения за липсата на физически контакт. В някои случаи хората със сексуална фобия избягват да имат партньор.

Съвети за преодоляване на въпросната сексуална фобия

Проучвания в Испания съобщават, че между 2011 и 2017 г. е имало почти 200 000 случая на регистрирани фобии. Все пак трябва да изчакаме да научим най-новата информация, за да направим някакви заключения.

Въпреки че може да изглежда невъзможна задача – и хората със сексуална фобия го виждат по този начин – има начини да преодолеете всичките си страхове. Но трябва да е ясно, че това няма да стане за една нощ. Ще са необходими много усилия, желание и търпение.

Човек със сексуална фобия.
Еротофобията е по-скоро страх от интимност, отколкото от самия акт, опитвате се да избегнете момента на близост.

Поставете под въпрос вярванията си относно секса

Погрешни очаквания или невярна информация за секса може да доведе до еротофобия. Човек, който все още не е имал сексуален контакт с някого, може да се страхува да не бъде наранен. За да избегнете това да завърши с разочарование и ограничения на желанието, важно е да сравнявате информацията.

Има сексолози, които могат да отговорят на всеки ваш въпрос. Не се препоръчва да смятате преживяванията на приятели за абсолютни истини.

Справяне със сексуална фобия – преодоляване на травми

Много хора имат някакъв вид травма и сексуалната фобия може да е свързана с болезнено преживяване, дължащо се на проблем с вагинизма в миналото, например, или изключително болезнено първо преживяване на полов акт. За да го разрешите, е необходимо да се обърнете към професионалист.

Психолозите, които са експерти в травмите от този тип, могат да допринесат за значително подобряване на сексуалните отношения. Когнитивно-поведенческата терапия е една от най-препоръчваните, въпреки че има толкова много възможности, важното е всеки да избере вида терапия, който му действа най-добре.

Справяне със сексуална фобия – научете се да се отпускате по време на секс

Един мъдър съвет е да се научите да се отпускате по време на секс. Тантрическият секс може да бъде голяма помощ за това. Това е бавен начин за правене на секс, който обръща внимание на миризмите, докосването и телесните усещания.

Забързаното ежедневие, стресът или безпокойството могат да направят секса нещо механично, изпълнено със страхове и в крайна сметка да не му се наслаждаваме. Ето защо да правите секс бавно и спокойно е опция. Уикендът е подходящо време да го направите.

Двойка със сексуални проблеми.
Ако не се отпуснете, е трудно да се постигне удоволствие и наслада във взаимоотношенията. Това е нещо, което трябва да се прилага съзнателно и малко по малко.

Кога да потърся професионална помощ, ако имам фобия от секс?

В клиниките на психолозите и сексолозите не е необичайно да се открият хора с проблеми, свързани с чувство на неудовлетвореност и несигурност по време на секс. Да вярваш, че сексуалният акт е нещо мръсно, да имаш болезнено преживяване или да мислиш, че определени практики не са правилни, всичко това може да причини много вреди.

Сексуалните отношения могат да бъдат задоволителни и приятни и могат да сближат двама души в тяхната връзка. Но за да направите това, трябва да се научите да преодолявате сексуалната фобия, която не винаги е лесно да признаете на първо място.

Да се изправиш лице в лице със страховете си е плашещо. Това обаче не означава, че не трябва да започнете да правите стъпки към това да се насладите на секса и партньора си още днес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Favero, M., & Costa, S. (2019). Erotofilia e erotofobia.
  • Ramírez Barajas, M. F. (2019). Sexo, tipología de género, erotofilia-erotofobia y asertividad sexual en estudiantes universitarios (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.