Седем храни с високо съдържание на цинк и ползите от тях
В тази статия ще обясним какво представлява цинкът, какви са ползите от него, какъв е препоръчителният дневен прием, кои са седемте най-добри храни с високо съдържани на цинк и какво би могло да се случи вследствие на дефицит на цинк.
Прочетете надолу за повече информация!
Какво е цинк?
Цинкът е микроелемент, от който се нуждаем в много малки количества.
Цинкът е основен минерал за нормалното функциониране на клетките. Той играе роля в образуването на тъкани, производството на хормони, протеини и участва в повечето химични реакции, включващи ензими.
Обикновено се открива в мускулите, костите, мозъка, бъбреците и черния дроб. Освен това по-висока концентрация на този минерал се намира в спермата, очите и простатата.
Препоръчителен дневен прием на цинк
Независимо че необходимото количество цинк варира в зависимост от възрастта и пола, препоръчителният дневен прием на този минерал е между 10 и 13 мг на ден.
Ето препоръчителният дневен прием според възрастовите групи:
- Бебета от 0 до 6 месеца: 2 мг
- Бебета от 7 до 12 месеца: 3 мг
- Деца на възраст от 1 до 3 години: 3 мг
- Деца от 4 до 8 години: 5 мг
- Деца от 9 до 13 години: 8 мг
- Момчета от 14 до 18 години: 11 мг
- Възрастни мъже: 11 мг
- Момичета от 14 до 18 години: 9 мг
- Възрастни жени: 9 мг
- Бременни жени: 11-12 мг
- Кърмещи жени: 12-13 мг
Прочетете още: Витамини и минерали, борещи се с депресията
Седем храни с високо съдържание на цинк
1. Месо
Месото е с доста високо съдържание на цинк, особено черният дроб. Говеждият черен дроб може да съдържа до 7,3 милиграма цинк на 100 грама.
Другите храни, богати на цинк, са месните продукти, особено говеждото месо, тъй като то може да ви осигури до 6,2 милиграма цинк на 100 грама.
Следващи в класацията се нареждат свинското месо и свинският черен дроб.
Птичето месо е на трето място сред богатите на цинк меса. Освен че е здравословно и достъпно, пилешкото или пуешкото месо може да ви осигурят до 5 милиграма цинк на 100 грама.
2. Морски дарове
Трябва да консумирате миди и най-общо казано ракообразни, тъй като те са богати на цинк.
Мидите са една от храните, съдържащи най-много цинк, тъй като в тях може да откриете до 7 милиграма цинк на 100 грама.
Друга подходяща възможност са раците, които осигуряват около 4,7 милиграма цинк на 100 грама.
3. Ядки
Ядките, като например лешници и бадеми, също са добър пример за храни с високо съдържание на цинк, тъй като те могат да съдържат до 4 милиграма от този минерал на 100 грама.
4. Млечни продукти
Млякото, киселото мляко и сиренето са някои от примерите за храни, богати на цинк.
В сиренето се съдържа значително количество цинк, особено в чедъра. Независимо от това трябва да го консумирате в умерени количества, тъй като има много калории и сол.
5. Зърнени храни и семена
Пълнозърнестите храни са добър начин за включване на цинк в диетата ви, въпреки че организмът ви няма да го абсорбира до такава степен, заради фитиновата киселина в съдържанието им. Фитиновата киселина в пълнозърнестите продукти може да възпрепятства усвояването на някои минерални нутриенти.
Независимо от това маята понижава нивото на фитиновата киселина, като по този начин благоприятства усвояването на цинка.
За по-добра абсорбция на цинка трябва да консумирате пълнозърнест хляб с квас, овесени ядки, тиквени семки и най-вече бирена мая, тъй като съдържа високи нива на цинка.
6. Какао
Черният шоколад е полезен в много отношения, включително и в това, че може да ви помогне да защитите имунната си система. Сто грама неподсладен черен шоколад съдържат 10 милиграма цинк, което е около 100% от препоръчителния дневен прием.
Освен това 100 грама неподсладено какао на прах съдържа 40% от препоръчителния дневен прием на цинк.
7. Добавки с цинк
Както и при другите минерали, цинковите добавки са предназначени за хора с дефицит на цинк.
Не забравяйте обаче, че излишъкът на цинка също може да провокира здравословни проблеми, поради което препоръчваме приемът на тези добавки да се случва по препоръка на лекаря ви.
Полезните свойства на цинка
Както вече споменахме, цинкът играе роля в различни метаболитни процеси, повишавайки някои ензими и стимулирайки имунната система и неврологичните функции.
Цинкът също така играе важна роля в развитието на клетъчната мембрана и генната експресия.
Някои проучвания установяват, че цинкът може да се използва за лечение симптомите на настинка, макулната дегенерация, свързана с възрастта, захарния диабет и дори СПИН.
Недостигът на цинка може да предизвика проблеми с физическото развитие на детето, усложнения по време на бременност, отслабване на имунната система и повишаване на риска от заразяване с инфекции. Поради всички тези причини е важно да включите в менюто си храни, богати на този минерал.
Противопоказания
Прием на повече от 300 милиграма на ден е токсичен. В този случай може да се развият стомашни проблеми, кръв в урината и летаргия. Излишният цинк може също да повлияе на усвояването на мед. Това може да доведе до дефицит на мед, който от своя страна може да предизвика анемия, аритмия или умора.
Ето защо балансираната и разнообразна диета е винаги най-здравословният начин да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете за правилното функциониране на организма ви.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Cinquanta, L., Di Cesare, C., Manoni, R., Piano, A., Roberti, P., Salvatori, G. (2016). Mineral essential elements for nutrition in different chocolate products. International Journal of Food Science and Nutrition. 67 (7): 773-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27346251/
- Comité Científico AESAN. (Grupo de Trabajo). (2022). López, G. E., Bretón, L. I., Díaz, P. A., Moreno-Arribas, V., Portillo, B. M. P., Rivas, V. A. M., Fresán, S. U., Tejedor, R. L., Ortega, P. F. B., Aznar, L. S., Lizalde, G. E., & Carlos, C. M. A. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre recomendaciones dietéticas sostenibles y recomendaciones de actividad física para la población española. Revista del Comité Científico de la AESAN. 33: 11-70. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/INFORME_RECOMENDACIONES_DIETETICAS.pdf
- Diallo, A., Deschasaux, M., Latino-Martel, P., Hercberg, S., Galan, P., Fassier, P., Allès, B., Guéraud, F., Pierre, F. H., & Touvier, M. (2018). Red and processed meat intake and cancer risk: Results from the prospective NutriNet-Santé cohort study. International Journal of Cancer. Journal International Du Cancer, 142(2), 230–237. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31046
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Alimentos y bebidas. Datos sobre composición nutricional. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
- Harvard T. H. Chan. (2020). The nutrition source: eggs. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/
- Harvard T. H. Chan. (2020). The nutrition source: whole grains. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de abril de 2023. Disponible en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/
- Hospital Sant Joan de Déu. (2018). Los oligoelementos son esenciales en la dieta de los pacientes con un ECM. https://metabolicas.sjdhospitalbarcelona.org/noticia/oligoelementos-esenciales-dieta-pacientes-ecm
- Johnson, L. E. (2021). Exceso de cinc. Manual MSD. Consultado el 31 de marzo de 2023. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-nutricionales/minerales/exceso-de-cinc
- Mayo Clinic. (2020). Cinc. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-zinc/art-20366112
- Mayo Clinic. (2022). Meatless meals: the benefits of eating less meat. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/meatless-meals/art-20048193
- Mayo-Wilson, E., Junior, J. A., Imdad, A., Dean, S., Chan, X-H., Chan, E. S., Jaswal, A., Bhutta, Z. A. (2014). Zinc, supplementation for preventing mortality, morbidity, and growth failure in children aged 6 months to 12 years of age. Cochrane Library. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009384.pub2/full
- Medline Plus. (2021). El zinc en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 15 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002416.htm
- Mount Sinai. Zinc information. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/zinc
- National Institutes of Health. (2022). Zinc. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 15 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol/
- Roohani, N., Hurrell, R., Kelishadi, R., Schulin, R. (2013). Zinc and its importance for human health: an integrative review. Journal of Research in Medical Sciences, 18(2), 144-157. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
- Samitiya, M., Aluko, R. E., & Dhewa, T. (2020). Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview. Food Production, Processing and Nutrition. 2 (6). https://fppn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43014-020-0020-5
- Saunders, A. V., Craig, W. J., & Baines, S. K. (2013). Zinc and the vegetarian diets. The Medical Journal of Australia. 199 (4): S17-S21. https://www.mja.com.au/journal/2013/199/4/zinc-and-vegetarian-diets
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Nuts, pine nuts, dried. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170591/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Oats. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169705/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Seeds, pumpkin and squash seed kernels, dried. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170556/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. Food Data Central. Datos sobre la composición de alimentos. https://fdc.nal.usda.gov