7 съвета за здраво сърце

Вашето сърце е най-важният мускул на тялото ви и е време да започнете да се грижите по-добре за него. Научете как в тази статия. По-лесно е, отколкото си мислите!
7 съвета за здраво сърце
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 20 януари, 2023

Сърцето е най-важният мускул в тялото ви. Хората обаче обикновено не се грижат за него както трябва, докато не се случи нещо неприятно. Защо трябва да полагате усилия да поддържате здраво сърцето си?

Сърдечните заболявания са една от основните причини за смърт по целия свят. За да избегнете подобни състояния, ви препоръчваме да направите всичко възможно, за да поддържате сърцето си здраво.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат с това.

Съвети за здраво сърце

Здравословните навици са от съществено значение както за по-дълъг живот, така и за по-добър такъв. Намаляването на риска от сърдечно заболяване е лесно. Това обаче зависи от това доколко искате да промените ежедневните си навици.

Малките неща във вашето ежедневие могат да бъдат важни за това да имате здраво сърце или да страдате от сърдечно заболяване.

Има аспекти, които не можем да променим (пол, възраст, гени и т.н.). Въпреки това, извън тях си струва да положите усилия. Наличието на силно сърце е от съществено значение за по-здравословния живот.

Обърнете внимание на следните съвети:

1. Започнете да се храните балансирано за здраве сърце

Не казваме, че тук трябва да се откажете завинаги от брашна, пържени храни и захари. Нито говорим за преминаване към вегетарианска диета. Трябва обаче да смените храните, които ядете редовно, за здраво сърце.

Трябва да избягвате да ядете излишни количества наситени мазнини и готови храни и полуфабрикати. Те са пряко пропорционални на рисковете от страдание от сърдечни проблеми.

Внимаването с консумацията на сол, червено месо и колбаси е важно.

От друга страна, добавянето на повече плодове и зеленчуци към вашата диета винаги е полезно. Те не само помагат на сърцето ви да остане здраво, но и помагат на останалите ви органи да работят перфектно.

Ястията ви трябва да съдържат бобови култури, ядки и пълнозърнени култури.

2. Упражнения

Упражнението е полезно за поддържане на здраво сърце.

Да водите заседнал начин на живот е един от основните рискови фактори за коронарна болест на сърцето.

От друга страна, спортът и упражненията ви носят много предимства. Сред тези предимства са отслабването, профилактиката на артериосклероза и намаляването на холестерола или кръвната захар.

За възрастни се препоръчва да правят поне 150 минути умерена физическа активност на седмица. Можете също така да правите 75 минути интензивни упражнения.

Идеалните аеробни дейности са: бързо ходене, каране на колело, плуване или бягане.

3. Яжте здравословни закуски за здраво сърце

Правете това у дома или в офиса. Опитайте се да промените навика, който ви кара да избирате нездравословни храни между храненията.

Преди обед не консумирайте кафе със сметана или сладкиши. Вместо това яжте кисело мляко със зърнени храни или плодове.

Когато се върнете от работа, не сядайте на дивана с опаковката с чипс. Вместо това изберете слънчогледови семки или бадеми.

Здравословните закуски не трябва да бъдат скучни или без вкус.

Направете си пълнозърнест сандвич с авокадо и пиле.

Има хиляди опции на една ръка разстояние!

4. Намалете стреса

Ниското ниво на стрес е полезно за поддържане на здраво сърце.

Разбира се, има тясна връзка между нервите, безпокойството и сърдечните проблеми.

Някои хора са по-склонни да страдат от стрес. Мнозина се оставят да бъдат увлечени от негативни мисли. Ако попадате в тази група, трябва да намерите техника за релаксация.

Можете да опитате йога, медитация или дори психологическа терапия.

Други идеи са:

  • Пътуване в провинцията.
  • Вземане на вана у дома.
  • Четене, докато сте легнали на дивана.
  • Слушане на релаксираща музика преди заспиване.

5. Не пушете и не пийте алкохол за здраво сърце

Тютюнът съдържа много опасни вещества. Те могат да причинят различни видове рак. Освен това тютюнът има токсичен ефект върху сърцето, вените и артериите.

Цигареният дим увеличава възможностите за развитие на тромбоза и намалява притока на кръв. За съжаление трябва да внимавате и ако не пушите. Може да станете жертва на същите ефекти, ако някой ваш близък има този навик.

Когато говорим за пиене на алкохол, запомнете следното: пиенето на чаша червено вино на ден не е вредно. Точно обратното.

Прекаляването обаче може да причини тежки сърдечни проблеми. Появата на сърдечни заболявания често е свързана с приема на твърде много алкохол.

6. Поддържайте теглото си в здравословни граници

Здравословното тегло е полезно за здравето.

Затлъстяването и наднорменото тегло са свързани с редица сърдечни проблема.

Индексът на вашата телесна маса е тест, който може да ви помогне. Той ви казва точно колко килограма трябва да свалите, за да бъдете с идеално тегло. Това обаче не е единственият метод.

За тези от нас с малко допълнително тегло,  отслабването помага на кръвното ви налягане да се регулира и артериите ви да станат по-здрави.

Това не означава, че трябва да бъдете обсебени от показанията на кантара. Вие решавате да отслабнете, за да станете по-здрави, ако сте с наднормено тегло.

Загубата малко по малко е здравословна за тези от нас с излишно тегло. По-здравословна е от „чудодейната“ диета, която обещава да ви помогне да свалите 20 килограма за по-малко от седмица.

И накрая, не трябва да спирате да ядете, за да постигнете целта си: това може само да влоши ситуацията.

7. Спете достатъчно

Добрият сън е полезен за поддържане на здравето като цяло

Колко сън ви трябва? Това зависи от всеки човек. Смята се обаче, че трябва да спите между 7 и 9 часа като възрастен.

Наличието на добри навици за сън е полезно за сърцето ви. Това е така, защото намалява риска от тахикардия или инфаркти.

Ако спите само няколко часа, тялото ви няма да произведе необходимото количество серотонин. Този хормон е отговорен за това да се чувствате добре и комфортно.

Ако този хормон не е в достатъчно количество в организма ви, това може да ви накара да ядете и пиете повече.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.