5 съвета как да се предпазите от онлайн тормоз

За да се предпазите от онлайн тормоз, е необходимо да вземете превантивни мерки и да действате навреме, когато се случи. Ето няколко основни неща, които трябва да имате предвид.
5 съвета как да се предпазите от онлайн тормоз
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 20 октомври, 2023

Въпросният онлайн тормоз е реалност, на която всички сме изложени и от която трябва да се предпазим. Децата и юношите обаче са особено уязвими, не само поради широкото им използване на технологии, но и поради липсата на знания и импулсивността, типични за тяхната възраст.

Ако последствията не бъдат предвидени и предотвратени, те могат да бъдат много вредни. Ето защо е препоръчително да ги научите да се защитават във виртуалния свят.

Онлайн тормозът става все по-често срещан, тъй като децата започват да използват интернет и социални мрежи от най-ранна възраст. Изчислено е, че повече от 20% от случаите на тормоз се случват чрез цифрови канали.

И тъй като нито е възможно, нито е желателно да ограничим напълно младите хора от технологиите, ние сме изправени пред предизвикателството да им покажем как да бъдат в безопасност. Ето някои насоки.

Какво е онлайн тормоз?

Онлайн тормозът, наричан още кибертормоз, е много подобен на това, което се случва в реалния свят по отношение на намерения или последици. В този случай обаче социалните мрежи, системите за онлайн съобщения или уеб страниците са средите, в които се случва.

Когато говорим за „тормоз“, имаме предвид поредица от повтарящи се поведения, които целят да навредят или подкопаят целостта или достойнството на жертвата. Следователно, това не е точен коментар, а динамика, която се появява многократно и генерира сериозна промяна в ежедневието на човека.

Този тормоз може да приеме различни форми:

  • Обиди, унизителни коментари или заплашителни съобщения
  • Разпространяване на измами или слухове за жертвата и оклеветяването й
  • Представяне под самоличност или хакване на личен акаунт
  • Споделяне на лично или чувствително съдържание за другия човек
  • Насърчаване жертвата да бъде игнорирана или нападната от други

Смятаме, че може да ви хареса и да прочетете и: Тормоз в семейството: Как да го разпознаем и да се справим с него

В допълнение към това си струва да споменем, че онлайн тормозът има някои особености, които го отличават от традиционния тормоз:

  • Няма бариери от пространство или време: Например, тормозът, който се случва в класната стая, спира, когато детето напусне училище и то може да се чувства безопасно у дома. В този случай, от друга страна, преследването може да се случи по всяко време и място, тъй като интернет и социалните мрежи са винаги с нас.
  • Интернет осигурява известна анонимност и чувство за безнаказаност, което може да влоши тормоза. Освен това, като нямаме жертвата пред нас, емпатията също намалява.
  • В цифровата среда е много лесно тормозът да има по-голям обхват, тъй като информацията лесно става вирусна. Това несъмнено означава, че последствията могат да бъдат по-големи.
Онлайн тормозът е много подобен на тормоза в училище.
Тормозът в неговата форма лице в лице може да спре, когато детето се прибере у дома. В случай на кибертормоз, той продължава отвъд физическите бариери.

Как да се предпазите от онлайн тормоз

Страдането от онлайн тормоз може сериозно да засегне емоционалното благополучие и психическото здраве на децата. Често генерира високи дози тревожност и дистрес, засягащи самочувствието и способността за общуване с другите. Може дори да предизвика депресия и да има дългосрочни последици. Затова е важно да научим децата и младите хора как да се предпазват от онлайн тормоз с различни мерки.

1. Комуникация и информация

Това е основен, но съществен ключ: трябва да говорим с децата си искрено и да обясняваме какво е онлайн тормоз, как се случва и какви последствия има. Важно е да не го третираме като далечен проблем, а като нещо, на което всички сме изложени и което трябва да бъде предотвратено.

Целта на тази комуникация е децата да могат да идентифицират кои действия представляват тормоз, както ако ги търпят, така и ако ги наблюдават, когато друг е жертва. От решаващо значение е да осъзнаят важността на предотвратяването им, да могат да ги открият, когато се появят, и да знаят как да потърсят помощ.

В тази връзка децата трябва да са наясно, че техните родители са безопасно място, към което могат да се обърнат, че колкото и наивни или безотговорни да са били, те няма да бъдат съдени или наказани, а подкрепени.

В противен случай може да са склонни да скрият какво се случва.

2. Родителски надзор и контрол срещу онлайн тормоз

Непълнолетните имат все по-голям достъп до технологията на по-малка възраст, без да са напълно подготвени за отговорността, която следва. Поради това е от съществено значение родителите да ги контролират, като използват системи за родителски контрол и са наясно с активността на децата си в Интернет.

Това не означава, че поверителността им трябва да бъде нарушавана или че разговорите им трябва да бъдат шпионирани. Те обаче трябва да знаят, че родителите им може да поискат достъп до техните профили или съобщения в даден момент.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Методът KiVa за тормоз и насилие в училище

3. Защита на поверителността

Основен аспект е да научим децата и младите хора да защитават поверителността си онлайн. Това включва запазване на личните им профили и неприемане на непознати за приятели. Избягване на публикуване на лични данни и не споделяне на чувствително съдържание с никого. Те трябва да са наясно, че след като публикуват съдържание в интернет, губят контрол над него. По този начин, дори ако общуват със своя партньор или приятели, трябва да избягват споделянето на изображения или информация, които ги компрометират по някакъв начин.

Децата често са пристрастени към онлайн пространството.
Научаването на отговорно използване на мрежи не е лесно в детството и юношеството, така че трябва да има подходящо образование за това.

4. Здравословно недоверие и онлайн тормоз

В детството и юношеството сме много уязвими към шеги, слухове или измами. Предназначени именно да ни накарат да страдаме и да се възползваме от нашата наивност. Ето защо е важно да предупредите при фалшиви профили, измамни конкурси или изкушаващи предложения, идващи от непознати (като крипто култовете ).

5. Вземете мерки срещу онлайн тормоза

И накрая, ако превенцията не е достатъчна и детето вече е жертва на онлайн тормоз, важно е да се вземат подходящи мерки. Те ще зависят от конкретния случай, от уведомяване на училището за случилото се до привеждане на вниманието на властите, ако тормозът е сериозен и се повтаря.

Децата трябва да знаят колко е важно да не изтриват доказателства и да отидат при своите родители или доверени възрастни възможно най-скоро.

Подкрепата е от съществено значение за преодоляване на онлайн тормоза

В допълнение към горното, най-добрият начин да се предпазите от онлайн тормоз е да имате помощ. Децата се нуждаят от изслушването, подкрепата и напътствията на родителите си, за да преминат през тази трудна ситуация и да предприемат подходящи действия.

Само наличието на възрастен, който вярва и подкрепя детето, може да смекчи вредните психологически ефекти от онлайн тормоза. Така че не пренебрегвайте никакви признаци, които подсказват, че детето ви преминава през това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.