Тормоз в семейството: Как да го разпознаем и да се справим с него

Смятате, че страдате от тормоз в семейството си? В тази статия ще откриете някои начини да го идентифицирате и стратегии за разрешаването му. Не е лесно, но не и невъзможно.
Тормоз в семейството: Как да го разпознаем и да се справим с него
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Когато говорим за тормоз, сме склонни да мислим за млад човек, който е тормозен от съученици. Може дори да си помислим за човек на работа, преживял подобни злонамерени действия от страна на шеф или колеги. Но какво да кажем за въпросния тормоз в семейството? Той съществува и в тази статия ще му дадем гласност.

Тормозът не се случва само в училище или на работа; понякога това се наблюдава и в семейството. Например може да касае брат или сестра, които имат много вредни нагласи или свекър, който прави невъзможен живота на партньора ви, например.

Склонни сме да вярваме, че тормозът се случва само извън дома, но понякога е добра идея първо да погледнете вътре в него. Там може би се крият истинските манипулатори.

Какво представлява въпросният тормоз в семейството?

Тормозът в семейството не се различава много от тормоза във всяка друга среда или обстоятелства. Един или повече хора, с които имате семейни връзки, манипулират, сплашват и унижават член на семейството или един друг без видима причина.

Често присъстват омаловажаване и критика, така че човекът (млад или стар) може да има желание да прекара много време далеч от дома, за да се измъкне от тази токсична среда.

Американската остеопатична асоциация проведе проучване за тормоза, което разкри много интересни данни. Например, цели 31% от възрастните респонденти са преживели този тормоз. Това предполага, че това е форма на злоупотреба, за която не се говори често, но е доста често срещана.

тормоз в семейството
Майка, която подценява и критикува децата си или брат или сестра, който изнудва и манипулира? Всичко това може да бъде причина за депресия и страдание на друг член на семейството.

Как да разпознаем този тормоз в семейството

Понякога разпознаването на тормоза в семейството не е лесно. Първо, това е така, защото е много трудно да се признае, че майка, баща или брат или сестра може да са потенциален насилник. Второ, това често се дължи на факта, че формите на тормоз са толкова фини, че са замаскирани чрез ирония и шеги.

Въпреки това, този списък може да служи като ръководство, за да ви помогне да идентифицирате предупредителните знаци:

  • Започвате да се чувствате стресирани, когато мислите да се приберете у дома. Това е ясен симптом, че нещо не е както трябва. Ако това е вашият случай, важно е да анализирате ситуацията.
  • Появява се недоверие в собствените възможности. Това често се дължи на критика, липса на чувство за валидност и други чувства, които могат да се появят поради тормоз в семейството. В този случай е важно да се определи дали има някой токсичен човек, който подхранва тези мисли.
  • Честа поява на безпокойство. Може да се появят дори пристъпи на паника. Понякога тормозът е толкова фин, че може да бъде пренебрегнат. Умът и тялото обаче не могат да бъдат измамени, така че тревожността често излиза на повърхността.

Когато някой в семейството е склонен да обвинява друг, да го критикува постоянно и/или да го/я изнудва емоционално, наред с други поредици от нагласи, е много важно да знаете, че може да се касае за тормоз. Склонни сме да идеализираме семейството и вярваме, че всички членове са добри. Но лошите хора могат да бъдат открити и в семейното ядро.

Как да се справим с тормоза в семейството

Справянето с тормоза в семейството не е лесно. Понякога е много трудно да станеш независим или да се освободиш от токсичната семейна среда. Има обаче определени стратегии, които могат да сработят и да укрепят личността на човека, който е тормозен.

Поставете граници, за да се справите с въпросния тормоз в семейството

Да започнете да казвате „не“, да бъдете настоятелни и да поставите граници са едни от най-ефективните стратегии, за да накарате насилника да си отиде. Когато вече не сте манипулируеми, той няма да ви закача.

Това обаче не е лесно да се направи без помощта на професионалист. Посещението на психолог, за да започнете да поставяте граници, е от решаващо значение, за да го направите правилно.

Запазете спокойствие

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да не реагирате на обиди или критики от страна на насилник. Тези, които практикуват медитация, имат голяма способност да запазят спокойствие.

Така че, когато член на семейството каже нещо обидно или вредно, можете да си поемете дъх и дори да отговорите по начин, който обезоръжава коментара му и не му позволява да ви засегне емоционално.

техника за успокояване
Да се научим да запазваме спокойствие и да култивираме спокойствие ни прави по-настоятелни, когато реагираме на домашно насилие и всички многобройни форми, които тормозът може да приеме.

Отдалечете се, ако е възможно

Ако има шанс да спрете да живеете с насилниците, перфектно. Това обаче не винаги е осъществимо.

Не става дума за бягство от проблема, а за това да спрете да сте винаги нащрек и да мразите да прекарвате време у дома заради това, което знаете, че ще се случи. В крайна сметка може да бъде сложно да се управлява предварителното безпокойство.

Потърсете помощ

Тормозът в семейството е възможно да се управлява, но за да направите това, най-добре е да отидете при експерт в този тип ситуации. Няма да отричаме това. Това са тъжни и разочароващи обстоятелства, но те могат да бъдат преодолени. Никога не се предавайте и не забравяйте да потърсите помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wolke, Dieter, Neil Tippett, and Slava Dantchev. “Bullying in the family: sibling bullying.” The Lancet Psychiatry 2.10 (2015): 917-929.
  • Dantchev, S., Hickman, M., Heron, J., Zammit, S., & Wolke, D. (2019). The independent and cumulative effects of sibling and peer bullying in childhood on depression, anxiety, suicidal ideation, and self-harm in adulthood. Frontiers in psychiatry10, 651.
  • Wolke, D., & Skew, A. J. (2012). Bullying among siblings.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.