Родители упражняващи газлайтинг: какви са последствията?

Родителите, които упражняват газлайтинг генерират вина и карат децата си да не вярват на себе си. Ще ви кажем как се отразява на израстването този вид манипулация.
Родители упражняващи газлайтинг: какви са последствията?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 23 октомври, 2022

Когато сме деца, ние се нуждаем от нашите родители, за да изградим положителна представа за себе си, да смятаме, че сме ценни, че можем да се доверим на преценката си и че сме достойни за любов. Но именно това е отказано на детето, което расте в среда на манипулация. В рамките на многобройните форми, които могат да се появят в семейството, днес искаме да поговорим с вас за родителите, упражняващи газлайтинг върху децата си.

Този термин е често срещан в контекста на двойките. Газлайтингът е фина и добре замаскирана техника за манипулиране, която кара човека, който страда от нея, да не се доверява на собствените си възприятия, емоции или спомени.

Който и да го упражнява, кара жертвата да се съмнява в себе си, в интуицията и инстинктите си. До такава степен, че се оставя на милостта на другия човек.

Как родителите упражняват газлайтинг върху децата си?

Тази форма на контрол и манипулация не винаги е лесна за възприемане, но когато ни засяга в детството е по-сложна. Детето естествено се доверява на родителите си и се стреми да им угоди; той не мисли, че нещо подобно може да се случи.

Възможно е едва когато навършите зряла възраст да разберете, че сте го претърпели като дете и последствията, които все още носите. За да разпознаете дали е имало газлайтинг от страна на родителите ви, докато сте пораствали, или дали вие упражнявате газлайтинг нвърху децата си, ето някои от поведенията, за които трябва да внимавате.

родители упражняващи газлайтинг
Родителите могат да манипулират децата си с фини техники, които оставят негативни послания за това кои са те и какво могат да направят.

Те обвиняват децата си

Обвинението е едно от най-ефективните средства за манипулация. Тези родители са експерти в генерирането на това чувство у децата си по всякакви причини, за да упражнят контрол върху тях.

Обикновено ги държат отговорни за проблеми, които всъщност нямат нищо общо с тях. Ако отношенията между родителите вървят зле, например, те могат да обвинят детето.

Също така е много обичайно да държат детето отговорно за чувствата на възрастните. Например: „Ядосан съм и стресиран, защото ме безпокоиш цял следобед“.

Как родителите упражняват газлайтинг – минимизират и обезсилват чувствата

Родителите, които упражняват този вид манипулация върху децата си, постоянно обезсилват чувствата им. Всяка емоция, която изразяват, е етикетирана като преувеличена, „тежка“ или прекалено чувствителна. Изглежда децата никога нямат право да се чувстват така, както се чувстват.

Отричат реалността на това, което децата им чувстват и преживяват

Освен това отричат реалността и доказателствата, за да се освободят от отговорността си. Например, ако има явно фаворизиране към едно дете, а другото го усеща и заявява, ще му се каже, че е лудо, че си въобразява и че това изобщо не е така.

Също така е много често манипулативният родител да играе ролята на жертва: „по цял ден ме критикуваш и упрекваш, според теб аз съм най-лошият родител на света“. Това всъщност е проекционен механизъм, който помага да се отклони вниманието от собствените грешки и да се фокусира върху детето.

Как родителите упражняват газлайтинг – подценяват и критикуват

Тези родители непрекъснато критикуват всичко, което детето прави, казва или избира. Неговите харесвания, таланти, хобита и интереси се критикуват и подценяват. Те са етикетирани като неподходящи.

Вместо да насърчават развитието на личността и идентичността на детето, те го потискат и ограничават.

Изолират и контролират децата си

От друга страна, тези родители се стремят да контролират детето си и да го карат да се съобразява с техните предпочитания. Обичайно е да ги изолират социално и да ограничават връзките му с други хора.

родители, които упражняват тормоз върху децата си
Децата могат да се изолират от околната среда, когато родителите им упражняват газлайтинг.

Последици от родителите упражняващи газлайтинг

Израстването в този тип динамика има важни последствия. Те засягат не само детството, но могат да продължат и в зряла възраст.

Някои от най-често срещаните са следните:

  • Децата растат с ниско самочувствие, несигурност и лоша представа за себе си.
  • Те не се доверяват на своята преценка и са се откъснали от своите емоции и интуиция. Поради това им е трудно да знаят какво искат и от какво имат нужда; за тях е трудно да вземат решения и да се грижат за собственото си добро.
  • Емоционалната зависимост и склонността към самодоволство са често срещани. Ако не могат да се доверят на своите възприятия, инстинкти и мнения, се вкопчват в някой друг, който да контролира и решава вместо тях. Този модел може да се повтори отвъд родителите, с партньорите и други.
  • Има трудности при изразяването на емоции, тъй като това дете е научило, че това, което чувства, не е валидно и няма да намери разбиране или съчувствие. Тази неспособност за управление на емоциите може да доведе до психосоматични състояния.

Преодоляване на последиците на този вид манипулация

Идентифицирали ли сте се с разказаното от нас? Ако е така, вероятно сте израснали с родители, които са упражнявали газлайтинг. Те могат да продължат да ви измъчват като възрастен. Осъзнаването на случилото се и как сме били манипулирани е от основно значение, за да започнем да се лекуваме.

Полезно е в този процес да потърсите професионална помощ и да поемете юздите на вашата трансформация. Не очаквайте родителите ви да поемат отговорност за случилото се.

Като възрастен, позволете на собственото си аз да се свърже отново с вас и да му се доверете. Ще подобрите качеството си на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Betancourt, D., & Andrade, P. (2011). Control parental y problemas emocionales y de conducta en adolescentes. Revista colombiana de psicología20(1), 27-41.
  • Garciandía, J. & Ibarra, A. (2012). Enfermedad psicosomática y patrones familiares en niños con asma. Revista Colombiana de Psiquiatría, 41(1), 111-138.
  • Sarkis, S. M. (2018). Gaslighting: Recognize Manipulative and Emotionally Abusive People–and Break Free. Hachette UK.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.