Растителните млека: качества и ползи

За хората с лактозна непоносимост има голямо разнообразие от растителни млека, с които кравето мляко може да бъде заместено. Защо експертите ги препоръчват? Какви са ползите им? Днес ще ви разкажем всичко по-интересно и важно по темата.
Растителните млека: качества и ползи
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Растителните млека са продукти, ставащи все по-популярни и модерни през последните години. Мнозина ги избират като заместители на кравето мляко, тъй като са чудесна опция за хората с непоносимост към лактозата. Въпреки това е важно да запомните някои неща и да четете етикетите, за да си гарантирате добрите хранителни качества на тези продукти.

И така – какви са ползите от консумацията на растителните млека? Кога се препоръчва приема им? Това са само част от въпросите, които хората си задават по отношение на тези напитки.

За да ви дадем повече яснота по темата, ще ви разкажем за качествата и употребата на тези продукти.

Растителните млека: заместител на млякото

Млякото е продукт богат на редица важни хранителни вещества. Но не е подходящ за хората с лактозна непоносимост. Има разновидности на млякото, в които липсва тази причиняваща дискомфорт захар, но органолептичните им качества не са същите.

В тези случаи растителните млека се превръщат в чудесна алтернатива, имайки предвид хранителните вещества, които съдържат. Съдържанието им на протеини и мазнини е по-ниско, но пък са подходящи за диети с ниско съдържание на калории, стига да нямат добавени захари.

Понякога тези млека са обогатени с основни хранителни вещества като витамини от В групата. Според проучване публикувано в списанието Sub-celular Biochemistry, тези витамини са важни за енергията на метаболизма. Ако бъдат консумирани в правилното количество, те понижават лиска от увреждане на клетките и ДНК.

Растителните млека са чудесен заместител на кравето мляко.

Растителните млека могат да бъдат подходящ заместител на кравето мляко при хора с лактозна непоносимост.

Прочетете и: Вкусна веган морковена торта без мазнини и без яйца

Растителните млека се усвояват по-лесно от храносмилателната система

Едно от най-големите предимства на растителните млека е, че лесно се усвояват от храносмилателната система. Имайки предвид, че тези продукти съдържат малко мазнини и протеини, те преминават по-бързо през храносмилателната система и не причиняват дискомфорт.

Затова са изключително подходяща добавка за кафето или при правенето на шейкове за хората оплакващи се от болка в стомаха или чревния тракт. Растителните млека се съчетават прекрасно с плодове, затова могат да бъдат използвани за приготвянето на смутита.

Но, ако страдате от проблеми свързани с чревния тракт или храносмилателния процес, първо трябва да се консултирате със специалист. Понякога тези проблеми се дължат на чревна дисбиоза. Според проучване публикувано в Journal of Biomedical Science, приемът на пробиотици може да помогне справянето с този проблем.

Тези продукти съдържат протеини

Протеините в растителните млека нямат висока биологична стойност. Освен това количеството им е по-малко отколкото в кравето мляко. Важното е, че растителните млека съдържат тези хранителни вещества.

Те са чудесна опция за веганите, тъй като спомагат набавянето на необходимите им протеини. Важно е да споменем, че съдържащите се в тези млека протеини нямат висока биологична стойност, липсват им есенциални аминокиселини, а усвояването им от храносмилателната система не е възможно.

Затова те не трябва да бъдат единственият източник на протеини на човек. Трябва да бъдат комбинирани с други растителни продукти съдържащи тези микрохранителни вещества. За да си гарантирате оптимален прием, трябва да спазвате указанията на диетолог.

Препоръчваме ви да прочетете и: Протеинов шейк със зеленчуци и коноп

Внимавайте с напитките съдържащи захар

При покупката на напитки с растителен произход, трябва да обръщате особено внимание на съдържанието им на хранителни вещества. Някои продукти са с добавени захари. Тези съставки подобряват вкуса на млякото, но значително намаляват хранителната му стойност.

Според проучване публикувано в списанието Advances in Nutrition, прекомерната консумация на прости захари повишава риска от развитие на метаболитни заболявания. Затова добавянето на въглехидрати към растителните млека може да окаже влияние върху здравето и да повиши риска от поява на диабет.

Внимателното четене на етикетите на тези продукти е важно. По този начин ще можете да си изберете варианти без съдържание на захари. Освен това добре е да консумирате тези млека с по-високо съдържание на растителни съставки като оризовото или овесеното мляко.

Растителните млека са чудесна съставка за приготвянето на смутита.

Овесеното и оризовото мляко се отличават с приятния си вкус. Освен това те нямат добавени захари и могат да бъдат заместител на кравето мляко в редица рецепти.

Можете да включите растителните млека в обичайното си меню

Специалистите не препоръчват заместването на кравето мляко с растителни продукти, ако няма нужда от това (например при лактозна непоносимост или алергия към протеините в млякото). Въпреки това можете редовно да консумирате този вид продукти.

Когато искате да си осигурите вкусна основна съставка за шейкове или смутита, растителните напитки са по-лесно усвоими от млечните продукти. Но запомнете, че трябва да избирате варианти без добавена захар. В противен случай ще консумирате продукт с ниска хранителна стойност.

И накрая запомнете, че някои от тези растителни млека са обогатени с витамини и минерали. Тези продукти са изключително полезни по отношение предотвратяването на дефицити в организма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mikkelsen K., Apostolopoulos V., B Vitaminas and ageing. Subcell Biochem, 2018. 90: 451-470.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Tsai YL., Lin TL., Chang CJ., Wu TR., Lai WF., et al., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. J Biomed Sci, 2019.
  • Vanga SK, Raghavan V. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. J Food Sci Technol. 2018;55(1):10-20. doi:10.1007/s13197-017-2915-y
  • Rizzo G, Baroni L. Soy, Soy Foods and Their Role in Vegetarian Diets. Nutrients. 2018;10(1):43. Published 2018 Jan 5. doi:10.3390/nu10010043
  • Aboulfazli, F., Shori, A. B., & Baba, A. S. (2016). Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream. LWT, 70, 261–270. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.02.056

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.