Рак на ендометриума: 5 неща, които трябва да знаем за него

Туморът е често срещан вид рак на гинекологичните органи, но за щастие не е толкова смъртоносен
Рак на ендометриума: 5 неща, които трябва да знаем за него

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Ракът на ендометриума се среща по-често след менопаузата, въпреки че може да се наблюдава и под 40-годишна възраст. Ако в семейството имате фамилна обремененост към рак, би било добре да си правите периодични контролни прегледи.

Неотдавнашни изследвания показват, че ракът на ендометриума обикновено засяга една на всеки 100 жени.  Той се среща по-често при жените след менопауза.

Туморът е често срещан вид рак на гинекологичните органи, но за щастие не е толкова смъртоносен. Ранното му откриване увеличава шансовете за успешно лечение.

Все още не е ясна причината за възникването на заболяването, но се счита, че постоянното вариране в нивата на естрогена води до растеж на раковите клетки в лигавицата на матката.

Тази статия ще предостави цялата необходима информация по този въпрос.

Ракът на ендометриума: важно е да знаете

За да разберете по-добре как започва и се развива това заболяване, първо трябва да се запознаете с устройството на матката.

1. Матката и промените, които протичат в нея през менструационния цикъл

 • Матката е тази част от женската репродуктивна система, в която по време на бременност се развива плод. Състои се от два дяла: маточна шийка (долна част, която стига до вагината) и матка или горен дял.
 • Тя съдържа два слоя: вътрешният – се състои от лигавица, известна като ендументриум. Външният – се нарича миометриум.
 • По време на менструалния цикъл хормоните предизвикват известни промени в ендометриума.
 • През овулацията, например, се отделя естроген, което води до известно удебеляване на ендометриума, за да може да изхрани ембриона в случай на евентуална бременност.
 • След приключване на овулацията, лигавицата на ендуметриума се отделя от матката и предизвиква менструация.
 • Това продължава през цялата детеродна възраст на жената до менопаузата.

Когато между 50 и 60-годишна възраст започне менопаузата, са възможни появите на първите ракови образувания или саркоми. Това означава, че има повишен риск -известно количество клетки да нараснат и да се прикрепят към вътрешната част на лигавицата на матката.

Рак на ендометриума - причини и лечение

2. Наднормено тегло и високо кръвно налягане: два важни фактора

Както споменахме в началото на статията, няма сигурен начин да се определи точната причината за промените в тъканите на ендометриума, които дават тласък на злокачествените клетки да се натрупат в маточната лигавица.

Въпреки това, експертите казват, че съществуват рискови фактури, които могат да причинят тези промени. Два от тях са наднорменото тегло и високото кръвно налягане.

 • Мастните тъкани, натрупващи се в тялото поради затлъстяването, увеличават риска от увеличени нива на холестерол. В резултат метаболизмът предизвиква появата на много високи стойности на естроген.
 • Всичко това се отразява на съединителната тъкан в млечните жлези, ендометриума и вагината, което води до промени и увеличава опасността от развитие на рак.

Подчертаваме, че не съществува 100 %-ва връзка между затлъстяването и появата на рак, но вземането на мерки по отношение на теглото би намалило риска от развитието му.

3. Тамоксифенът (лекарство за лечение на рак на гърдата) може да повиши риска от поява на рак на ендометриума

 • Това е друг рисков фактор, който е добре да имаме предвид. Засяга всички жени, имали рак на гърдата и приемали тамоксифен.
 • Фармацефтичният препарат може да предизвика промени в нивата на хормоните, което от своя страна да причини структурни промени в матката.
 • Въпреки опасността, лекарите твърдят, че с редовни изследвания на лигавицата, симптомите ( като вагинално кръвотечение) могат да бъдат открити навреме.

4. Симптоми на рака на ендометриума

коремни болки - един от симптомите на рака на ендометриума
 • Кръвотечение извън периода на месечния цикъл или в годините след менопауза.
 • Интензивна и постоянна болка в корема.
 • Натиск или остра болка в таза.
 • Силна болка по време на полов акт.
 • Болка при уриниране.

5. Профилактика и периодични прегледи

Винаги трябва да се има предвид, че ракът на ендометриума започва във вътрешната обвивка на матката. Понякога, особено докато е в ранен стадий, той може да отчете отрицателен резултат при взета проба от цитонамазка.

изборът на гинеколог е ключов за проследяването на рака на ендометриума

Ето защо е винаги по-добре да се направи биопсия на ендометриумната тъкан за събиране на малко материал, за да се направи по-задълбочен анализ под микроскоп.

Можете също да се подложите на трансвагинален ултразвук, за да сте по-сигурни.

Ако имате семейна анамнеза за гинекологичен рак, бихте могли да се посъветвате с личния лекар за назначаването на по-чести прегледи. Следвайте определени превантивни мерки, които ще са от полза.

Оказва се, че шансът да се излекувате от рак на ендометриума е  доста висок. Ключът към добрият изход от това заболяване е винаги ранното диагностициране.

Уверете се, че водите здравословен живот и предприемете периодични прегледи при гинеколог. Заслужава си.

Може да ви заинтересува ...
Как жените могат да се предпазят от болести, предавани по полов път
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как жените могат да се предпазят от болести, предавани по полов път

Сексът крие своите рискове. Например болестите, предавани по полов път (БПП), могат да причинят емоционален, физически и психически дискомфорт.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.