Прости захари: Каква е функцията на глюкозата?
Всички са чували за глюкозата, една от основните прости захари, дори ако това е само в контекста на диабета. Много малко хора обаче знаят характеристиките на тази молекула и нейната роля в човешкото тяло.
Глюкозата е основният източник на енергия за нашите телесни клетки , така че е жизненоважна. Тоест хранителните вещества осигуряват енергията, необходима за изпълнение на всичките функции на организма. Тази проста захар се среща естествено в плодовете и зеленчуците. Откриваме я и като част от по-големи молекули или полизахариди. Най-известните са нишестето и гликогенът, обикновено присъстващи в ориза, месото и т.н.
Глюкозата е част от всички процеси в човешкия метаболизъм. В днешната статия ще обясним за какво е предназначена и често срещаните проблеми с нея.
Прости захари: глюкоза
Както споменахме по-горе, глюкозата е хранително вещество, което получаваме чрез храната. Процесът на храносмилане превръща храната в глюкоза, за да поддържа всички клетки на тялото ни.
Когато се храним, хранителните вещества влизат в кръвта и достигат до черния дроб, независимо дали са мастни киселини, протеини или въглехидрати. Този орган извършва серия от сложни процедури и те трансформират споменатите хранителни вещества в глюкоза. След това глюкозата преминава в кръвта и оттам отива във всички части на тялото.
Всяка клетка използва тази молекула като енергия. Те го правят чрез поредица от реакции – основата на нашия метаболизъм. По този начин тази проста захар участва в размножаването на клетките, възстановяването на тъканите, движението на мускулите, нервната функция и т.н.
Какви здравословни проблеми произтичат от глюкозата?
Както казахме преди, хората не могат да живеят без глюкоза. Всъщност има много заболявания, свързани с това вещество по един или друг начин.
Диабетът например е едно от тях. Това е заболяване, при което тялото или не може да произвежда инсулин, или е развило резистентност срещу него. Инсулинът е веществото, което позволява на глюкозата да премине в клетките. Това е нещо като „ключ“ за достъп до него. Когато тялото ни не е в състояние да го произведе или го използва по-бързо, отколкото би трябвало, голяма част от глюкозата остава в кръвта. В резултат на това клетките не получават достатъчно от тази молекула. Освен това може да причини увреждане на много телесни тъкани. Най-засегнатите обикновено са кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.
За съжаление, диабетът е многофакторно заболяване, което бързо се превръща в епидемия. Това се дължи на фактори като заседнал начин на живот и липсата на качество на храната, която консумираме в наши дни. За да предотвратите всички рискове, свързани с това заболяване, трябва да поддържате стриктен контрол на нивата на кръвната си глюкоза. Също така, имайте предвид своите нездравословни навици в живота и се опитайте да ги промените в полза на вашето благосъстояние.
Може да ви хареса: Гликемичният индекс: Описание и употреба
Измерване на глюкозата
Можете да измервате кръвната си глюкоза с устройство, известно като глюкомер. Също така можете да го направите чрез изследване на кръв или Как да изчислите гликемичния индекс.
В днешно време има много методи да следите нивата на кръвната си глюкоза. Нормално е тя да е под 100 mg / dl на гладно. Така че, когато нивата се повишат над тези стойности, може да има проблем с преминаването на енергията, която отива в клетките.
Глюкомерите са устройства, които измерват това вещество. Те правят това от капка кръв, взета след като убодете пръста си и предоставят резултатите само за няколко секунди. Също така може да се установи колко глюкоза се изхвърля от бъбреците чрез изследване на кръв или урина.
Може да се интересувате: Как да контролираме диабета с канела?
Заключение
Глюкозата е жизненоважна молекула. Както много високи, така и много ниски нива на глюкоза могат да изложат здравето ни на риск. Ето защо е важно да измервате нивата на глюкозата си от време на време и да го правите няколко пъти на ден, ако сте диабетик или сте изложени на висок риск от това.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the century. World J Diabetes. 2015;6(6):850–867. doi:10.4239/wjd.v6.i6.850
- McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
- Pickering D, Marsden J. How to measure blood glucose. Community Eye Health. 2014;27(87):56–57.
- Hantzidiamantis PJ, Lappin SL. Physiology, Glucose. [Updated 2019 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/