Прочистете черния дроб по естествен начин

Eкспертите препоръчват да се прави най-малко веднъж на всеки шест месеца
Прочистете черния дроб по естествен начин

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли как да прочистите черния дроб по естествен начин?

Черният дроб е в състояние да се прочисти сам и да премахне вредните вещества от тялото. Необходимо е обаче да му помогнете с детоксикация най-малко два пъти годишно.

Черният дроб е един от най-важните органи в тялото, тъй като има важни функции като филтриране на кръвта, премахване на всички видове токсини, които могат да бъдат открити в тялото, и съхранение на витамини, протеини и енергия под формата на захари.
Въпреки че черният дроб може да се детоксикира сам и да продължи да премахва вредните вещества от тялото, понякога бива претоварван поради неправилно хранене, замърсяване, лоши навици, заседнал начин на живот или използването на токсични продукти.

Като следствие от това, в тялото се натрупва голямо количество токсини и отпадъци. Те могат сериозно да повлияят на здравето на черния дроб – и не само. Детоксикацията идва на помощ, така че да прочисти тялото от всички вредни вещества. Знаете ли как се детоксикира черният дроб, за да бъде по-здрав?

Съвети за детоксикация на черния дроб по естествен начин

Черен дроб
  • Чернодробна детоксикация може да се направи по всяко време, когато чувствате необходимост. Експертите препоръчват да се предприема най-малко веднъж на всеки шест месеца.
  • За да започнете, много е важно да се идентифицират онези храни, които могат да бъдат вредни за черния дроб – преработени, рафинирани, пържени или сладки храни; съдържащи животински мазнини; колбаси, млечни продукти. Доколкото е възможно, намалете консумацията на тези храни. По време на процеса на детоксикация напълно ги изключете от диетата си.
  • Препоръчваме да се храните с малки порции по 5 или 6 пъти на ден,. Преяждането след едно обилно хранене може да се отрази неблагоприятно и да претовари черния дроб.
  • По време на процеса на детоксикация на черния дроб е много важно да се пие достатъчно количество вода, за да се осигури разграждане на мазнините и добра хидратация на тялото.
  • Прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушенето могат сериозно да повлияят на здравето на черния дроб – и не само.
  • Много важно е да водите по-здравословен начин на живот, включващ балансирана диета и повече физическа активност.

Естествени средства за детоксикация на черния дроб

Имайки предвид изложените по-горе съвети, предлагаме да използвате някои от тези естествени средства, за да започнете чернодробно прочистване. Така ще се елиминират токсините и отпадъците. В същото време ще се подобри вашето здраве и качество на живот.

Топла вода с лимон

Вода с лимон

Топлата вода с лимон се приема на празен стомах и представлява един от най-известните и ефективни начини за детоксикация. Това не е лимонада и следователно не трябва да се добавят захар или подсладители. Трябва да се пие чаша топла вода с лимон веднага след ставане сутрин. Това ще допринесе за чернодробно прочистване.

Чесън

Консумацията на пресен чесън осигурява многобройни ползи за вашето здраве и сред тях е защита за черния дроб. Чесънът съдържа серни съединения, които могат да помогнат за активиране на чернодробните ензими и които съдържат алицин и селен – два други компонента, предпазващи този жизненоважен орган.

Крес

Крес

Това е отличен естествен диуретик, който допринася за ускоряване на метаболизма за изгаряне на мазнините и детоксикация на тялото. Той има високо съдържание на вода, фибри, минерали и витамини A, B и C. За да се възползвате от неговите свойства, можете да го включите като сурова съставка в салати или да го киснете в 1 л. вода. Така ще се насладите на мощно средство за защита! Оставете го да кисне в продължение на 24 часа в хладилника. По-късно можете да отпивате от течността на равни интервали през целия ден.

Глухарче

За него са характерни диуретични свойства, които помагат за естествено прочистване на черния дроб и повишаване на секрецията на жлъчката 2 до 4 пъти. Консумацията на 2 чаши разтвор от глухарче всеки ден е идеален начин за прочистване на черния дроб и естествено премахване на токсините и отпадъците, които вредят на здравето.

Артишок

Артишок за прочистване на черния дроб по естествен начин

Това е мощен зеленчук, който помага да се секретира жлъчка и подобрява състоянието на черния дроб по много начини. Артишокът съдържа силимарин – един елемент, който предпазва черния дроб, като помага за премахване на натрупаните токсини и подпомага неговото прочистване, премахвайки излишните вещества.

Зелен чай

Той е идеален за хора, които страдат от затлъстяване на черния дроб, тъй като помага за храносмилане и елиминиране на натрупаните мазнини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.