Природно лечение на целулит и съвети

Копривата е богата на магнезий - минерал, който е много полезен, ако искате да направите лимфен дренаж без масаж и скъпи уреди
Природно лечение на целулит и съвети
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Целулитът засяга най-често жените, като променя вида на кожата. В резултат на тези промени някои жени започват да страдат и самочувствието им се понижава. Освен това, веднъж появил се, целулитът е много труден за премахване. Днес ще разгледаме в детайл този проблем и ще ви разкажем за възможностите за природно лечение на целулит.

Има няколко натурални терапии, които могат да бъдат ефективни за предотвратяване и природно лечение на целулит, стига да се прилагат внимателно и последователно. Нека разгледаме въпроса по-задълбочено…

Какви са причините за появата на целулит?

Целулитът се появява, когато подкожната тъкан се напълни с вода, мазнини и различни токсини. Тези елементи се натрупват по различни причини, които биха могли да бъдат генетични, хормонални или свързани с липсата на физически упражнения, неправилно хранене, проблеми, породени от стрес, или лошо кръвоснабдяване.

Видове целулит

Общ (генерализиран) целулит

Този вид целулит може да се появи във всяка възраст. Обикновено това се случва на хора, които са с наднормено тегло и/ или имат много лоши хранителни навици.

Локализиран целулит
Този вид целулит се появява при младите хора на възраст между 16 и 20 години. Обикновено е концентриран в краката, бедрата, ръцете, раменете и гърба. Този вид целулит може да бъде болезнен.

Твърд целулит
Този вид целулит е специфичен и обикновено се появява при спортисти и танцьори,
чиято мускулна тъкан е много твърда и тонизирана; освен това обикновено е придружен от стрии.

Можете да видите този вид целулит, когато натиснете кожата. Той се появява в резултат на лоши хранителни навици и ограничен прием на кислород.

Отпуснат, мек целулит
Този вид целулит много често се наблюдава при хора, които водят заседнал начин на живот
и не са физически активни или при хора, които не могат да задържат стабилно тегло и постоянно наддават или отслабват.

Можете да видите този целулит, без да докосвате кожата. Когато човекът извършва някакво движение, целулитът също видимо се движи.

„Портокалова” кожа
Хора на всякаква възраст могат да бъдат засегнати от тази форма на целулит, въпреки че по-често се случва при юноши. По-възрастните жени също могат да го имат, когато краката им станат по-дебели. При него кожата започва да изглежда като портокалова кора.

Как да се предотврати целулит? Трябва да избягвате следните храни и напитки:

Да спрете да пушите е важна стъпка от природно лечение на целулит
  • Шоколад
  • Цигари
  • Всякакъв вид брашно
  • Разтворимо кафе
  • Алкохолни напитки

Препоръчителни храни

  • Плодове: ананаси, дини, портокали и круши. Консумирайте ежедневно.
  • Зеленчуци, най-вече зеленолистни.
  • Нискомаслено кисело мляко.
  • Много вода и ограничени количества сол.
  • Храни, богати на омега-3.

Лечение на целулит с билки

Има много лечебни растения, които могат да бъдат ефективни, когато става въпрос за природно лечение на целулит. Тези билки имат специални свойства, които помагат да се премахне вече появилия се целулит.

Бръшлянови листа

Научното наименование на това растение е hedera helix. То може да се използва, за да се пречисти лимфната и съдовата система. Един от елементите в тази билка е химикал, наречен хедерагенин, който подобрява кръвообращението и – съответно – състоянието на кръвоносните съдове.

Методът за използване на растението за естествено лечение е много прост. Смесете 1 супена лъжица изсушени бръшлянови листа с 1 чаша зехтин. Нека тази смес да преседи най-малко 12 часа, след което можете да я приложите върху всяка част на тялото си, където имате целулит.

Брястнолистно орехче

Това растение има противовъзпалителни свойства, освен това съдържа и флавоноиди, което го прави много полезно за природно лечение на целулит.

Готу Кола

Като се има предвид противовъзпалителни свойства на тази билка, няма как да не я препоръчаме за природно лечение на целулит.

Глухарче

Природно лечение на целулит с глухарче

Това растение действа като силен диуретик и съдържа елементи като инулин и калий, които са много ефективни против задържане на вода и подпомагат пречистването на организма от токсини.

Глухарчето се използва за приготовление на чай; смесете 100 гр. листа на глухарче с 1 литър вода и варете чая 10 до 15 минути. След като се охлади, можете да пиете по 2 или 3 чаши на ден.

Коприва

Копривата е богата на магнезий – минерал, който е много полезен, ако искате да направите лимфен дренаж без масаж и скъпи уреди. За да се възползвате от предимствата на това растение, трябва да го сварите. Оставете копривата да изстине и пийте само по 1 чаша на ден.

Хвощ

Това растение е чудесен диуретик, което означава, че е много ефективно против задържане на вода. За да приготвите чай, сложете 1 супена лъжица хвощ в чаша вряла вода и я оставете да изстине, преди да я изпиете.

Не забравяйте!

Избягвайте да носите много високи токчета за продължителни периоди от време, както и тесни дрехи, и – най-вече – не правете слънчеви бани твърде дълго.

Ако искате да предотвратите появата на целулит, трябва да пиете много течности и да правите редовно упражнения. Дори само да ходите пеш половин час на ден е достатъчно, ако искате да поддържате добро кръвообращение и по този начин да избегнете досадните и загрозяващи състояния като целулита.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.