Препоръки за периода на карантина

Периодът на изолация, който коронавируса ни накара да свикнем, ни поставя в една конкретна ситуация. Днес ще споменем някои препоръки, които да имаме предвид, за да се справим с този период у дома по най-добрия възможен начин.
Препоръки за периода на карантина

Последна актуализация: 13 януари, 2022

От началото на пандемията с коронавирус, голяма част от населението трябва да промени навиците си. В някои страни, правителствата са наложили период на изолация. В други, властите са препоръчали изолация и са установили определени ограничения и дават препоръки за периода на карантина.

Целта на периода на изолация е да се намалят случаите на зараза. Има опасност, че здравните власти ще бъдат пренаситени със случаи на коронавирус. Следователно е важно да се намали кривата на разпространение, така че здравните екипи да имат време на реагират на изискванията на тази пандемия.

Въпреки нуждата от изолация, възникват нови усложнения поради карантината. Оставането у дома ни дава предизвикателства когато става въпрос за съжителство, хигиена и провизии.

Медицинските и правителствени организации са измислили наръчници и препоръки за периода на изолация. Тяхната цел е да помогнат на населението да се справи с тази пандемия.

Препоръки за периода на карантина: запазете психическото си здраве

Психическото здраве е важно по време на периода на изолация. Изолацията не е нещо, за което повечето от нас сме подготвени, още повече когато има общо с опасността от заболяване.

Една от основните препоръки при тези обстоятелства е установяването на ежедневен режим. Организирането на вашия ден спрямо ежедневния живот помага за подреждането на вашите мисли и емоции. И това ви помага да не изпадате в хаос и нещастие.

Разбира се, трябва също да бъдете креативни и да избягвате да правите едни и същи дейности за две, три или повече седмици поред. Така че, като организирате времето си, стойте настрана от еднообразието. Това е особено важно за децата, които не могат да се справят с еднообразието без да им стане скучно.

Ще бъде важно да сте свързани с външния свят докато сме в изолация. Да сме наясно с еволюцията на пандемията от коронавирус ще ни даде чувство на сигурност. Обаче, трябва да внимаваме да не прекаляваме, тъй като твърде многото информация може да има обратен ефект. Още повече, уверете се, че получавате вашата информация от достоверни източници, за да се избегнат слухове, които могат да доведат до страх и паника.

Накрая, толерантността е задължение, тъй като прекарваме време под карантина с други хора. Живеенето под един и същ покрив, за толкова дълго време, логично е да се чувстваме понякога стресирани и раздразнени. Важно е да се опитате да се справите с тези моменти колкото се може най-добре, тъй като те са продукт на тази конкретна ситуация.

Препоръки за периода на карантина: мъж с маска гледа през прозореца

Изолацията ни кара да останем у дома за дълъг период от време и това налага пълна промяна в нашия режим.

Препоръки за периода на карантина: Хранене и физически упражнения

Оставането под карантина е рисков фактор когато става въпрос за други аспекти от здравето ни. Очевидно, оставането у дома точно сега е задължително поради разпространението на коронавирус, който е по-голяма заплаха. Обаче, това не означава, че трябва да пренебрегваме тялото си. Правилното хранене и добрата физическа активност са все още важни.

Изолацията може да направи трудно поддържането на нашите шкафове и хладилници добре запасени. Още повече, когато прекарваме дълго време навън, свикваме да преяждаме между храненията. И двата фактора могат да имат отрицателен ефект върху тялото ни.

Следователно, опитайте се да държите диетата си колкото се може по-балансирана по време на изолационния период. Употребата на режим със специфични графици също ще ни помогне да ядем по-добре. Така че, изберете си време за закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря и се придържайте към този режим.

Когато става въпрос за упражнения, имаме друг рисков фактор, особено на сърдечносъдово ниво. Лесно е да се пренебрегне физическата дейност, ако не обърнем внимание. Дългото засяждане може да доведе до качване на килограми, схванатост на ставите и промени в кръвообращението.

Упражненията у дома са дейност, която можете да правите у дома семейно, също така. Трябва да свикнете със сегашните обстоятелства, като се възползвате от режима, който ще помогне да упражнявате тялото си.

По време на изолационния период, може да бъде трудно да поддържате шкафовете и хладилниците добре запасени.

Препоръки за периода на карантина: добра хигиена

Тъй като причината за изолационния период е да се спре разпространението на коронавируса, поддържането на добра хигиена у дома е станало жизненоважно. Това е една от мерките, които помагат за преборване на пандемията и намаляване на нивото на заразяване.

Изключително важно е за членовете от вашето семейство да мият ръцете си. Дори ако не излизате навън, трябва да миете ръцете си преди да докосвате храна и когато влизате и излизате от банята.

Когато почиствате дома си, най-добре е да използвате белина. Препоръчителната пропорция е една част белина към 49 части вода, но се уверете, че сте проверили етикета върху бутилката, за да видите как точно да разредите. Можете да използвате този разтвор за почистване на пода и други повърхности във вашия дом. Уверете се, че потапяте дрехи и чинии във вода, която е поне 60ºС.

Трудна ситуация е когато член от семейството страда от коронавирус. Болният трябва да остане изолиран в конкретна стая, с негови или нейни чинии и кърпи. Ако заразените членове от семейството трябва да обикалят около къщата, трябва да стоят поне на два метра от останалата част от семейството и да използват правилната маска.

Помнете, че изолационния период е временен

Ние преминаваме през трудни времена и препоръките за справяне с изолационния период трябва да вървят ръка за ръка с нашата сила на волята. Трябва да помним, че тази изолация е временна. Някой ден ще спре и можем да излезем от нея по-силни накрая, ако знаем как да прекарваме голяма част от това време.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.