Препоръчителна диета и хранене за пациенти с хепатит

Правилните диетични насоки могат да имат благоприятно въздействие върху много заболявания - също и в случай на проблеми с черния дроб. Здравословната, адаптирана диета, която осигурява правилните хранителни вещества, допълва лечението на пациенти с хепатит.
Препоръчителна диета и хранене за пациенти с хепатит
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 14 юли, 2023

Правилното хранене е важно за всички пациенти с хепатит, въпреки че няма “стандартна диета” за това заболяване. Хората с хепатит трябва да се хранят здравословно, балансирано и да избягват всички храни и напитки, които могат да допринесат за увреждане на черния дроб.

Разбира се, диетата допълва определеното от специалисти лечение и в никакъв случай не го замества. Няма храни, които могат да “лекуват” хепатита, но има храни, които допринасят за благосъстоянието на пациента.

Какво е хепатит и как храненето може да помогне на пациенти с хепатит?

Болни от хепатит.
Хепатитът е заболяване, което причинява възпаление на черния дроб.

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което може да бъде краткотрайно (остро) или продължително във времето (хронично). И в двата случая се касае за увреждане на органа, което му пречи да функционира нормално.

Има няколко вида хепатит с различни причини и пътища на предаване:

 • Най-често се предава от A, B, C, D или E вирус.
 • Алкохолният хепатит се причинява от прекомерна консумация на алкохол.
 • Някои токсини и лекарства, добавки или химикали могат да причинят токсичен хепатит.
 • Автоимунният хепатит възниква, когато имунната система атакува черния дроб и причинява увреждане на клетките. Причината е неизвестна, но генетиката и околната среда са два възможни фактора.

Ранната диагностика и лечение са важни, за да се избегнат непоправими увреждания на органа. Цироза (белези на черния дроб), чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб са някои от възможните усложнения.

Въпреки че пълноценното хранене при пациенти с хепатит не води до излекуване, то е важно за определяне на доброто здравословно състояние по време на заболяването. Балансираната диета помага за поддържане на баланса на течностите и предотвратява претоварването на черния дроб.

Вижте кои храни са най-подходящи, кои трябва да избягвате и как да организирате диетата си. Ако се интересувате да научите повече, ви каним да продължите да четете.

Съвети за хранене на пациенти с хепатит

Най-общо казано, диетата за това заболяване се основава на зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове и постни протеини. Това може да варира в зависимост от първоначалното състояние на пациента и последващото развитие, но могат да се установят общи насоки, които се препоръчва да се следват.

 • Яжте достатъчно протеини, за да избегнете излишъци и дефицити. Те са необходими за възстановяване на увредените клетки и за избягване на недохранване на пациента. Ако черният дроб не ги преработи правилно, могат да се натрупат токсични отпадъци. Най-добрите източници са постно месо и риба, бобови растения, яйца и нискомаслени млечни продукти.
 • Като цяло, препоръчително е да се увеличи приема на въглехидрати пред протеини. Ако е възможно, изберете пълнозърнести храни като ориз, киноа, овесени ядки или кус-кус.
 • Консумирайте мазнини в умерени количества. Не е добре да ги изключвате от диетата, защото имат важни функции в организма. Важно е обаче да изберете здравословни източници като зехтин, авокадо, ядки или мазна риба.
 • Всички плодове и зеленчуци са разрешени и са важни заради хранителната си стойност.
 • Препоръчително е да солите храната в умерени количества и да ограничите приема на сол в случай на задържане на течности.
 • Коригирайте енергийния прием, особено при пациенти, които са отслабнали. Някои пациенти изпитват умора и липса на апетит. Поради тази причина е препоръчително да се храните на малки порции по-често и, ако е необходимо, да ядете лека закуска преди лягане.
 • Диетата трябва да бъде лесна за смилане, така че е за предпочитане да изберете щадящи методи на готвене: печене на скара, печене, задушаване или варене.

Храни, които трябва да се избягват

Пържене на чипс.
Пациентите с хепатит трябва да избягват да ядат пържени храни.

Нездравословната диета и по-специално някои храни и напитки могат да влошат увреждането на черния дроб. Поради тази причина е за предпочитане да избягвате следния списък при хранене при хепатит.

 • Алкохол: според авторите Marzano и Peña, с наличните досега данни, може да се каже, че алкохолът влошава степента на увреждане на черния дроб и ускорява прогресията му. Това от своя страна води до по-висок риск от развитие на по-сериозни проблеми като цироза или рак на черния дроб.
 • Всички безалкохолни напитки или напитки с добавена захар.
 • Сурови или недопечени морски дарове и риба.
 • Мазни меса (като някои части от свинско, патешко или агнешко) и колбаси. Също така избягвайте пържени храни, предварително сготвени ястия, сосове и много мазни храни, както и такива, приготвени със сирене или сметана.
 • За да контролирате наличието на натрий, важно е да намалите приема на продукти, които съдържат големи количества от него, като солени закуски, преработени сосове, кубчета супа, готови кремове или консерви, направени със сол.
 • Някои пациенти може да се наложи да приемат добавки с определени витамини. Въпреки че добавките може да са необходими в определени случаи, те не са необходими при всички пациенти. Ако има хранителни дефицити по някаква причина, лекарят е този, който трябва да предпише тази добавка. Някои витамини и минерали се метализират в черния дроб и, ако се прилагат в излишък, могат да имат отрицателни ефекти.

Освен диетата: други положителни навици

Когато страдате от чернодробни проблеми, здравословните навици могат да сведат до минимум увреждането на черния дроб. Един от тях е диетата, но има и други аспекти, които също играят важна роля.

Упражненията са интересна и важна практика. От една страна укрепват тялото и предотвратяват загубата на сила и мускулен тонус. От друга страна, това е начин за справяне с промените в състоянието, които някои хора изпитват.

Тази физическа активност обаче трябва да бъде адаптирана към състоянието на пациента и умората, която причинява хепатитът. Препоръчително е да увеличавате продължителността и интензивността малко по малко и винаги по съвет от лекар или специалист.

Както бе споменато по-горе, важно е да избягвате приема на алкохол, който уврежда черния дроб и има други отрицателни ефекти върху тялото. Също така е необходимо да се откажете от други навици, които могат да бъдат вредни, като тютюн или наркотици. Освен това не е препоръчително да се самолекувате, тъй като някои лекарства могат да увредят черния дроб.

И накрая, интересно е да се отбележи, че докато страдате от болестта, е важно да увеличите хигиенните мерки. Всеки вирус, бактерия или токсин, присъстващ в храната, може да увеличи възможността от увреждане на черния дроб. За да направите това, е необходимо да измиете всички храни и повърхности, както и внимателна хигиена на ръцете преди и след боравене с тях.

Храненето е от голяма полза при пациенти с хепатит

Диетата и навиците в начина на живот са допълващи се аспекти при лечението на чернодробно заболяване. Въпреки това, тяхното въздействие е от голяма полза за запазване на чернодробната функция, избягване на необратими увреждания и подобряване на общото здравословно състояние на пациентите.

Здравословната диета, спазваща аспектите, споменати по-горе, е най-добрият начин за хранене в този случай. Все пак е за предпочитане да спазвате диетата и да се консултирате с лекар, тъй като всяка ситуация може да изисква някои по-специфични промени.

Освен това е важно всеки пациент да спазва индивидуалната си поносимост към определени храни, тъй като усещанията и храносмилането могат да варират значително при различните хора.

Освен специализирана помощ, много положителна стъпка е да потърсите подкрепата и контакта на семейството, приятелите или други хора, засегнати от хепатит. Знаейки, че не сте сами в справянето с болестта, може да ви помогне да я управлявате с по-малко стрес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hajdarevic B, et al. The role of diet therapy in the treatment of liver disease. Materia SocioMedica. Setiembre 2020. 32 (3): 200-206.
 • Marsano L. S, Peña L. R. The interaction of alcoholic liver disease and hepatitis C. Hepatogastroenterology. Marzo-Abril 1998. 45 (20): 331-9.
 • Medline plus. Dieta para la enfermedad hepática. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
 • Medline plus. Hepatitis. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
 • Yasutake K, et al. Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake. Gastroenterology. Noviembre 2012. 859697.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.