10 препоръчани от ООН ежедневни практики за намаляване на изменението на климата

Много от действията, които извършваме - в дома или извън него - помагат намаляването на изменението на климата. Според ООН около 65% от емисиите на парникови газове са свързани с това, което правите или не у дома.
10 препоръчани от ООН ежедневни практики за намаляване на изменението на климата

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 31 май, 2023

Въз основа на предложението на ООН за намаляване на изменението на климата е добра идея да преразгледаме определени домакински задължения и потребителски практики, така че да не се превърнат в бреме за климатичната криза и за нашето здраве. И така, как околната среда влияе на хората? Освен това, кои са задълженията и навиците, които трябва да се променят? Разберете в тази статия!

Какво е изменението на климата и как ни засяга?

Първо, ООН обяснява изменението на климата като промените в температурите и метеорологичните модели в дългосрочен план. По този начин, според институцията, от 19-ти век човешката намеса е преобладаващият фактор, движещ тези промени, дължащи се на изгарянето на изкопаеми горива.

Освен това тези вариации увреждат околната среда, както се вижда например от липсата на питейна вода, природните бедствия и намаляването на производството на храни, според Manos Unidas.

Освен това, по отношение на благосъстоянието на хората, Световната здравна организация (СЗО) свързва ефектите от извънредната климатична ситуация със смъртните случаи, причинени от екстремни метеорологични явления, включително наводнения, горещи вълни и бури.

В същия дух Панамериканската здравна организация предупреждава за косвените ефекти на алергени, респираторни и векторно пренасяни болести, вода и храна, да не говорим за социално-икономическите последици, като хранителна сигурност, уязвимостта на групите и принудителното разселване.

Като алтернатива за смекчаване на щетите, СЗО одобрява предложението на Междуправителствения панел по изменение на климата, призовавайки повишаването на температурата да се ограничи до най-малко 1,5 °C, тъй като нейните изследвания показват, че това би бил идеалният мащаб за предотвратяване на катастрофални въздействия върху здравето.

Харесвате ли тази статия? Смятаме, че може да искате да прочетете: 6 предимства и недостатъци на електрическите автомобили

Ако прилагате следните ежедневни навици, можете да намалите изменението на климата

Докладът за пропуските в емисиите за 2022 г. подчертава неотложната необходимост от намаляване на глобалното затопляне под 4°F, за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Приносът към мисията е възможен, ако приемете мерките, препоръчани от ООН, за които ще говорим тук.

1. Пестете енергията

Вероятно всеки ден правите нещо с въздействие върху околната среда. Грийнпийс споменава, че приготвянето на закуска, дистанционната работа и обучението включва електричество, един от суровините, които изчерпват ресурсите на планетата.

Винаги, когато използвате по-малко ток, предпочитате енергийната ефективност. Тоест, методите за пестене на електроенергия у дома са свързани със замяна на крушките с нажежаема жичка със светодиоди, намаляване на часовете за отопление и климатизация и/или закупуване на енергийно ефективни уреди.

Не забравяйте, че голяма част от електричеството работи на газ, въглища и нефт – всички неща, които допринасят за изменението на климата.

Отговорно използване на водата
Отговорното използване на водата е една от основните мерки за намаляване на изменението на климата.

2. Яжте повече зеленчуци

Храните на растителна основа означават по-малко използване на енергия, земя и вода, което от своя страна води до по-ниски емисии на парникови газове. Затова трябва да помислите за смесена диета, включваща бобови растения, плодове и зеленчуци.

Експеримент, докладван от National Geographic, предполага, че яденето на по-малко червено и преработено месо, както и удвояването на приема на плодове и зеленчуци, е от полза за здравето и околната среда.

За да стигнат до това заключение, изследователите променят диетата на група американци, състояща се от около 2000 килокалории на ден. Така те установяват, че здравословното хранене намалява между 222 и 826 килограма замърсяване на човек и намалява между 20% и 40% риска от миокарден инфаркт, диабет тип 2 и колоректален рак.

3. Мийте със студена вода

Водната фондация твърди, че докато използвате по-ниска температура, вие минимизирате газовите емисии, защото потребявате по-малко електричество. По този начин миенето на съдове или дрехи в студена вода е плюс за околната среда.

4. Изсушете дрехите си навън

Активирането на сушилнята за дрехи е контрапродуктивно за проблема с климата, като се има предвид разхищението на енергия и че някои от тези машини работят с метан, силно мощен газ. Организацията с нестопанска цел Te Protejo настоява, че сушенето на въздух е подходящо, тъй като не изисква електричество и удължава живота на дрехите.

5. Рециклирайте, за да намалите изменението на климата

Рециклирането е метод за защита на климата. Случва се във всички етапи на производствената верига да се губи енергия и да се увеличи замърсяването.

Водната фондация подчертава рециклирането като възстановяване на суровини за многократна употреба за производство на нови продукти, стимулиране на кръговата икономика и намаляване на тоновете боклук.

Купуването втора употреба също е начин за рециклиране и подпомагане на планетата.

6. Не пилейте храна

Компостирайте остатъците от храна. Световният форум за дивата природа свързва хранителните отпадъци с разхищаването на вода и енергия, използвани за отглеждането, събирането, опаковането и транспортирането им. В депото отпадъците гният и отделят метан.

7. Изберете екологични продукти

Забелязали ли сте етикет със синя звезда на домакински уреди? Това е печатът Energy Star, което означава, че продуктът е квалифициран да спестява пари и да защитава околната среда. На официалния си уебсайт те посочват, че има 50 вида продукти, обхващащи основни уреди, осветление, офис и домакински артикули.

Ако купувате уреди, принадлежащи към класификацията, вие подкрепяте работата на компании, които използват ресурсите отговорно и не увеличават въглеродния отпечатък.

8. Преминете към електрическа кола

Статия на Световната банка подчертава, че в Съединените щати, Китай и Европа електрическите превозни средства се приемат все повече като алтернатива за смекчаване на изменението на климата.

DiarioMotor сравни емисиите на CO2 от електрически и бензинови автомобили. Техният анализ изчислява, че електрическите автомобили по време на 195 000 километра изпускат 8785 килограма въглероден диоксид в атмосферата.

Междувременно последният, по време на същото пътуване, е освободил 48 216 килограма CO2. Разликата е значителна.

9. Когато можете, движете се пеша

Американската агенция за опазване на околната среда посочва, че изгарянето на изкопаеми горива за транспортни цели е една от основните човешки дейности, които отделят CO2. Например ходенето или колоезденето намалява замърсяването и има ползи за здравето.

Когато разстоянията са много дълги, автобусът или влакът са подходящият вариант. Идеята е да пътувате с кола възможно най-малко. Ако е уместно да го направите, опитайте се да споделите превозното средство, за да разтоварите улиците и да намалите газовите емисии от бензин или дизел.

Ходене пеша и грижа за климата
Ходенето пеша до близките места вместо използването на кола намалява ефекта от замърсяването.

10. Регулирайте термостата

Регулирането на охлаждането и отоплението помага за намаляване на изменението на климата; и двете услуги съставляват най-голямата част от енергийния разход в дома.

Организацията на обединените нации съветва да регулирате термостата на по-ниска температура през зимата и по-висока през лятото. Така околната среда печели, а сметката ви за ток ще намалее.

Насърчавайте тези действия за намаляване на изменението на климата

И накрая, ценен метод за намаляване на изменението на климата е разпространяването на посланието. Изразете значението на възприемането на екологични навици във вашето ежедневие и с хората около вас. Правейки това, можем да ускорим резултатите, ако цялото население участва.

И накрая, докладите за емисиите подчертават, че промените в начина на живот у дома и в общностите служат като катализатор за широко разпространена трансформация. И така, сега, след като знаете полезните практики, ще направите ли промени за благосъстоянието на планетата?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.