Преборете се с камъните в бъбреците с джинджифил и куркума
Те са отделителен орган, който отговаря за филтрирането на токсините и примесите в кръвта, за да ги изхвърлят по-късно през урината – функции от решаващо значение за процеса на детоксикация на организма, които са ключ към поддържането на нашето здраве. Камъните в бъбреците са едно от състоянията, които обикновено се развиват в тази важна част от тялото.
Те са твърди парчета, образувани от вещества, които се съдържат в урината. Могат да бъдат малки колкото пясъчно зърно или с размер на перла.
Съставени от минерали или протеини, задържани в бъбреците, те причиняват опасни запушвания в уринарния тракт. Това от своя страна, причинява силна болка, блокиране на урината и други симптоми, които оказват влияние върху качеството на живот. Още полезна информация за камъните в бъбреците можете да откриете на сайта Urology.bg.
Проблемът е, че лекарите не винаги ги откриват своевременно и с увеличаването на техния размер възникват усложнения, които затрудняват лечението им.
Въпреки че в някои случаи е необходима хирургическа интервенция, има някои домашни средства, които могат да допринесат за тяхното разпадане.
В тази статия искаме да споделим с вас рецепта за чай от джинджифил и куркума. Това са две противовъзпалителни и обезболяващи съставки, които наистина могат да ви помогнат.
Чай от джинджифил и куркума за борба с камъните в бъбреците
Тази натурална напитка е чудесна добавка за борба с камъните в бъбреците, когато не са твърде големи.
И двете съставки са богати на активни вещества, които подпомагат почистването на бъбреците и отстраняването на отпадъците, които водят до образуване на камъни в бъбреците.
Прочетете и: 8 ранни признака за бъбречна недостатъчност
Ползите от джинджифила
Коренът на джинджифила е натурална съставка, която се цени от дълбока древност за нейното богатство от противовъзпалителни, аналгетични и детоксикиращи съединения.
Освен това тя обикновено се използва като основа за лечение на храносмилателни заболявания, като се има предвид, че тя е карминативна, антибактериална и диуретична.
Тя също е древно средство против болести, които засягат пикочната система като камъни в бъбреците, които оказват влияние върху бъбречното здраве.
Освен това джинджерол, неговата активна съставка, безболезнено и ефикасно разрушава малките камъни, които пречат на уринарния тракт.
Ползите от куркумата
Куркумата е една от най-препоръчителните подправки за детоксикация на кръвта и подобряване на здравето на бъбреците.
Нейната активна съставка куркумин предоставя антиоксидантни, противовъзпалителни и аналгетични ефекти, които могат да бъдат полезни при лечението на широк спектър от заболявания.
Много хора я използват като лекарство за прочистване на бъбреците в продължение на стотици години, тъй като намалява подуването, елиминира токсините и благоприятства разрушаването на камъни в бъбреците, образувани от соли и протеини.
В допълнение тя оказва защитен ефект върху пикочните пътища. Това е защото не само, че ги възпрепятства, но и защото създава защитна бариера срещу бактериите и вирусите, които причиняват инфекции.
Препоръчваме ви да прочетете и: Подобрете здравето си с вода с куркума и лимон
Как да приготвим чай от джинджифил и куркума против камъни в бъбреците
Този натурален чай от джинджифил и куркума е много древна напитка, която служи като допълнение към лечението на бъбречни заболявания.
И двете подправки намаляват подуването на тези органи. Освен това насърчават унищожаването на камъни в бъбреците, които причиняват болка при уриниране.
Благодарение на чудесния си хранителен състав, този чай е средство, което наред с други неща, е полезно за кръвоносното, сърдечно-съдовото и ставно здраве.
Редовното й консумиране е свързано с по-нисък риск от високо кръвно налягане и значително подобрение на когнитивното здраве.
Съставки
- 1 парче корен от джинджифил (2.5 см)
- 1 чаена лъжичка куркума на прах (5 гр)
- ½ литър вода
- 1 супена лъжица органичен мед (25 гр) (по избор)
Приготовление
- Загрейте водата. Когато започне да ври, я изсипете в кана с корен от джинджифил и куркума на прах.
- Оставете я да престои от 10 до 15 минути, така че екстрактите от подправките да могат да се концентрират.
- След това прецедете течността, изсипете в чаша и подправете с мед, ако желаете.
- Консумирайте всеки ден, за предпочитане на празен стомах.
Противопоказания
- Пациентите с чернодробно заболяване не трябва да консумират тази напитка.
- Тя може да бъде противопоказна за тези, които страдат от язва, гастрит или синдром на раздразнените черва.
- Ако следвате някакво лечение, най-добре е да се консултирате със специалист, за да установите дали свойствата на този чай могат да повлияят на ефектите на каквито и да било лекарства.
И накрая, важно е да напомним, че това лечебно средство е допълващо лечение срещу камъни в бъбреците. Въпреки че в някои случаи е ефикасно, винаги е по-добре да потърсите медицинска помощ.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Greger, M. (2015). Who Should be Careful About Curcumin? Nutritionfacts.org. https://nutritionfacts.org/es/blog/who-should-be-careful-about-curcumin/
- Seddik, Ayman. (2016). The Effect of Turmeric and Ginger on Oxidative Modulation in end stage renal disease (ESRD) Patients. https://www.researchgate.net/publication/306015084_The_Effect_of_Turmeric_and_Ginger_on_Oxidative_Modulation_in_end_stage_renal_disease_ESRD_Patients
- Tang, M., Larson-Meyer, D. E., & Liebman, M. (2008). Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects. The American journal of clinical nutrition, 87(5), 1262–1267. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469248/
- Veisi, P., Zarezade, M., Rostamkhani, H., & Ghoreishi, Z. (2022). Renoprotective effects of the ginger (Zingiber officinale) on Diabetic kidney disease, current knowledge and future direction: a systematic review of animal studies. BMC Complementary Medicine and Therapies, 22(1). https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-022-03768-x
- Zhou, X., Afzal, S., Wohlmuth, H., Münch, G., Leach, D., Low, M., & Li, C. G. (2022). Synergistic Anti-Inflammatory Activity of Ginger and Turmeric Extracts in Inhibiting Lipopolysaccharide and Interferon-γ-Induced Proinflammatory Mediators. Molecules (Basel, Switzerland), 27(12), 3877. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9229778/