Правилното подрязване на ноктите и предотвратяване на врастването

Първо трябва да потопите ръцете и краката си в смес от топла вода и едрозърнеста сол за да облекчите ноктите си.
Правилното подрязване на ноктите и предотвратяване на врастването
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Правилното подрязване на ноктите е навик, който трябва да усъвършенствате за да поддържате правилно здраве и хигиена, и разбира се, красота.  Дългите нокти не са нито здравословни, нито привлекателни- не само защото събират мръсотия и бактерии, но и заради опаността да се превърнат във враснал нокът. Това е така защото ще стане голям проблем и може да доведе до изключителна болка.

Поддържането на правилната дължина на ноктите ще допринесе за вашето здраве и освен това за естествената красота на вашите ръце и крака. Не само това, но и ще избегнете бъдещи усложнения, които ще са полезни. Най-добрата новина е, че няма да ви се наложи да харчите огромни суми пари за маникюр и педикюр в салона за красота.

Можете да го направите сами ако се научите на правилната техника за това. Всъщност не отнема твърде много време и не струва повече от една нокторезачка.

Правилното подрязване на ноктите

Рязането на вашите нокти е лесно и всичко, от което се нуждаете, е желанието да го правите правилно и правилните инструменти като:

 • Твърди вещества и материали за ексфолиране
 • Течност за отстраняване на кожичките
 • Оранжева пръчица за премахване на кожичките
 • Пинцети за маникюр/педикюр и пинцети за кожички
 • Пила за нокти и буфери

Правилното подрязване на ноктите: преди да започнете

Най-добрият начин за започване е да потопите вашите нокти за поне 15 минути в топла вода. Това е за да ги омекотите и да ги правите по-лесни за рязане. Имайте предвид, че ноктите на краката са различни от ноктите на ръцете ви. Така че трябва да обърнете внимание как трябва да режете всеки един от тях.

Правилното подрязване на ноктите: Как да режете ноктите на ръцете

Правилното подрязване на ноктите: снимка на ръце на жена
 • Използвайте ексфолиращ сапун докато потапяте ръцете си преди да режете ноктите си. Възползвайте се от възможността да ги масаижирате докато премахвате мъртвите тъкани и отпадъците.
 • Приложете малко течност за премахване на кожички върху растящата част на нокътя и продължете да потапяте ръцете си.
 • Внимателно обелете кожичките с оранжевата пръчица и я издърпайте отново с плоската част.
 • Отървете се от всякакви излишни кожички с тример за кожички или с пинсети за маникюр/педикюр. Можете да използвате последното за да отворите разстояние между нокътя и вашия пръст.
 • Използвайте обикновена ноктрорезачка за да режете вашите нокти в извита или права форма, оставяйки малко разстояние между рязането и вашите пръсти.
 • Първо изгладете ноктите с пила и го оформете както желаете.

Как да режете ноктите на краката

 • Потопете краката си и ги ексфолирайте със сапун и течност за премахване на кожички. След това повторете процедурата за да премахнете излишните кожички и всякаква кожа около нокътя.
 • След това изрежете ноктите на краката внимателно тъй като те обикновено са склонни към врастване.
 • Използвайте изправена нокторезачка за да ги изрежете напречно тъй като тези нокти трябва да са квадратни. Опитвайте се да не оставяте назъбени ръбове или ъгли. Също така е важно да се остави малко разстояние между рязането и пръста на крака.
 • Накрая, внимателно изпилете ноктите, като се стараете да поддържате тяхната квадратна форма.

Как да предотвратите врасналите нокти на краката

Рисунка на враснали нокти на краката

Врасналите нокти на краката са обикновено резултат от неправилно рязане на нокти или поради употребата на тесни или остри обувки, ритане на топка (като в играенето на футбол) или дори генетика.

Важно е да коригирате врасналия нокът на крака колкото се може по-бързо тъй като може да се превърне в болезнен проблем, който може дори да изисква операция.

Как да излекувате враснал нокът на крака

Когато нокътят се врасне, областта често става червена, подута и може да показва признаци на инфекция и дори гной. Специалистите съветват да потапяте краката си в топла вода, смесена с едрозърнеста сол за облекчаване на засегнатата област. Това ще помогне за отделяне на нокътя от кожата с пинцетите или тримера за кожички и тогава да ги изрежете за да ги предотвратите от повторно врастване.

Как да режете ноктите за да предотвратите врасналите нокти на краката

Можете лесно да предотвратите врасналите нокти на краката като поддържате здравословни ежедневни козметични навици. Следете тези препоръки дори ако вече сте разрешили предишен проблем с враснали нокти на краката:

 • Режете често ноктите си
 • Потапяйте ноктите си за да ги омекотите преди да ги подрежете
 • Избягвайте употребата на тесни и остри обувки
 • Консултирайте се със специалист ако не можете правилно да подстрижете ноктите си

Надяваме се да ви е харесала тази статия.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.