Поставяне на торба на метлата и други трикове за измитане на дома

Да метете, без да вдигате прах или да оставяте следи от прах е лесна задача, ако приложите на практика съветите ни, които ще ви дадем днес.
Поставяне на торба на метлата и други трикове за измитане на дома

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 01 февруари, 2023

Как можете да накарате метлата да измете всички мъхчета? Как можете да изметете подовете, без да вдигате прах? Възможно ли е да се премахнат космите, които остават на пода поради статично електричество? За щастие има трикове за метене на дома, които опростяват задачата с помощта на няколко прости инструмента, които вероятно вече имате вкъщи.

Закупуването на робот за почистване може да ви спести време по време на почистване, но коригирането на функционалността на традиционната метла ще ви спести парите, които бихте похарчили за уреда.

Това не означава, че е най-добре напълно да изключите покупката на уреда. Ако обаче роботът за почистване не е по джоба ви, може да помислите за стратегиите, които ще разгледаме в тази статия. Но първо, нека научим защо е важно доброто метене.

Защо качественото метене е важно?

Когато метете къщата, махате мръсотията, която не е полепнала по пода. Като си помислите за това, задачата изглежда лесна, но след като плъзнете метлата по пода, за да струпате боклука на едно място, може да останат частици прах и мръсотия, дори ако я движите с много сила.

Ако повърхността не е добре поддържана, се натрупва замърсяване и присъствието му може да бъде вредно за вашето здраве. Всъщност Центърът за контрол и превенция на заболяванията подчертава, че редовното почистване на повърхността е навик, който предотвратява разпространението на микроби и премахва всякакви замърсявания, като помага да се поддържа здравето на цялото семейство.

Ефективни трикове за измитане на къщата

Трикове за измитане на къщата
Научете как да метете ефективно с нашите трикове.

От всички трикове за метене на къщата, основният е да имате добра метла. Има няколко вида четки за метене, като разликите се определят от размера, косъмчетата, дължината на дръжката и формата на главата.

За работа на закрито се препоръчват тези с прави косми, тъй като могат лесно да се приспособят към всеки тип под. В тесни пространства опитайте с метли с тясна глава, а ако площта е голяма, по-подходящи са метлите с широка глава.

Що се отнася до влакната, синтетичните се плъзгат гладко върху гладки повърхности, а тези от естествени влакна вървят перфектно и избутват повече мръсотия върху дървени, бетонни и други текстурирани подове. И така, как да вършите работата по-ефективно? Като прилагате съвети като следните:

Покрийте метлата с торба

Много е тромаво да отделяте космите, залепнали за пода от статично електричество; същото се случва и с космите от домашни любимци. Дори и да успеете да ги съберете, те се заплитат в метлата по начин, който затруднява освобождаването им.

Тайната за събиране на косми, които падат на пода, е да увиете найлонов плик около главата на четката. Завържете дръжките на торбата, като покриете всички косми, и продължете да метете, както обикновено.

Всички косми,  на повърхността, ще полепнат по подложката и останалата част от боклука. Следващото нещо, което трябва да направите, е да използвате същата торба, за да изхвърлите боклука!

Трикове за метене на дома ви: Стикер за прах

Трикове за измитане на къщата
Редовното метене на къщата е важно за премахване на бактериите.

Това е капан както за прах, така и за други отпадъци. Вземете ленти от двойнозалепващо тиксо и ги залепете от край до край от всяка страна на метлата; единственото нещо, което оставяте свободно, са краищата, които докосват пода.

Това, което постигате с този трик е, че мръсотията не се качва по четката или се разпръсква, а вместо това залепва за тиксото. Когато сте готови, отстранете и изхвърлете лентите.

Трикове за метене на къщата: Завържете чорап на метлата си

Тази идея е подобна на трика с торбичката. Рециклирайте стар найлонов чорап и изрежете дупка от двете страни; пъхнете чорапа през дръжката на метлата и го увийте напълно около влакната. Текстилът събира прах и частици със статично електричество.

Навлажнете праха с вестник

Друг ефикасен метод за измитане на къщата е предварителното навлажняване на праха. Постигате това, като поставите листове навлажнен вестник на пода. Целта е мръсотията да полепне по чаршафите и да предотврати евентуално прашене при плъзгане на метлата.

Как да допълните тези трикове, за да изметете къщата си

Домашният прах се състои от невидими и вредни компоненти. Ако сте свръхчувствителни към този елемент, измитането трябва да бъде щателно, за да не наруши частиците и да не ви изложи на реакция. В тези случаи е добра идея освен четките да използвате и инструменти.

В тази връзка Американският колеж по алергия, астма и имунология предлага почистване с ръкавици и маски. Освен това те говорят за допълване с прахосмукачка, чийто филтър или колектор за частици е с висока ефективност (HEPA).

Не забравяйте да почистите метлата си! Това е един от най-добрите трикове за измитане на дома ви

Освен това вие оптимизирате метенето си, като почиствате метлата си, след като я използвате. За тази цел е добре да имате гребен за премахване на мъх и ръкавици, които да помогнат за отстраняването на упорити замърсявания от инструмента. Не забравяйте да носите маска, особено ако сте алергични към прах.

Важно е също така да накиснете четката за няколко минути в кофа със сапунена вода, след това да я изцедите и да изчакате да изсъхне, преди да я използвате отново. Накрая почистете дръжката, като смесите вода и дезинфектант. С тези трикове вашата метла е готова за перфектно метене!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.