Ползите за здравето на сауните

Сауните често се използват за релаксация. Въпреки това имат много други интересни ползи за сърдечно-съдовото и неврологичното здраве. Научете повече тук!
Ползите за здравето на сауните

Последна актуализация: 03 май, 2022

Сауните са популярна възможност за релаксация и имат много други ползи за здравето. Те са безопасни за повечето хора, според статия в Harvard Health Publications, въпреки че винаги е разумно да се вземат някои предпазни мерки.

Хората обикновено отиват в сауна след плуване или спа процедура. Положителното й въздействие при сърдечно-съдови и мускулни проблеми е безспорно, но не е подходящо за всеки. Какво разкриват проучванията? Кога трябва да пропуснете сауната?

Видове сауни

Традиционната сауна се състои от помещение, обикновено с дървени стени и седалки, в което има пещ или горещи камъни, които отделят топлина. Тази топлина обикновено е суха и оставя ниво на влажност между 10 и 20%.

Въпреки това, влажността варира в зависимост от страната. Например, турските сауни обикновено имат по-високо ниво в сравнение с традиционните финландски сауни. Освен това има още една разлика в захранването с топлина.

 • Дървесината може да затопли помещението и да доведе до високи температури и ниски нива на влажност
 • Електрическият нагревател, обикновено свързан към пода, има същия ефект като сауната с дърва
 • Инфрачервената сауна не загрява цялата стая, а само тялото на човека чрез инфрачервени вълни (това е защото достига по-ниски температури от другите две стаи, но произвежда същото количество пот)
 • Парните бани са различни от сауните, тъй като топлината не е суха, а влажна, така че се потите поради високото ниво на влажност
Дървена сауна.
В днешно време има няколко вида сауни, но ефектите върху тялото при повечето от тях са сходни.

Прочетете и: Защо винаги забравяме за здравето на краката си?

За какво е сауната?

Човешките същества са хомеотерми. Това означава, че външните температурни колебания обикновено не ни засягат. Най-вече защото механизмите на тялото ни позволяват да поддържаме стабилна вътрешна температура.

Тези механизми са очевидни, когато сме в сауна, тъй като външната температура се повишава. Тялото реагира по следния начин:

 • Има увеличение на диаметъра на кожните съдове, което позволява по-голям приток на кръв в кожата и кръвта може да бъде в по-голям контакт с външната страна. В резултат на това можем да се отървем от топлината.
 • Малки количества вода и соли се изхвърлят през порите на кожата, за да охладят тялото – потта. Освен това топлината намалява чрез изпаряване.
 • Сърцето изхвърля кръвта по-бързо и притока на кръв към кожата се увеличава.
 • Нивото на парата се повишава и овлажнява дихателните пътища; по този начин контролира топлината.

Както можете да видите, основната функция на сауната е да увеличи телесната топлина, така че да активира всички тези регулаторни пътища. Каква е целта обаче?

Ползи за здравето от сауната

Активирането на всички механизми, обяснени по-горе, ни отпуска и успокоява. Това подобрява кръвообращението ни и осигурява облекчение на напрегнатите мускули, особено на шията и главата.

Човек може да се отпусне още повече, като медитира по време на сауната. А това състояние на спокойствие се задържа и ви помага да спите по-добре.

Сауните подобряват ли здравето на сърдечно-съдовата система?

Проучванията показват, че сауната може да има известна полза при хора с хипертония. Това се дължи на вазодилатацията, произведена в тялото от повишената топлина. В допълнение, те също така показват, че може да подобри силата, с която лявата камера на сърцето изхвърля кръвта при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност.

Изследване, публикувано през 2014 г., оценява връзката между сауните и техния ефект върху честотата на сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това имаме нужда от допълнителни изследвания, за да можем ясно да посочим тази връзка.

Гореспоменатото проучване, публикувано в медицинското списание JAMA Internal Medicine, изследва 2315 мъже на средна възраст от Източна Финландия в продължение на близо 20 години. Участниците са разпределени в категории според честотата, с която посещават сауната и след това е било преценено дали са имали някакви сърдечно-съдови нарушения през този период.

Проучването разкрива, че сауните са защитен фактор срещу сърдечно-съдови заболявания от всякакъв вид сред мъжката популация. Проучването обаче подчертава необходимостта от по-нататъшни изследвания по този въпрос. Освен това, въпреки ползите, това не трябва да бъде първият начин за защита.

Сауните и здравето
Сауните не са основното лечение на сърдечно-съдови заболявания, но проучванията показват, че имат положителни ефекти.

Могат ли сауните да намалят риска от болестта на Алцхаймер?

Същото проучване от Финландия не разглежда само сърдечно-съдовите заболявания, но и честотата на деменция при 2315 мъже доброволци.

Мъжете, които влизат в сауна два или три пъти седмично, намаляват риска от деменция с 22% и риска от болестта на Алцхаймер с 20%. Въпреки това, тези, които са посещавали четири до седем пъти седмично за сесии, имат близо 65% по-нисък риск от двете невродегенеративни заболявания.

Въпреки тези заключения, намалението, установено от проучването, не е толкова значително, колкото може да изглежда. Това е така, защото може да има други свързани елементи. Пациентите с деменция обикновено не използват сауни, например.

Други възможни ползи от сауните

Преглед в American Journal of Medicine описва различните ползи, свързани със сауните. Въпреки това се заключава, че има нужда от повече изследвания и опити, преди да можем да приемем някое от тези твърдения присърце.

 • В заключение, сауните водят до изхвърляне на течности, но не дехидратират кожата. Също така, те могат да бъдат добри за хора с псориазис, но изпотяването може да влоши сърбежа при тези с атопичен дерматит.
 • Сауните насърчават релаксацията и мозъкът усеща по-малко болка. По този начин те са помощно средство за успокояване на болката и подвижността на ставите при заболявания като ревматоиден артрит.
 • Освен това сауните облекчават симптомите на пациенти с астма и хроничен бронхит, защото овлажняват дихателните пътища.

Рисковете от ходенето в сауни

Сауните носят повече ползи, отколкото рискове при здрави хора. Въпреки това, тези с анамнеза за сърдечно-съдови заболявания трябва първо да се консултират с лекар. Добре, какви са потенциалните рискове?

Дехидратация

Обилното отделяне на течности може да ви дехидратира. Всъщност можете да загубите до две чаши вода по време на сеанс на сауна. Това може да бъде опасно за хора с бъбречни проблеми, които не могат да контролират загубата на вода. Ето защо е важно да пиете вода преди и след посещение на сауна.

Чаша ледена вода.
Пиенето на вода преди и след сауна помага за намаляване на риска от дехидратация.

Промени в налягането

Вазодилатацията намалява кръвното налягане, така че сесията в сауна може да влоши състоянието на човек с неконтролирана изходна хипотония.

Освен това тялото ви може да повиши кръвното ви налягане, за да се стабилизира, ако отидете от горещата среда на стаята в по-хладната вода на басейна. По този начин може да доведе до преходна хипертония, която ще доведе до припадък.

Неща, които трябва да имате предвид за сауните

Както можете да видите, има много доказателства в подкрепа на някои от ползите за здравето на сауните. Все пак трябва да бъдете внимателни, за да предотвратите инциденти или нежелани реакции. Излезте незабавно от сауната, ако почувствате замаяност или главоболие.

И накрая, хората с предходни заболявания, както и бременните, трябва да се консултират с лекар преди да отидат на сауна. Този специалист трябва да може да определи дали сауните са безопасни за тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hannuksela ML, Ellahham S. Benefits and risks of sauna bathing. Am J Med. 2001;110(2):118‐126. doi:10.1016/s0002-9343(00)00671-9
 • Crinnion WJ. Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant-induced and other chronic health problems. Alternative Medicine Review. 2011.
 • Laukkanen T, Khan H, Zaccardi F, Laukkanen JA. Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events. JAMA Intern Med. 2015;175(4):542–548.
 • Källström M, Soveri I, Oldgren J, et al. Effects of sauna bath on heart failure: A systematic review and meta-analysis. Clin Cardiol. 2018;41(11):1491-1501. doi:10.1002/clc.23077
 • Laukkanen T, Kunutsor SK, Khan H, Willeit P, Zaccardi F, Laukkanen JA. Sauna bathing is associated with reduced cardiovascular mortality and improves risk prediction in men and women: a prospective cohort study. BMC Med. 2018;16(1):219. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s12916-018-1198-0
 • van der Wall EE. Sauna bathing: a warm heart proves beneficial. Neth Heart J. 2015;23(5):247-248. doi:10.1007/s12471-015-0676-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.