Плод Jabuticaba: ползи и как да го консумирате

Ще ви разкажем какво е джабутикаба, екзотичен плод, който се отличава със своята хранителна плътност и съдържание на фитохимикали.
Плод Jabuticaba: ползи и как да го консумирате
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Jabuticaba е екзотичен плод с високо съдържание на витамин С, който може да осигури редица ползи за здравето. Освен това съдържа много качествени антиоксиданти, така че включването му в контекста на разнообразна и балансирана диета е повече от препоръчително. Говорим за малък плод с лилава кора, който е лесно достъпен в страни като Бразилия.

Преди да започнем, трябва да подчертаем необходимостта да осигурим редовно присъствие на зеленчуци в диетата си. Тези храни имат висока хранителна плътност, така че могат да намалят риска от поява на дефицити, които завършват с генезис на хронични и сложни патологии през годините. Като цяло обаче е добре да давате приоритет на зеленчуците пред плодовете.

Какво е jabuticaba?

Плодове Jabuticaba.
Jabuticaba е необичаен плод, защото расте върху кората на дървото.

Както вече споменахме, джабутикаба е екзотичен плод от Южна Америка, който съдържа значителни дози витамини, антиоксиданти и фибри. Пониква в стъблото на растението, а не в цветовете. Може да се намери дори в супермаркетите под формата на брашно. Обикновено се консумира суров или се използва за приготвяне на различни торти и сладкиши.

Нека сега да поговорим за основните му предимства. Този плод може да помогне за засилване на функцията на имунната система. Витамин С се оказва решаващ за подпомагане на вродените и адаптивни процеси на защитните сили на организма. Освен това поддържането на нивата в адекватни граници ще помогне на тялото ви да се справи със симптомите в случай на заразяване с инфекция или патология, причинена от вируси.

Може дори да помогне за предотвратяване на развитието на някои хронични и сложни заболявания, като някои видове рак. Това се дължи на действието на антиоксидантите.

Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е ключов за избягване на проблеми в репликацията на клетките и ДНК. Това се посочва в проучване, публикувано в Current Pharmaceutical Design.

И накрая, заслужава да се спомене способността на този плод да предотвратява запек. Това се случва благодарение на фибрите, които увеличават обема на фекалния болус и предизвикват по-голямо активиране на механорецепторите на храносмилателната тръба. Има доказателства, че това вещество може да помогне при лечението на различни чревни проблеми, като по този начин се постига по-добро здравословно състояние в средносрочен план.

Хранителна информация за jabuticaba

От хранителна гледна точка, jabuticaba осигурява около 58 калории на 100 грама (4 унции) продукт. Поради тази причина може да се включи без проблем в хипокалорична диета с цел отслабване.

Въпреки това, повечето от макроелементите, които концентрира, са прости захари. По-конкретно, той осигурява 15,3 g въглехидрати на 100 g храна. Тези елементи няма да бъдат твърде проблематични, стига да са включени в контекста на разнообразна диета и да се извършват редовни физически упражнения.

Що се отнася до микроелементите, концентрацията на калий, калций, фосфор, магнезий и витамин С е изключителна. Освен това има висока доза цинк. Благодарение на всички тези вещества във вътрешната среда се поддържа състояние на хомеостаза, което гарантира, че физиологичните процеси се развиват правилно и ефективно.

Как да го консумираме?

Плодове Jabuticaba.
Можете да приготвите всякакви рецепти с jabuticaba, от смутита до торти и дори сладолед.

Когато става въпрос за консумация на jabuticaba, могат да се приложат различни опции. Използването му в сурово състояние е алтернатива, която трябва да обмислите. Въпреки това е много вкусен, когато се използва за приготвяне на желета, сокове, мусове или торти. Можете дори да си набавите продукта под формата на прах, за да го добавите към смутита, кисело мляко или хляб.

Имайте предвид, че не трябва да махате кората на плода. Това е мястото, където са концентрирани по-голямата част от фибрите. Ако се използва само пулпата, ще изпитате по-значителна промяна в нивата на кръвната захар, което в средносрочен план се превръща в проблем, свързан с функционирането на панкреаса.

Jabuticaba, плод с положителни здравословни свойства

Както видяхте, jabuticaba е екзотичен плод, който се отличава със своята хранителна плътност. Това е плод, който може да бъде включен в контекста на разнообразна диета за поддържане на добро здравословно състояние в средносрочен и дългосрочен план. В края на краищата присъствието на екзотични плодове в ежедневието обикновено се препоръчва, тъй като те са източник на висококачествени антиоксиданти.

И накрая, трябва да се отбележи, че винаги е по-добре да ядете плодовете сурови, отколкото под формата на смутита или просто да се възползвате от сока. В противен случай фибрите ще бъдат пренебрегнати. Това вещество е от жизненоважно значение за подобряване на чревната функция. Също така може да намали скоростта, с която глюкозата навлиза в кръвния поток, което ще предотврати възникването на метаболитни патологии в средносрочен план.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.