Партньорът ви се държи все по-отдалечено напоследък? Защо?

Вашият партньор се държи все по-отдалечено напоследък... Има ли нещо нередно? Нещо сте направили погрешно? Днес ще ви дадем някои улики за причините, поради които се появява този вид поведение и какво можете да направите, ако се окажете в тази неудобна ситуация.
Партньорът ви се държи все по-отдалечено напоследък? Защо?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Напоследък може би забелязвате, че партньорът ви се държи по-отдалечено (или поне така го възприемате вие).

Разбира се, естествено е да се притеснявате за това. В крайна сметка това е неудобно и вероятно не сте сигурни какво се случва.

Имайте предвид обаче, че е естествено хората да са интроспективни на моменти. Това не означава, че във връзката ви има нещо нередно. Може би вашият партньор просто се затруднява на работа или е стресиран навън или има много неща и мисли на ум.

Независимо от това, наистина може да има проблеми във връзката ви и те трябва да излязат наяве, за да ги разрешите. Нормално е да изпитвате страх да предприемете някакви действия, защото мислите, че вместо да подобрите ситуацията, ще навредите на отношенията допълнително, защото сте разтревожени и стресирани. 

Днес бихме искали да ви кажем какво можете да направите, ако любовникът ви е отдалечен. По този начин може да успеете да намерите здравословни решения заедно. За танго са необходими двама, но помага, ако някой инициира началото на танца!

Ако вашият любовник се държи отдалечено, говорете с него

Това е фундаментално, ако искате да знаете какво се случва. Първо, трябва да разберете какво се случва в техния ум, затова се опитайте да говорите с тях. Правете това любезно, без да атакувате, критикувате или обвинявате.

Имайте предвид обаче, че има хора, които вместо да водят преговори, използват дистанцията, мълчанието и пасивността като начин за справяне с конфликта. В такъв случай намерете начин за комуникация, който е полезен и за двама ви, или помислете да отидете на терапия за двойки за малко помощ.

Ако вашият партньор се държи отдалечено, предложете да отидете на терапия

Признаци на отдалечавамне в една връзка

В по-голямата си част разстоянието и конфликтът възникват в резултат на това, че не можете да изразите това, което чувствате.

След като разговаряте с партньора си, може да забележите, че той не може да изрази това, което наистина чувства или това от което се нуждае, или питате какво не е наред и той ви казва „нищо“. Тогава може би трябва и двамата да се справите със ситуацията чрез консултации. Има два вида терапевтични сесии.

  • Индивидуална терапия: Тук можете да работите върху конфликтите си като ниска самооценка, депресия, тревожност и несигурност. Можете също така да работите върху всички проблеми, които може да имате при управлението на емоциите си.
  • Терапия за двойки: Тези сесии са за двойки, които разговарят с трета страна и получават обратна връзка за начина, по който се държат помежду си. Това има за цел да подобри стила им на общуване.

И двамата членове на една връзка трябва да са готови да отидат на консултации, за да има ефект от това. В противен случай това ще е загуба на вашето време, тъй като няма да получите желания резултат.

Говорете за несигурността си, ако вашият партньор се държи отдалечено

спорене и връзка

Възможно е нищо от горе изброеното да не е така, а партньорът ви все още да ви обича. Вашата несигурност вероятно е проблемът тук. Може би самочувствието ви е ниско. Може да живеете в страх от изоставяне поради нездравословно психологическо състояние и съзависимост.

Това често се случва, когато сте били в сложни отношения преди или ако сте израснали в токсична семейна среда. Тези вредни взаимоотношения може да са ви накарали да сте несигурни и недоверчиви.

Страховете и несигурността сами по себе си могат да навредят на една връзка. Имайте предвид, че често проблемите са само в ума ви. В такъв случай е добре да получите емоционална помощ, за да ги разрешите.

Помислете за терапевтични сесии с психолог, който може да ви помогне да го направите. Те могат да ви помогнат да определите това, което ви пречи да имате здрави отношения, за да можете да го подобрите.

Помислете за прекратяване на връзката

След като се опитате да говорите с отдалечения си партньор и посетите терапевт, в някои случаи заключението може да е, че той вече не ви обича или просто не желае да продължава връзката по някаква причина. Ако е така, време е да я прекратите.

За танго са необходими двама, помните нали?

Запомнете: Не можете да продължите връзката си с някой, който не желае да бъде в нея. Няма значение колко го обичате. Не молете; не давайте празни обещания.

Това не е лично отхвърляне, а акт на честност. Някои хора просто не са предназначени да бъдат заедно. Приемете това и намерете някои здравословни начини да продължите напред. В началото може да е трудно, но по-късно ще се радвате, че вече не губите време за нещо, което на никъде не върви.
Да, това е тежка, трудна и болезнена ситуация. Ще ви бъде неудобно и самотно и ще трябва да оплаквате загубата. Все пак ще бъдете по-щастливи да контролирате живота си и времето си след това.

Много по-добре е да се чувствате самотни, когато сте истински сами, отколкото да се чувствате самотни с човека до себе си. Потърсете терапия и запълнете времето си с нови, здравословни преживявания, хобита и приятели.

Дайте време и пространство на половинката си

Както споменахме по-горе, страхът и несигурността в една връзка могат да ви накарат да задушите партньора си, когато се опитвате да се доближите до него. Това обаче обикновено е контрапродуктивно и той започва да се държи още по-отдалечено.

Веднага щом започнете да действате по този начин, вашият партньор може да отстъпи още по-далеч. Ще иска повече пространство, докато копнеете за обратното и това ще доведе само до негодувание. Ето защо е толкова важно да посещавате терапевт, за да разберете всички несигурности, които може да имате.

Трябва да знаете, че комуникацията е ключът към здравите отношения. От изключително значение е да изразите чувствата и емоциите си към любимия си. Кажете му от какво се нуждаете и го оставете да направи същото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.