Palper-rouler: Какво представлява и какви са предимствата му?

Palper-rouler е името, дадено на масажна техника, прилагана за лечение на проблеми с целулита. Прочетете и научете как се прави и какви са ползите от този метод.
Palper-rouler: Какво представлява и какви са предимствата му?

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Palper-rouler е техника за масаж на тъканите. Целта му е да стимулира липолизата, като подпомага елиминирането на мазнините чрез активиране на лимфната и венозната циркулация.

По този начин той е страхотен съюзник в упоритата борба с целулита, портокаловата кожа и други подобни проблеми. Може да се извърши на ръка или с помощта на устройство, предназначено за тази цел.

Може да се допълва и с други процедури за повишаване на ефективността му. И така, в днешната статия ще научим всичко за техниката palper-rouler: от какво се състои тя, как се прави, нейните предимства, предпазни мерки и противопоказания.

Целулит: труден за лечение проблем

Истинското му име е едематозно-фибро-склеротична паникулопатия. Това състояние се причинява от натрупването на мастни клетки между кожата и подлежащия мускул.

Известно е, че хормоналните фактори играят роля, както и възрастта, генетиката, наднорменото тегло и заседналият начин на живот. Освен това може да се влоши от лоша венозна и лимфна циркулация.

Целулитът е по-често срещан при жените.

Целулитът не е сериозен здравословен проблем, но е неприятен от естетическа гледна точка, тъй като причинява появата на подутини и неравности („портокалова кожа“), особено в области като ханша, бедрата и задните части.

Има голямо разнообразие от възможности за справяне със ситуацията, от естетични процедури (мезотерапия, редуциращ масаж, ударни вълни, кавитация и радиочестота) до естествени средства срещу целулита, които включват използването на ябълков оцет и кафе, наред с други продукти.

Целулит
Не трябва да бъркаме естетичния целулит с медицинския целулит, който е инфекция на меките тъкани и наистина представлява риск за здравето.

Palper-rouler: Какво представлява и как се прави

Palper-rouler е техника, която се предлага като решение на проблема с целулита. Състои се от масаж, който достига до най-дълбокия слой на кожата (хиподермис), където се намират мастните клетки.

Целта му е да подпомогне разграждането на натрупванията на адипоцити, стимулирайки кръвообращението и лимфната циркулация. По този начин, като ги разгражда и намалява размера им, благоприятства премахването на целулита.

Начинът за практикуване на Palper-rouler се състои в прищипване и притискане, както подсказва самата дума. Нека да изясним, че този термин идва от френски и може да се преведе като „палпирам и търкалям“.

Идеята е да щипете, притискайки тъканта между палеца и другите пръсти. Палецът оказва натиск върху кожата отгоре, така че помага да се обвие гънката с другите пръсти.

Препоръчва се да се прилага натиск отдолу нагоре и никога в обратна посока. По същия начин зоната, която ще се масажира, трябва да се премести нагоре. В областта на корема трябва да се прави внимателно, като се правят движения отзад напред.

И още за Palper-rouler

Има устройства под формата на ролки, които правят засмукване или засмукване на тъканта, причинявайки образуването на гънката. Предимството на устройствата е, че човекът, който го прави масажа, се уморява по-малко от повтарянето на едно и също действие.

За да се подпомогне процеса и да се улесни напредването по кожата, се нанасят и масла, но е препоръчително да не се прекалява, защото тогава би било твърде трудно да се щипе кожата.

Що се отнася до продължителността и честотата на този вид масаж, препоръчително е да го правите на сесии от поне 10 минути. Този вид масаж може да се прилага всеки ден, дори до два пъти в един и същи ден. Въпреки че, ако се лекувате с физиотерапевт, веднъж седмично би било достатъчно.

Важно е да се отбележи, че след като лечението е започнало, то не трябва да се прекъсва. Дори ако се забележат подобрения, натрупването на мазнини може да се наблюдава отново.

Ползите от масажа Palper-rouler

Резултатите от масажа с Palper-rouler ще варират в зависимост от степента на засягане на зоната, както и от сръчността на щипането. Въпреки това, при 2 до 3 сесии седмично, за малко повече от месец, е много вероятно да забележите намаляване на целулита, както и изчезване на портокалова кожа.

В допълнение към тези предимства, този метод има и други ползи

 • Помага за тонизиране на кожата
 • Прави кожата по-гъвкава
 • Масажът Palper-rouler допринася за оксигенацията на тъканите
 • Помага за подобряване на функционирането на лимфната система
 • Използването на масла по време на масажи подхранва епидермиса
 • Намалява отока и се бори с усещането за тежки крака

Все пак трябва да се уточни, че тази техника се препоръчва при проблеми с целулита, а не при наднормено тегло. Въпреки това, може да помогне.

Съвети и препоръки

Масажната техника palper-rouler се счита за техника, която помага при лечението на целулита, въпреки че сама по себе си не прави чудеса. Всъщност това, което прави, е да подобрява резултатите, получени от поддържането на здравословен начин на живот.

Следователно това е инструмент, който ще работи най-добре, когато е допълнен с други стратегии. Това включва както редовна физическа активност, така и балансирана диета.

Също така, за да бъде ефектът по-голям и да продължи по-дълго, могат да се вземат предвид следните препоръки:

 • След приключване на масажа, триенето с ръкавица от конски косъм ще стимулира циркулацията, като същевременно ще предотврати повторното натрупване на мастната маса.
 • Препоръчително е да ексфолирате кожата с кафе или друг натурален продукт.
 • Техниката palper-rouler може също да се комбинира с други техники, като например вакуумтерапия.

И накрая, въпреки че сами можете да си правите този вид масаж, винаги е за предпочитане да отидете при опитен професионалист.

Възможни странични ефекти и противопоказания

Има сравнително малко странични ефекти от palper-rouler. Те включват зачервяване на кожата, както и леко усещане за сравнително лека болка.

Що се отнася до противопоказанията, приложението му не се препоръчва в нито един от следните случаи:

 • Хора с псориазис, екзема или други кожни проблеми
 • Други проблеми с кръвообращението, като хемофилия или тромбоза
 • Крака с лоша венозна циркулация (прословутите “разширени вени” )
 • Когато има синини или рани
Масаж palper-rouler.
Не е добра идея да правите този вид масаж, когато имате синини, тъй като това може да влоши процеса на заздравяване.

Ефективна ли е техниката на Palper-rouler?

Според проучвания този вид масаж е древна, широко използвана и ефективна практика. Подходящ е за подобряване на външния вид на белези, от гледна точка на гъвкавост, възпаление, сърбеж или болка, както и за възстановяване на спокойствието на пациента.

Що се отнася до целулита, в изследвания, провеждани във Франция в продължение на повече от две години с повече от 2500 пациенти, е приложено лечение, съчетаващо три действия (циркулаторно антиедематозно, липолитическо и дефибротично). По-специално, допълнителните процедури включват масажи palper-rouler при нанасяне на крем с кофеин.

Заключенията от проучването посочват, че тази комбинация повишава ефикасността при лечението на целулит и може да допълни хирургичните техники след липосукция.

Проблем, който изисква цялостно внимание

Целулитът е проблем, към който трябва да се подходи комплексно, включително анализ за всеки отделен случай, за да се определи най-подходящото лечение, което гарантира оптимални резултати. В този смисъл техниката palper-rouler може да бъде част от решението, тъй като е идеалното допълнение към балансираната диета и физическата активност.

Въпреки че може да ви се струва, че често го казваме, трябва да подчертаем, че преминаването към тази или друга естетична процедура не означава, че трябва да спрем да обръщаме внимание на различни промени, които трябва да предприемем по отношение на начина на живот, ако искаме да подобрим това състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bonnet, C, Perrin J. Mesodissolution and mesodrain, lepocyte lysis and drainage. Meta-analysis on 2 500 patients. Phlebologie – Annales Vasculaires. 2008; 61: 297-303.
 • Frasson N, Valange-Comhaire M, Almeras I, et al. Cicatrice et massage. Revue Francophone de Cicatrisation. 2018; 2(3): 44-46.
 • Khan M, et al. Treatment of cellulite: Part I. Pathophysiology. Journal of the American Academy of Dermatology. 2010; doi:10.1016/j.jaad.2009.10.042.
 • Mole B, Blanchemaison P, Elia D, et al. L’ultrasonographie à haute fréquence et le celluscore : un progrès dans l’évaluation objective du phénomène de cellulite. Annales de Chirurgie Plastique Esthétique. 2004; 49(4): 387-395.
 • Rulleau T, Rivette C, Toussaint L. El masaje, una técnica basada en la evidencia. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. 2017; 38(3): 1-8.
 • Schavelzon D, Blugerman G, Taboada F, et al. Results of the application of ELOS system (Radio frequency + Light) in cellulitis. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007; 5(1):53-59.
 • Vázquez Gallego J. Manual profesional del masaje. Badalona: Paidotribo, 2009.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.