Отслабнете с контрол върху порциите

Най-важното в случая е да се уверите, че снабдявате организма с всички ценни хранителни вещества, които поддържат оптималното му функциониране
Отслабнете с контрол върху порциите
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Чували сте, че за да успеете да отслабнете, трябва да консумирате по-малко храна. Вярно е. Затова е добра идея да се научите да установявате контрол върху порциите, като съумявате да ги намалявате, за да отслабвате по здравословен начин. В противен случай рискувате да провокирате дефицит на жизненоважни хранителни вещества в организма, които  доведат до качване на килограми в момента, в който спрете да спазвате диета.

В днешната статия предлагаме няколко основни съвета, които ще помогнат за разумното хранене и контролирането на порциите. Ще постигнете идеалното телесно тегло, без да полагате усилия.

Стомахът се адаптира

Той притежава специфично свойство: да се адаптира бързо към количеството храна, която консумирате. Ако започнете да приемате повече или по-малко храна в определени часове от деня, ще забележете – изпитвате глад за същото количество храна по същото време.

Този естествен механизъм може да бъде от полза, когато искате да отслабнете. Най-важното в случая е да се уверите, че снабдявате организма с всички ценни хранителни вещества, които поддържат оптималното му функциониране. В противен случай предизвиквате обратен ефект и провокирате тялото да складира мазнини и да качва килограми.

контрол върху порциите

Как да установите контрол върху порциите?

За да започнете да адаптирате стомаха към определено количество храна, последвайте  следващите съвети:

  • Избягвайте да не приемате храна за повече от 4-5 часа. Важно е да не се храните, преди стомахът да е обработил храната, която сте консумирали по време на предишното хранене. В същото време е препоръчително да не позволявате да изпитвате силен глад, тъй като така рискувате да преядете на следващото хранене.
  • Опитайте се да заситите глада между храненията, като изяждате пресен плод, малко кисело мляко или пълнозърнест хляб. Това са храни, които засищат и съдържат изобилие от хранителни вещества в малки количества.
  • Свикнете да консумирате достатъчно вода. Можете да пиете вода или чай между храненията, тъй като не е рядкост да объркваме жаждата с глада. Тази грешка води до консумация на храна, когато тялото не се нуждае от нея.
Как да установите контрол върху порциите

Колко дълго продължава гладът?

Изследвания сочат, че истинският глад не продължава повече от 15-20 минути. Поради това хората, които се хранят бавно и дъвчат добре храната, усещат засищане по-бързо, отколкото онези, които се хранят бързо и импулсивно.

Можете да тествате тази теория като сдъвквате всяка хапка, докато я превърнете в  каша. Едва тогава я преглътнете. Този начин на хранене носи допълнителна полза – подобрява се храносмилането. И най-важното – консумирайте по-малко храна и отново ще сте сити.

Емоционално хранене

Защо хората, които преяждат, се нуждаят от усещането – стомахът да е пълен – иначе не се чувстват удовлетворени? Те бъркат своята потребност за насищане с чувството за пълнота, характерно за преяждането.

В много случаи тази потребност е свързана с емоционални нужди, които не са били удовлетворени: периоди на тъга или скръб, стресови ситуации и изтощение.

Тялото се опитва да запълни емоционалната празнота, за да осигури енергия. Ако не контролирате порциите на храната, резултатите ще са негативни. Възможно е да посегнете към нездравословна храна, която да влоши процеса на храносмилане и да повиши усещането за вина и съжаление.

Хранене и контрол върху порциите

Ключът е 80%

Добре е да спрете консумирането на храна, когато усетите засищане. В този момент не изпитвате глад, а я приемате. Всъщност това е онзи миг, в който обикновено посягаме към най-нездравословния вариант – поискване на втора порция или преминаване към десерта.

Ако искате да отслабнете, като установите контрол върху порциите, препоръчително е да консумирате храна, която запълва 80% от капацитета на стомаха. През първите няколко дни може да е неприятно, но стомахът постепенно ще се адаптира. От полза ще бъде консумацията на  чай . Той ще запълни усещането за празнота. Скоро ще забележите, че гладът утихва и процесът на ограничаване на количеството храна става все по-лесно и естествено.

Консумацията  на принципа 80 % се характеризира с още един положителен ефект. Когато не пренатоварвате храносмилателната система, тялото се нуждае от по-малко време, за да покрие запасите от енергия. Точно обратното се случва, ако преяждате или избирате нездравословни храни.

В предходните редове описахме как можете да отслабнете, като вземете юздите в свои ръце. Възможно е да отслабнете, стига да установите контрол върху порциите храна. Ползите от този навик са много. Например през нощта черният дроб ще функционира по-добре, тялото ще почива пълноценно, а на сутринта ще се събудите енергични и готови да посрещнете новия ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.