Отслабнете с ходене

Възможно ли е? Категорично. Прочетете съветите ни преди да започнете.
Отслабнете с ходене

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Неведнъж сме говорили за многобройните ползи от ходенето. То подобрява настроението, бори се със стреса, понижава кръвното налягане и т.н. Малко са физическите упражнения толкова полезни, колкото ежедневната разходка. Ако е възможно да отслабнете с ходене, бихте ли го направили?

Тогава нека да започваме! С ежедневната разходка можете да свалите няколко килограма. Казвате, че и сега ходите редовно, но не забелязвате отслабващия ефект? Нито фигурата се извайва, нито телесното тегло се понижава? Какво тогава не се случва, както трябва?

Важното е да не се обезкуражите! Обърнете внимание на съветите, които ще дадем в следващите редове. С тяхна помощ можете да отслабнете с ходене. По-лесно е, отколкото мислите.

Отслабнете с ходене … възможно ли е?

Отслабнете с ходене ... възможно ли е?

Разбира се, че е. Всяка физическа активност, която изисква усили я , активира  метаболизма ускорява сърдечния ритъм и стимулира топенето на мазнините.

  • Ходенето е страхотен начин за изгаряне на излишните калории и въглехидратите, които сте консумирали, преди те да се превърнат в складирани мазнини.
  • Само с ежедневно ходене и поддържане на сърдечния ритъм ще можете да повишите мускулната маса и да стопите излишните подкожни мазнини. А щом разполагате с повече мускули и горите повече мазнини, ще се подобри общото здравословно състояние.
  • Редовното ходене стимулира скоростта на метаболитните процеси и води до топене на мазнините. За да постигнете този ефект. обаче, трябва да обърнете внимание на храната, която консумирате. Ограничете количеството на мазните храни, преработените продукти, готовите храни, които се предлагат в магазинната мрежа, бонбоните, подсладените напитки и т.н.
  • С други думи – водете здравословен начин на живот.

Какви други фактори трябва да отчетете, за да отслабнете с ходене?

Колко дълго трябва да ходя?

Ако искате да отслабнете с ходене трябва да сте постоянни

Ако искате да забележите положителните резултати в рамките на първите 2 месеца, препоръчително е да ходите по половин час 2 пъти дневно (сутрин и вечер).

Двете разходки на ден ще ускорят метаболизма, ще топят повече мазнини и ще трупат мускулна маса. Ако искате просто да подобрите настроението и начина на живот, можете да ходите само веднъж на ден по 30 минути. В случай, че се стремите да отслабнете, тогава задължително ходете по 2 пъти дневно, като е добре да избягвате най-слънчевите часове от деня.

Колко бързо да ходя?

Скоростта на ходене е важна ако искате да отслабнете

Едно добре темпо е 6,4 км в час. Така за 15 минути ще изминавате 1,6 км. Поддържате ли това темпо, ще топите ефикасно мазнини, без да се пренатоварвате.

Причината за това се дължи на факта, че когато сърцето работи с 60 до 70 % от капацитета, тялото започва да съхранява енергията под формата на мазнини – именно този риск се опитваме да елиминираме.

Ако следите изкъсо темпото на ходене, уверете се, че изминавате по 1,5 км на всеки 15 минути. Задължително изпълнявайте тази цел! В противен случай няма да можете да влезе в любимите стари дънки!

Наблюдавайте стъпките си

Важно е да обърнете внимание на начина, по който ходите

Важно е да обърнете внимание на начина, по който ходите.

Съветваме да не свивате дланите в юмруци, докато ходите. Така пречите на ръцете да се движат. Отпуснете ги.

  • Много хора не знаят какво да правят с ръцете, докато вървят. Да ги свият ли или да ги оставят да висят встрани? Кое е най-доброто решение? Дръжте ги свити, на около 90 градуса. Докато ходите, важно е да движите ръцете естествено. Не ги придържайте прекалено далеч от тялото. Лесно е да влезете в ритъм – лявата ръка се движи в момента, в който стъпвате с десния крак напред. И обратното.
  • Уверете се, че не движите бедрата прекалено много. Фокусирайте се върху ходенето с плавни и естествени движения. Не бива да изпитвате дискомфорт или напрежение.
  • Запомнете, че трябва да държите главата стабилна. Иначе е възможно да усетите световъртеж и дори болка във врата. Когато ходите, винаги дръжте погледа фокусиран върху следващите 4-5 метра пред себе си. По този начин ще държите главата в правилна позиция, която е удобна и не натоварва излишно врата.
  • Дръжте раменете отпуснати, не се опитвайте да ги напрягате.
  • Обърнете внимание как се движат глезените. Когато петите докоснат земята, глезените се извиват на около 45 градуса. Нито повече, нито по-малко. В противен случай може да провокирате възникване на проблеми със стъпалата.
  • Дългите крачки няма да помогнат да изминете по-лесно разстоянието. По-бързото ходене ще го направи.

Изберете подходящо място за разходките

Добра идея е да имате компания, ако искате да отслабнете с ходене

Не избирайте маршрут в квартала, който се характеризира с изпочупени плочки и неравни пътища. Може да стъпите неправилно и да провокирате разтягане или нараняване на бедрото. Добра идея е да изберете равни местности. Проучете внимателно маршрута, независимо дали използвате тротоари, или паркови алеи.

За да отслабнете с ходене, трябва да изберете и удобни и затворени обувки, които защитават стъпалото от външни въздействия. Подберете обувки, които са изработени от дишаща материя.

И още една препоръка преди да излезете навън за разходка: ако сте от хората, които обичат да слушат музика, докато вървят, бъдете внимателни.

Слушалките могат да бъдат разсейващи и да отклонят вниманието от случващото се наоколо. Доста инциденти се случват именно поради този факт. Бъдете внимателни!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.