Открийте прости трикове, за да запазите тиганите като нови
Тиганите са може би най-добрите ви приятели в кухнята, но редовната им употреба може малко по малко да ги увреди.
Храните изгарят и се залепват, тавите се драскат, и всичко това се отразява на качеството на храната, която приготвяте.
Няма значение, ако те са изработени от глина, керамика, тефлон или чугун. Всички тигани имат срок на годност в зависимост от начина, по който ги използвате и как се грижете за тях.
Също така трябва да помните, че ако тиганите са силно повредени, могат да изпускат токсини в храната, която готвите.
Важно е да им обърнете внимание докато ги използвате, но винаги е полезно да знаете няколко трика, които може да използвате, за да ги поддържате в добра форма.
Не е голям проблем, ако малко сос загори или забележите след варене на ориз, че част от него е залепнал.
С добро почистване и адекватна грижа може да съхраните тиганите да изглеждат като нови. Сега ще ви обясним.
Тиганите като нови със сол и картофи
Това може да изненада много от вас, но за да почистите изгорен тиган всичко, което ви е нужно е сол и картофи.
Говорили сме и преди за многото приложения на солта за почистване на домакински уреди. Това е един невероятен продукт.
Освен че е евтина, тя е в състояние да премахне праха и влагата, докато дезинфектира и подновява различни видове повърхности.
Когато става въпрос за картофи и почистване на съдове, това не е случайно. Картофите, когато се комбинират със сол, действат като отлични “ексфолианти”, способни за подновяване на повърхността на самите съдове. Мазнината се почиства и всичко остава чисто.
Препоръчваме: 7 съвета за почистване на твърди повърхности
Обърнете внимание на това, което трябва да направите.
Какво ви е нужно?
- 1 супена лъжица груба сол (12 гр.)
- 1 чаена лъжичка масло (5 гр.)
- 1 картоф
Какво да направим?
- Най-напред изберете картоф (такъв, който започва да “остарява” в шкафа) и го нарежете наполовина.
- Избършете тавата, за да отстраните храната или соса и добавете супена лъжица едра сол.
- Сега, с помощта на ½ картоф започнете да търкате по цялата повърхност на съда с кръгови движения.
- След това изплакнете съда или тигана и оставете да изсъхне.
- Накрая използвайте чаена лъжичка зехтин за предпазване на повърхността до следващата му употреба. Този трик винаги действа!
Как да почистите чугунен тиган
Експертите в готвенето ни казват, че колкото повече използвате чугунения тиган, толкова по-вкусна ще става храната.
Продължителната употреба обаче в крайна сметка ще накара храната да започне да се залепва. Дори по-лошо, това е вид прибор, за който почистването със сапун и вода обикновено няма да върши работа.
Влагата, останала в съда след обикновеното миене премахва обичайния вкус на храната.
Ще споделим един добър трик за почистване на благородния чугунен тиган, който използвате за любимите си ястия.
Вижте и: 11 трика в кухнята
Какво ви е нужно?
- фолио
- 1 супена лъжица сол (12 гр.)
Какво да направим?
- Процедурата е подобна на предишната с картофа. Този път фолиото ще ви помогне да поставите по-голяма сила на повърхността на съда, без да я увредите по никакъв начин.
- Просто почистете повърхността с помощта на фолиото и солта за няколко минути, докато не се покрият напълно. Накрая изплакнете тигана и премахнете всички следи от солта.
Резултатите са невероятни.
Почистете тиганите с оцет и сода за хляб
Това е един стар класически трик. Както знаете, когато става дума за почистване на жилища, както оцета, така и содата за хляб са основни елементи.
Те могат да дезинфекцират, премахват мазнини, мръсотия и сода за хляб, дори помагат за абсорбиране на влагата.
Обърнете внимание на това как изпълнявате този прост трик.
Какво ви е нужно?
- 1 супена лъжица сода (10 гр.)
- 2 супени лъжици бял оцет (20 мл.)
- 1 чаша топла вода (200 мл.)
Какво да направим?
- Първото нещо, което трябва да направите, е да загреете чаша вода. Количеството, което използвате, ще зависи от размера на тигана.
- След като е горещ, изсипете я в тенджерата, последвано от 2 супени лъжици бял оцет. Оставете да престои 5 минути.
- През това време премахнете малко от водата, като оставяте по-малко от половината.
- След това добавете содата и използвайте четка, за да изтъркате най-упоритите мазнини.
- Накрая излейте мръсната вода и содата и измийте тигана както обикновено със сапун и вода.
Ще видите, че ще стане перфектно чист.
В заключение, не забравяйте, че ако тавите и тиганите са силно загорели или увредени, най-добре да се отървете от тях и си купите нови.
В противен случай рискувате да прехвърляте токсини и други опасни елементи към храната, която готвите.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Miyamoto, M., Ueyama, S., Hinomoto, N., Saitoh, T., Maekawa, S., & Hirotsuji, J. (2007). Degreasing of solid surfaces by microbubble cleaning. Japanese Journal of Applied Physics, Part 1: Regular Papers and Short Notes and Review Papers. https://doi.org/10.1143/JJAP.46.1236
- Yildirim, A., Budunoglu, H., Daglar, B., Deniz, H., & Bayindir, M. (2011). One-pot preparation of fluorinated mesoporous silica nanoparticles for liquid marble formation and superhydrophobic surfaces. ACS Applied Materials and Interfaces. https://doi.org/10.1021/am200359e
- Anding, A. L., & Baehrecke, E. H. (2017). Cleaning House: Selective Autophagy of Organelles. Developmental Cell. https://doi.org/10.1016/j.devcel.2017.02.016
- Folbre, N. (1986). Cleaning house. New perspectives on Households and Economic Development. Journal of Development Economics. https://doi.org/10.1016/0304-3878(86)90051-9
- Lee, S., & Elimelech, M. (2007). Salt cleaning of organic-fouled reverse osmosis membranes. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.11.043