Опозиционно предизвикателно разстройство при децата

Знаете ли за опозиционното предизвикателно разстройство при децата? Може да не сте чували за него или търсите информация за да знаете дали детето ви страда от този проблем. Ако е така, можем да помогнем!
Опозиционно предизвикателно разстройство при децата
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 13 юни, 2021

Състоянието Опозиционно предизвикателно разстройство (O.D.D) се диагностицира по време на детството. Характеризира се с лошо и предизвикателно поведение, както подсказва наименованието. Детето е неотзивчиво, раздразнително и се дразни от хората около него или нея, без значение дали това са неговите или нейните родители, съученици и дори връстници.

Ако мислите, че детето ви страда от това заболяване или вече е диагностицирано, продължавайте да четете. В тази статия ще научите по-подробно за него и какви стъпки можете да предприемете за неговото лекуване.

Страда ли детето ми от опозиционно предизвикателно разстройство?

Този поведенчески проблем засяга процент между 1 и 16% при деца в училищна възраст и повече момчета отколкото момичета.

Обаче, е важно да се разграничава дали симптомите се появяват за постоянно или временно, например когато детето е гладно, сънено, стресирано или изтощено. Това може да бъде типично когато детето е между 2 и 3 години и е част от преходен етап. Обаче, е много важно да се обърне внимание на това поведение когато опозиционните и предизвикателните нагласи са чести.

Изисква лечение само ако забавя учебния процес или съсипва учебните часове, или взаимоотношенията с връстниците.

Опозиционно предизвикателно разстройство: често срещани симптоми

Опозиционно предизвикателно разстройство: снимка на момче, което учи

Симптомите на това заболяване при децата може да варират. Обаче, те често се проявяват като агресивно поведение, нервни гризи и постоянно негативно отношение.

Най-често срещаните симптоми на опозиционното предизвикателно разстройство при децата са следните:

  • Нервни кризи и гняв.
  • Постоянни караници с хората около тях.
  • Отказване и обмисляне дали да направят това, което възрастните казват.
  • Обезпокояващо отношение спрямо другите и чувствителност когато дразнят него или нея.
  • Студен и неуважителен език.
  • Отмъстително отношение.

Какви стъпки да предприема за лекуване на опозиционно предизвикателно разстройство при децата?

1. Получете правилната диагноза.

Първо е лесно да объркате симптомите на O.D.D с други поведенчески проблеми. Обаче, ако тези изблици са редовно, вие и детето ви трябва да отидете на лекар. Правилният медицински специалист ще може да направи подходящата диагноза. Освен това, можете да започнете да мислите за следващите стъпки и лечението.

В повечето случаи, родителите и учителите могат да проследят тези характеристки при децата. Обаче, детският психолог или специалист по психическо здраве може да ги оцени чрез тяхната медицинска и социална история и конкретни тестове.

2. Опитайте лечение, базирано на терапия.

Терапия на дете при психолог

Психологическите терапии са важна част от лечението на това заболяване при децата. Обаче, те трябва да се допълват със семейна подкрепа.

Има много налични начини за лечение. Когнитивната поведенческа терапия често се използва за подобряване на техните социални и междуличностни умения, както и да им помогне по-добре да контролират техните импулси и емоции.

Също така, е важно да се включи цялото семейство в терапията, особено родителите. Семейната терапия може да подпомогне добрата комуникация и разрешаването на конфликти. Може също да бъде източник на емоционална и практическа подкрепа за родители, често претоварени от ситуацията.

От друга страна, семейната терапия цели също да разреши това заболяване, започвайки от корена на проблема. Относно произхода на този психологически проблем, данните от проучванията сочат към поведенческите модели, научени през първите няколко години от хора, които децата имат за пример. Често е свързано с липса на дисциплина, малтретиране, травматични и стресови ситуации или липса на семейна хармония, между всички други фактори. Важно е да имате предвид това като родители и да знаете, че има много начини, по които можете да помогнете.

3. Обръщайте се към лекарства само като последна спирка или за лекуване на други съпътстващи заболявания.

Лекарствата не са често срещано средство за лечение на опозиционно предизвикателно разстройство, тъй като може да имат вредни странични ефекти върху здравето. Обаче, в някои случаи, лекарят мож да направи преглед и да назначат лечение с антипсихотропни вещества.

Това е особено вярно, ако детето проявява агресивно поведение, поведението се влошава значително или никой друг вариант за лечение не работи. Освен това, могат да се приложат лекарства, ако детето сте превърне в опасност или заплаха за дома или училището.

В някои случаи, ако това заболяване е придружено от други поведенчески проблеми, може да се предпишат други видове лекарства. Например, лекарят може да даде на детето стимуланти, ако той или тя страда от ADHD или антидепресанти за периоди на депресия и/или тревожност.

Основната цел е да се подобри качеството на живот при детето, но също е много важно да имате предвид страничните ефекти от лекарствата, също така.

Заключение

В крайна сметка, детето и неговите или нейните роднини трябва да положат големи усилия и промени в начина на живот за да оздравее. Тези видове психични заболявания предизвикват голямо напрежение и отчаяние в цялата обстановка, както и постоянно чувство за безпомощност. Обаче, с правилното лечение и позитивно отношение от страна на цялото семейство и образователна система, това заболяване може да се преодолее.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.