Натуралните сокове - природно средство за прочистване на червата
Натуралните сокове са богати на много полезни вещества и фибри. Тези сокове благоприятстват за ритмичната перисталтика на червата и за лесното и бързо отстраняване на шлаките и токсините. Пиенето на повече вода само ще засили тези процеси.
Лошото хранене, преяждането, поемането заедно с храната на различни токсини, могат да повлияят негативно на правилното функциониране на червата.
Тези органи работят ден и нощ, за да отстраняват излишните отпадъци от организма. Понякога, поради прекомерното натрупване на шлаки, червата се затрудняват в обработката и се стига до така нареченото “задръстване”. Непроходимостта на червата е неприятно състояние, при което освобождаването от съдържимото е затруднено.
В резултат от непроходимостта на червата, вие започвате да се чувствате зле, усещате тежест в стомаха, подуване на корема, стомашни болки, възпаления, газове, запек и други неприятни симптоми.
За щастие, нашата отзивчива природа ни е дарила със 100% натурални продукти, които могат да помогнат за прочистването им. За разлика от фармацевтичните средства, тези природни продукти не унищожават полезните бактерии в чревната микрофлора.
Може би сте чували, че натуралните сокове стимулират детоксикацията на организма? В тази статия ще споделим с вас няколко идеи за натурални сокове, богати на полезни фибри и антиоксидантни съединения, които ще прочистят червата по естествен, ефикасен и безопасен начин.
Опитайте ги!
Натуралните сокове – средство за прочистване на червата по естествен път
Нека започнем с един превъзходен сок, съдържащ богата комбинация от продукти, спомагащи за подобряване на перисталтиката и стимулиране на нормалното храносмилане, които често са основната причина за запек.
Съдържащите се в този сок минерали, витамини и други полезни вещества го правят идеален за прочистване на кръвта, подобряване на сърдечно-съдовата дейност и метаболизма.
За да си го приготвите, ще са ви нужни следните продукти:
⦁ Портокал
⦁ Грейпфрут
⦁ Ананас
⦁ Магданоз
⦁ Семена от чиа
⦁ Ленено семе
В комбинация, тези натурални продукти спомагат за прочистване на червата, предпазвайки ги от усложнения, вследствие храносмилателни нарушения.
Научете повече! 8 съвета за борба със запекa при жените
Какви са ползите от натуралните сокове?
Натуралните сокове са предназначени да улеснят храносмилането и да облекчат констипацията, но те имат и други, много важни ползи, които си струва да се споменем:
⦁ Съдържат големи количества хранителни фибри, от които зависи оптимизирането на чревната перисталтика, също така намаляват холестерола и контролират тревожността.
⦁ Допринасят за набавяне на необходимите количества витамини А и С и минерали, които укрепват имунната система и подобряват състоянието на кожата.
⦁ Богати са на антиоксидантни, които инхибират отрицателните ефекти на свободните радикали, фактор виновен за преждевременното стареене и някои заболявания.
⦁ Имат диуретични свойства, освобождават организма от излишните течности задържани в организма, което улеснява преодоляването на възпаленията в пикочните пътища.
⦁ Те са своеобразни енергийни напитки с ниско съдържание на калории, което е от полза за хората, които се опитват да отслабнат, запазвайки своите сили и жизнена енергия.
⦁ Стимулират полезните бактерии, които живеят в микрофлората на дебелото черво и стимулират защитните функции, предотвратявайки инфекциите.
⦁ Ускоряват кръвообръщението и транспортирането на кислород и хранителни вещества до всички клетки, укрепват работата на сърцето и мозъка.
Още една идея за прочистващ натурален сок
Препоръчваме ви да си приготвите този вкусен сок, ако страдате от запек. Може да го консумирате в допълнение към вашето ежедневно хранене, за подобряване на храносмилането.
Необходими продукти:
⦁ Сокът от 1 портокал
⦁ Сокът от 1/2 грейпфрут
⦁ 2 шайби ананас
⦁ 3 стръка магданоз
⦁ 1 супена лъжица семена от чиа (10 гр.)
⦁ 1 супена лъжица ленено семе (10 гр.)
⦁ 1/2 чаша вода (100 мл.)
Начин на приготвяне:
⦁ Изцедете портокала
⦁ Изцедете половин грейпфрут и добавете в пасатора заедно с портокаловия сок.
⦁ Прибавете нарязаните шайби ананас, стръкчетата магданоз и семената.
⦁ За да улесните пасирането, добавете половин чаша вода.
⦁ Пасирайте за няколко минути, докато получите еднородна смес.
Начин на употреба:
Консумирайте напиткатата веднага след като я приготвите.
- Пийте на празен стомах, 30 минути преди закуска.
- Пийте редовно, всеки ден в продължение на 2 – 3 седмици.
Знаете ли, че…? Смути с папая, ябълки и овесени ядки за балансиране на храносмилателната система
Препоръки
⦁ Ако целта ви е да прочистите червата, съчетайте пиенето на натурални сокове с пиенето на минерална вода, правете го всеки ден. Пийте между 6 и 8 чаши вода дневно, за да поддържате добро храносмилане.
⦁ През седмицата, по време на детоксикацията, избягвайте тежките храни – полуфабрикати, захари и мазнини. Консумирането на такива храни може да ограничи резултатите.
⦁ Хранете се с продукти богати на фибри, като плодове и зеленчуци, за да контролирате запека.
⦁ Ако приемате лекарства, консултирайте се с личния си лекар, за да разберете дали конкретните продукти могат да се консумират в периода на прием на медикаментите.
Имате ли болезнен корем? Чувствате ли тежест или подуване след хранене? Страдате ли от лошо храносмилане? Ако отговорът на тези въпроси е “да”, то най-вероятно червата ви са претоварени с токсини.
Опитайте! Пригответе тези натурални сокове у дома, пийте ги редовно и ще усетите ползите за вашето здраве.
Ако въпреки това, все още имате проблеми, направете специален медицински преглед. Нормално е понякога да страдаме от запек, но в някои случаи констипацията може да е симптом за други, по-сериозни здравословни проблеми.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Plummer, A. E. (2009). Impactions of the Small and Large Intestines. Veterinary Clinics of North America – Equine Practice. https://doi.org/10.1016/j.cveq.2009.04.002
- Zoran, D. L. (2008). Diseases of the Small Intestines. In Handbook of Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/B978-1-4160-3949-5.50037-6
- Hinneburg, I., Damien Dorman, H. J., & Hiltunen, R. (2006). Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.03.028
- FRIEDMAN, M. (1954). The constipation problem. Medical Times.
- Bhattacharyya, B. K. (2008). Bromelain: An overview. Indian Journal of Natural Products and Resources.
- Muñoz, L. A., Cobos, A., Diaz, O., & Aguilera, J. M. (2013). Chia Seed (Salvia hispanica): An Ancient Grain and a New Functional Food. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559129.2013.818014