Наргиле: Ефекти и рискове за здравето

Пушенето на наргиле може да звучи забавно. Неговите последици за здравето обаче не са. Прочетете и научете повече по темата.
Наргиле: Ефекти и рискове за здравето

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпреки че може да изглежда като по-малко вредна или токсична дейност от пушенето и дори е добре възприета в някои култури, пушенето на наргиле също носи рискове за здравето.

От възможността за инфекции на гърлото до появата на различни видове рак, добре е да знаем на какво сме изложени с тази практика. Целта е да го сведете до минимум или дори да го избегнете напълно.

Какво е наргиле и за какво се използва?

Наргиле е името, дадено на устройство, използвано за пушене на тютюн. Нарича се още cachimbo или shisha, въпреки че оригиналната арабска форма е huqqa.

Въпросното устройство се състои от няколко части или секции:

 • Купа или основа, която се пълни с вода
 • Димна камера (купа), където се поставя тютюна
 • Маркучът, през който минава димът
 • Мундщукът или мундщуците, през които се вдишва дима

За пушене на наргиле тютюнът, поставен в купата, се нагрява. Въздухът се засмуква през мундщука, карайки дима да циркулира към течността, докато достигне устата на човека.

Използваният тютюн за тези устройства обикновено е уникален. Може да се предлага с аромати като канела, мента, женско биле, ябълка и праскова, наред с други разновидности.

Въпреки че тази практика е с източен произход (спори се дали идва от Индия или Персия), тя също е станала доста популярна на Запад. Според уебсайта на правителството на Ню Йорк 5,6% от гимназистите пушат наргиле и употребата му се е увеличила през последните години.

Тютюн
Тютюнът за наргиле е специфичен за наргилетата, но все пак е токсично вещество.

Рисковете от използването на наргиле

Това, че при пушене на наргиле димът достига белите дробове, след като е преминал през водата, не означава, че е по-малко вреден. Водата не филтрира токсичните съставки в тютюна.

Въпреки че изследванията на тези устройства продължават, вече има доказателства, че пушенето на наргиле крие много опасности. Нека да ги разгледаме.

Излагане на монооксид

Лулите за наргиле използват въглен, който при запалване отделя въглероден оксид. Това може да създаде риск от отравяне. Възможността това да се случи варира в зависимост от различни фактори, като размера на пространството, където се пуши, броя на присъстващите хора, обема на изгорените въглени и времето, прекарано на мястото.

Никотин

Тъй като в наргилето се нагрява тютюн, димът съдържа и никотин. Вече е доказано, че това вещество е свързано с риска от развитие на рак на белия дроб.

Други токсични вещества при използването на наргиле

Други химикали, които се отделят при изгаряне на въглен и тютюн в наргилето и които се срещат и в цигарения дим, са формалдехид и катран. Както пушачите на наргиле, така и хората около тях са изложени на тях, поради което страдат от опасностите от пасивното пушене.

Време на излагане

Също така е важно да се има предвид, че използването на тези устройства обикновено се извършва в затворени пространства, тъй като не е толкова лесно или обичайно да се транспортират на открито, както обикновено се прави с цигарите.

От друга страна, пушачите на наргиле вдишват много дим, тъй като една сесия може да продължи доста дълго време (до един час при някои потребители). Следователно както активните, така и пасивните пушачи са по-изложени на монооксид и други токсични съединения.

Токсични вещества при използването на наргиле

Поради начина, по който се използва наргилето, потребителите са склонни да поглъщат повече токсични вещества в сравнение с пушачите на цигари.

Пристрастяване

Както споменахме, има висока степен на излагане на никотин с наргилето. Всъщност това е същото количество като пушенето на цигари, което създава голям шанс за пристрастяване.

Това увеличава шансовете човек да пуши

Друг интересен факт, отбелязан в изследването, е, че пушенето на наргиле увеличава шансовете човекът да иска да използва и конвенционални цигари.

Използването на наргиле може да доведе до инфекции

Лулите за наргиле в барове и кафенета са често използвани. Ако не се почистват правилно, рисковете от инфекции на гърлото или устата също се увеличават.

Има опасност от пожари

Горенето на дървени въглища може да увеличи риска от пожар, така че с наргилетата трябва да се борави внимателно, а пожарогасителите винаги да са под ръка.

Ефектите за здравето от пушенето на наргиле

Практически ефектите от пушенето на цигари и наргиле са еднакви. Те включват следното:

 • Тютюневите сокове дразнят устната лигавица и гърлото.
 • Редовните пушачи на наргиле показват високи нива на CEA, протеин, свързан с развитието на тумори. Следователно, той се свързва и с рак на устата, белите дробове и дори рак на пикочния мехур.
 • Токсичните агенти в тютюневия дим могат да насърчат запушването на артериите, така че увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания.
 • Има повишен шанс от преждевременна смърт при хора със сърдечни заболявания или ХОББ ( хронична обструктивна белодробна болест ).
 • Това се отразява на здравето на вашите зъби.
 • Бременните жени, които пушат наргиле, могат да родят деца с поднормено тегло.
 • Увеличава риска от предаване на инфекциозни заболявания, включително туберкулоза.
Запушване на артерии - използване на наргиле
Периферната артериална болест е често срещано състояние, свързано с тютюнопушенето, така че е и следствие от пушенето на наргиле.

Отравяне с въглероден окис

За разлика от пушенето на цигари, тъй като при пушенето на наргиле се гори въглен, има възможност от отравяне с въглероден окис, както беше споменато по-рано.

Леките симптоми, които се появяват в този случай, са следните:

 • Главоболие
 • Замаяност
 • Сънливост
 • Умора
 • Объркване
 • Раздразнителност

Въпреки това, при по-тежките може да има гадене, повръщане, сърцебиене и дори замъглено зрение. В тези ситуации трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, тъй като отравянето с въглероден окис води до конвулсии, увреждане на мозъка или смърт.

Предотвратяване на рисковете

Поради свързаните рискове за здравето, на някои места са въведени разпоредби за местата за пушене на наргиле. Тези разпоредби се отнасят например до възрастта на потребителите, в смисъл да не се предоставя услугата на непълнолетни.

Въпреки това, независимо дали на публично или частно място, потребителите на този тип устройства трябва да имат предвид някои мерки за намаляване на рисковете:

 • Дезинфекцирайте тръбите.
 • Не споделяйте мундщуци.
 • В обществените заведения всеки клиент в идеалния случай трябва да има нов мундщук.
 • Проветрете добре пространството. За предпочитане е да държите както прозорците, така и вратите отворени.
 • Ограничете времето, когато пушите и намалете времето за консумация.
 • Уверете се, че повърхността, върху която е поставено наргилето, не е запалима.
 • Имайте под ръка пожарогасител, за да контролирате или потушите пламъците.

Разбира се, най-добрата и здравословна мярка е да се избягва консумацията на какъвто и да е вид тютюневи изделия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cavazos-Rehg P, Krauss M, Kim Y, Emery S. Risk Factors Associated With Hookah Use. Nicotine & Tobacco Research. 2015; 17(12): 1482–1490.
 • Cobb CO, Ward KD, Maziak W, Shihadeh AL, Eissenberg T. Waterpipe tobacco smoking: an emerging health crisis in the united states. American Journal of Health Behavior. 2010; 34(3): 275–285.
 • El-Hakim Ibrahim E, Uthman Mirghani AE. Squamous Cell Carcinoma and Keratoacanthoma of the Lower Lips Associated with “Goza” and “Shisha” Smoking. International Journal of Dermatology. 1999; 38: 108–110.
 • Intoxicación por monóxido de carbono al fumar hookah (2022). Documento en línea. URL disponible en: https://www1.nyc.gov/site/doh/health/health-topics/smoking-hookah-sp.page. Fecha de consulta: 08-06-2022.
 • Natto S, Baljoon M, Bergström J. Tobacco Smoking and Periodontal Health in a Saudi Arabian Population. J Periodontol. 2005; 76(11): 1919–1926.
 • Steentoft J, Wittendorf J, Andersen JR. Tuberculosis and waterpipes as source of infection. Ugeskr Laeger. 2006;168(9):904–7.
 • Zinser-Sierra J. Tabaquismo y cáncer de pulmón. Salud pública Méx. 2019; 61(3): https://doi.org/10.21149/10088.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.