Направете си сами домашен сос чимичури
Чимичури е вкусен сос използван в цяла Южна Америка най-вече като допълнение към приготвеното на барбекю месо. Води началото си от Аржентина.
Сосът чимичури е подходящ и за сервирането на емпанада, печени или пържени пълнени тестени питки. Сосът се използва и за овкусяването на типичните за този район салати. Те съдържат нарязани билки и подправки смесени със зехтин и оцет.
Основните съставки на този сос са магданоз, зехтин и чили. Но вие можете да използвате съставки по ваш избор и да си приготвите чимичури по ваш вкус.
Дори и да промените леко оригиналната рецепта трябва да спазвате описаните в нея пропорции на продуктите, за да получите традиционния вкус на соса. Така рецептата допълва перфектно всяко едно ястие.
Този сос е толкова популярен, че можете да го откриете в някои вериги супермаркети. Ако решите да си го приготвите сами трябва да използвате пресни продукти и да ги съчетаете според вкуса си.
В следващите редове ще ви дадем рецептата за вкусен домашен сос чимичури приготвен с помощта на оригиналната рецепта. Освен това ще ви дадем още четири варианта на този сос.
Откъде произхожда името на соса “чимичури“
В гастрономията има три версии за произхода на името на този сос, но истинската история все още не е открита.
Според първата история Джеймс Макъри – известен като Джими – създава соса и го пуска на пазара през 19-ти век. Първоначално той приготвял соса като заместител на друг известен сос – Уорчестър. Вярва се, че името на соса произлиза от неправилното произнасяне на “Yimi Churry”.
Друга история разказва за британските войници заловени от испанците в колониите им в Южна Америка. Затворниците поискали сос за ястията си: “give-me-curry” или “che-mi-curry” – в превод „дайте ми къри“, което по-късно се превърнало в “чимичури”.
Според последната теория името на соса води началото си от баската дума, използвана широко в Южна Америка, “tximitxurri”. Тя означава „микс“ или “смесица” и в случая се отнася за сос използващ множество подправки и техники, което го прави подходящ за всякакви видове ястия.
Прочетете и: Зеленчуковите супи, които трябва да опитате
Рецепта за традиционно домашно чимичури
Тази рецепта описва оригиналните съставки и пропорции. С нея ще си приготвите сос за 6 порции. Ако ви е необходимо по-голямо количество сос просто увеличете дозата като запазите пропорциите на съставките.
Съставки
- 3 дафинови листа
- Сока на 1 лайм (100 мл)
- ½ чаена лъжичка сол (2 г)
- 1 чаша зехтин (200 мл)
- ½ чаша червен или бял винен оцет (100 мл)
- ½ чаена лъжичка черен пипер (2 г)
- 1 чаена лъжичка изсушена мащерка (5 г)
- 3 скилидки ситно нарязан чесън (15 г)
- 1 препълнена супена лъжица риган (10 г)
- 5 супени лъжици нарязан магданоз (40 г)
- ½ нарязан на ситно червен лук (20 г)
- 1 чаена лъжичка сладко чили на прах (5 г)
Приготвяне
- Намачкайте ригана, магданоза, чесъна и дафиновите листа в хаванче.
- Добавете лука и останалите подправки (мащерка, черен пипер и сладкото чили на прах) в подходящ съд.
- Подгответе основата на соса като разбъркате добре зехтина, оцета и солта.
- Добавете основата към другите съставки и разбъркайте всичко добре заедно.
- Съхранявайте соса в стъклено бурканче с капак.
- Съхранявайте соса в хладилник (но не на най-студеното място в него) в продължение на няколко дена.
След като започнете да използвате соса можете да го държите в хладилник в продължение на 3 месеца.
Не пропускайте да прочетете и: 3 рецепти за гуакамоле, в които ще се влюбите
Варианти на соса чимичури
Можете да създадете редица вариации на оригиналната рецепта като добавяте различни продукти към соса или заместите оригиналните с други. Например, ако замените червения лук с малко повече чесън ще си приготвите чесново чимичури.
Можете да си приготвите доматено чимичури като добавите 200 г изсушени домати към оригиналната рецепта. Уверете се, че сте оставили доматите достатъчно дълго накиснати, за да се рехидратират.
Ако искате да си направите чимичури с кориандър заменете магданоза с кориандър като използвате същото количество от подправката. В резултат на това ще получите изключително ароматен сос перфектен като добавка към редица ястия.
След като вече имате тази лесна рецепта за приготвяне на соса чимичури не е необходимо да си го купувате от магазина. Възползвайте се от високото качество и по-голямата дълготрайност на пресните и натурални продукти.