5-те най-красиви вида гладиоли в света

В тази статия ще ви разкажем за най-красивите видове гладиоли в света, както и как да ги различавате и да се грижите за тях.
5-те най-красиви вида гладиоли в света

Последна актуализация: 06 май, 2024

Според експерти досега са идентифицирани повече от 250 вида гладиоли, включително естествени и хибридни видове. Тези цветя, които са родом от Европа, Азия, Африка и Южна Африка, са много търсени заради красотата на цветовете си. В зависимост от сорта те могат да бъдат много големи или много малки и с множество цветове.

Тъй като много хора биха искали да ги имат в градините си, ще ви разкажем подробно кои са най-популярните видове гладиоли. Ще говорим и за това как да се грижим за тях, така че винаги да са красиви. Искате ли да научите повече за тези прекрасни цветя? Ако е така, продължавайте да четете!

Това са 5-те най-красиви вида гладиоли

Гладиолите принадлежат към рода Gladiolus, от който са идентифицирани повече от 250 вида, всеки с много специфични характеристики, но различни помежду си. Сред общите черти откриваме, че имат класовидно съцветие и се подновяват ежегодно.

Що се отнася до цветовете трябва да се каже, че те се променят според видовете гладиоли, но общото им е, че растат прикрепени към цветно стъбло с между 12 и 20 цветя. По-долу ще ви разкажем някои по-конкретни подробности за най-красивите сортове.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: 7 подобни на рози цветя за вашата градина

1. Gladiolus bizantinus

Гладиоло бизантино - един от най-красивите видове гладиоли
Една от най-ярките характеристики на византийските гладиоли е интензивният им цвят.

Gladiolus bizantinus произхожда от средиземноморския регион и се отличава с това, че може да достигне около 75 сантиметра височина. Цветовете му се появяват в началото на лятото. Общото му име е византийски гладиол и може да издържи на екстремни температури, тъй като е доста устойчив. Това са най-характерните му детайли:

 • Живи цветове: една от най-впечатляващите характеристики на византийските гладиоли е интензивният им цвят. Цветовете му имат тъмен, жив пурпурен или лилав оттенък, често описван като кралски лилав цвят.
 • Форма на цветовете: те са във формата на фуния с три горни венчелистчета, извити нагоре и три долни венчелистчета, простиращи се надолу. Това му придава отличителен външен вид, подобен на пеперуда или фуния.
 • Листа: Листата на византийската гладиола са тесни и ланцетни, тъмнозелени. Листата растат във формата на ветрило и могат да образуват привлекателна основа за ефектни цветя.

2. Gladiolus imbricatus – един от най-красивите видове гладиоли

gladiolus imbricatus
Всеки шип от този сорт може да носи множество цветя, които се отварят последователно, отдолу нагоре. Те могат да варират по цвят от нюанси на бледо розово до наситено лилаво.

Gladiolus imbricatus, известен също като imbricate gladiolus, е вид гладиол, който се среща в Европа и Азия. Това е един от видовете гладиоли с най-кичести цветове и тук ще ви разкажем по-конкретни подробности защо е един от най-красивите.

 • Растеж: тъй като е тревисто растение, може да достигне височина от около 60 до 100 сантиметра. Расте изправен, а листата са ланцетни и тесни.
 • Цветовете: те са средно големи и са събрани в удължен и плътен клас. Всеки стрък може да носи множество цветя, които се отварят последователно, отдолу нагоре. Те могат да варират по цвят от нюанси на бледо розово до наситено лилаво.
 • Форма: цветовете имат характерна фуниевидна форма и като цяло наподобяват шипове. Венчелистчетата са подредени последователно, което означава, че се припокриват като керемиди, откъдето идва и името.
 • Цъфтеж: обикновено цъфти през пролетта или началото на лятото, в зависимост от местоположението и климата. Цветовете са ефимерни и могат да издържат само няколко седмици.

3. Gladiolo colvillei или „Булката“

Един от най-красивите видове гладиоли - Gladiolo colvillei 'The Bride'.
Формата на цветето на този сорт прилича на снежинка или камбанка и често има зелени или бледожълти петна в основата на цвета.

Gladiolus colvillei, „или Булката“, е особен и очарователен сорт, известен със своите бели, елегантни и деликатни цветя. Неговата елегантност и компактен размер го правят популярен избор за добавяне на нотка свежест и романтика към градините. Ето някои характерни подробности за този сорт:

 • Цветове: цветовете са най-отличителната черта на „Булката“. Те са малки и имат чисто бели, меки венчелистчета. Формата на цвета прилича на снежинка или камбана и често има зелени или бледожълти петна в основата на цвета.
 • Размер: В сравнение с други видове гладиоли, “The Bride” има тенденция да бъде с по-компактен размер, достигайки височина от приблизително 30 до 50 сантиметра.
 • Период на цъфтеж: обикновено настъпва в средата до късна пролет, което го прави чудесен избор за украсяване на градини в началото на сезона.

4. Gladiolus papilio – един от най-красивите видове гладиоли

Gladiolus papilio / CC BY-SA 2.0
Gladiolus papilio цъфти през лятото. Отделните цветове могат да издържат няколко дни, а цветният шип може да носи няколко от тях на различни етапи на отваряне.

Gladiolus papilio, известен също като пеперуда gladiolus или papilio, е уникален и поразителен вид. Неговите необичайни цветове с форма на пеперуда придават отличителен и вълнуващ щрих на всяка градина. Ето как още да различите този красив сорт.

 • Цветове: те се отличават поради особената си форма на пеперуда. Горните три венчелистчета са широки и разширени, докато долните три венчелистчета са по-малки и извити нагоре, създавайки вид на отворени крила.
 • Цвят: цветовете на този вид варират по цвят, но обикновено са с нюанси на червено, оранжево, жълто или розово, често с по-тъмна шарка или маркировки върху венчелистчетата.
 • Размер: те са малки, в сравнение с други сортове гладиоли. Необичайната им форма и цветни шарки обаче ги правят много впечатляващи.
 • Период на цъфтеж: това растение цъфти през лятото, обикновено в средата на сезона. Отделните цветове могат да издържат няколко дни, а цветният шип може да носи няколко от тях на различни етапи на отваряне.

Харесва ли ви тази статия? Може също така да прочетете: Как да си направим букет от цветя у дома: Урок стъпка по стъпка

5. Gladiolus tristis

Gladiolus tristis
Една от най-отличителните характеристики на този сорт е техният сладък, опияняващ аромат. Този аромат е най-силен през нощта.

Gladiolus tristis, известен също като нощна лилия, е уникален и забележителен вид поради ароматните си цветове и нощен вид. Прякорът на растението “тристис” идва от латински и означава “тъжен” или “мрачен”. Това може да се отнася до тъмния, нощен вид на цветето.

По-долу ще се научите да идентифицирате защо е толкова особен и различен от другите видове гладиоли.

 • Цветове: те са доста малки в сравнение с някои други сортове гладиоли, но тяхната привлекателност се крие в техния аромат и цветен модел. Те са бледожълти на цвят и имат мека, деликатна шарка от лилави петна в основата на цвета.
 • Аромат: една от най-отличителните характеристики е техният сладък, опияняващ аромат. Този аромат е най-силен през нощта, което му спечелва прозвището “гладиола на нощта”.
 • Растеж: този вид гладиол има изправен растеж и достига височина от 60 до 90 сантиметра.
 • Период на цъфтеж: цъфти през лятото, в сезона от средата до края на юли и септември. Цветовете му са краткотрайни, но ароматът и нощният им вид ги правят запомнящи се.

Погрижете се за всичките си видове гладиоли, за да изглеждат красиви!

Разбира се, можете да имате всички тези красиви видове гладиоли във вашата градина. Стига да се грижите за тях по правилния начин, ще извлечете максимума от техните опияняващи и прекрасни цветове. Ето някои от препоръките, които трябва да следвате:

 • От съществено значение е да се уверите, че са засадени в добре дренирана почва и на слънчево място.
 • Луковиците трябва да бъдат засадени на дълбочина между 10 до 15 сантиметра и на разстояние около 10 до 15 сантиметра една от друга.
 • Редовното поливане е от съществено значение през активния вегетационен период, но трябва да се избягва излишната влага, за да се предотврати загниването на луковиците.
 • Докато растат, може да е необходимо да се осигури опора, тъй като високите им цветни шипове могат да станат тежки.
 • След като цветовете избледнеят, важно е да премахнете увехналите части, за да насърчите образуването на нови луковици.
 • След вегетационния период е добра идея да извадите луковиците, да ги съхранявате на хладно и сухо място и да ги засадите отново през следващия пролетен сезон.

В обобщение, гладиолите са много лесни за отглеждане, без значение за какви видове говорим. Следвайте дадените препоръки и се насладете на пищната им красота!
.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.