Най-добрият начин за пиене на бира
Обичате ли да консумирате добре охладена бира през лятото? Понякога си позволяваме тази слабоалкохолна напитка, а след това изпитваме лека вина: “Дали ще надебелея от една-две чаши?”, “Вредна ли е тя за диетата?” и др. Съществуват няколко основни въпроса, които изникват в съзнанието, когато се замисляме дали да консумираме бира, или не.
Днес искаме да разкажем малко повече за полезните свойства на бирата и как можете максимално да й се насладите, без да изпитвате угризения. Наистина ли тази напитка води до натрупване на излишни килограми? А ако я консумирате умерено?
Мога ли да пия бира, ако спазвам диета?
Бирата е онази напитка, която мнозина избират, когато искат да отбележат подобаващо празник в компанията на роднини и приятели. Малцина консумират бира всеки ден, като тази напитка е сред предпочитаните по време на весели събирания и моменти на разтуха.
Бирата има хилядолетна история. Характеризира се с атрактивен кехлибарен цвят и се прави се от ечемик и други зърнени култури. Както вече споменахме тя съдържа известно количество алкохол – именно поради това е препоръчително да я консумирате умерено. Какво се случва обаче, когато пиете бира? Можете ли да си позволите тази наслада, без да качите излишни килограми? Сега ще изложим ясно фактите:
- Бирата съдържа калории и известно количество наситени мазнини. Точното количество калории е 43 на 100 мл. Така, ако изпиете една чаша бира (около 250 мл.), в тялото ще постъпят около 100 калории.
- Какво означава това? Препоръчително е да консумирате бира умерено. Когато знаете това, можете да изчислите колко калории поглъщате чрез ежедневната консумацията и на подсладени газирани напитки.
- Нутриционисти казват, че трябва да консумираме напитка като бирата с внимание. Ако наистина я харесвате и обичате да слагате на трапезата всеки ден, опитайте се да ограничите приема до по-малко от 1 чаша дневно – т.е. 200 мл. Вече знаете колко калории се съдържат в 100 мл. бира. В такъв случай можете лесно да изчислите какво физическо натоварване ще ги компенсира. Заради съдържанието й на алкохол е препоръчително да не прекалявате с консумацията на бира.
- Трябва да споменем и коя е най-здравословната бира – тази, която е направена по традиционна рецепта. А знаете ли коя е още по-здравословна? Това е тъмната бира: тя е направена от малц и хмел, освен това е по-богата на важен елемент като желязото.
Какви са ползите от консумацията на бира?
Бирата предпазва от камъни в бъбреците
Не трябва да забравяте една от най-големите ползи на бирата: тя е естествен диуретик! Умерената консумация на бира защитава човешкото тяло и понижава с 40% риска от развитието на заболявания на бъбреците.
Прочетете и: Симптоми, че бъбреците ви са болни
Бирата подобрява храносмилането
Знаете ли кой вид бира може да подобри храносмилането? Тъмната бира. Освен че съдържа желязо, тя е богата на фибри и стимулира оптималното функциониране на червата. По този начин се понижава риска от стомашни и чревни проблеми.
Бирата понижава нивото на лошия холестерол
Както знаете, бирата е богата на фибри, а това означава, че поддържа баланс между нивото на добрия и лошия холестерол.
Бирата е богата на витамини от група В (B1, B2, B6 и B12)
Хората, които консумират бира редовно и в умерени дози, получават около 30% от препоръчителната дневна доза витамини В-комплекс. Тези витамини даряват човешкото тяло с енергия, укрепват мускулите и костите и подпомагат метаболизма на червените кръвни телца.
Бирата подобрява здравето на костите
Вярно е: консумацията на бира оптимизира нивото на силиций в тялото. Той е важен за здравето на костите и за концентрацията на минералите.
Вижте още: 8 натурални начина за укрепване на костите
Бирата дарява с пълноценен сън
Знаете ли на какво се дължи това? На високите нива на вещества като лактофлавин, които са полезни за здравословния сън.
Бирата предпазва от образуване на кръвни съсиреци
Бирата стимулира оптималното кръвообращение в тялото и го предпазва от формиране на тромби.
Бирата подобрява имунната система
Тази напитка е богата на витамини и антиоксиданти, които са полезни за засилването на съпротивителните сили на тялото. Когато човекът консумира умерено бира (2-3 чаши седмично), той понижава риска от настинки, болки в мускулите и ставите и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.
Кое е по-полезно: бирата или червеното вино?
Нутриционисти казват, че и двете напитки са полезни за човешкото здраве, но при едно условие: да ги консумирате умерено. С други думи, никога не превишавайте повече от 1 чаша дневно. Ето няколко разлики между бирата и червеното вино, които ще са от полза при избора ви:
- Червено вино: Консумацията на чаша червено вино дневно носи повече ползи за сърдечно-съдовата система от чаша бира. Освен това виното съдържа много антиоксиданти, например полифеноли. В състава му присъстват още във високи дози калий и магнезий.
- Бира: Тя съдържа повече витамини В-комплекс, полезни вещества и разтворими фибри от виното. Трябва да имате едно наум – бирата съдържа по-малко алкохол.
И така, изборът зависи напълно от личните ви предпочитания. Можете да консумирате и двете напитки в рамките на седмицата, като ги съчетавате с различни ястия или пък събития. Най-важното правило е: винаги консумирайте умерено.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Díaz Curiel, M. and Torrijos Eslava, A. (2012). Acción de la cerveza sobre el hueso. Universidad Autónoma de Madrid y Hospital Universitario La Paz. https://www.redalyc.org/pdf/3609/360933655006.pdf
- Rehm J. The risk associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Research and Health. 2011. 34 (2): 135-143.
- Romeo J, González-Gross M, et al. Efectos of moderate beer consumption on blood lipid profile in healthy Spanish adults. Nutrition, metabolism and cardiovascular disease. Junio 2008. 18 (5): 365-72.
- Santiago Sánchez, I. (2008). Evaluación nutrimental del sedimento de cerveza elaborada con cebada maltera. Licenciatura. Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo. http://dgsa.uaeh.edu.mx:8080/bibliotecadigital/bitstream/handle/231104/1695/Evaluaci%F3n%20nutrimental%20del%20sedimento%20de%20cerveza%20elaborada%20con%20cebada%20maltera.pdf?sequence=1
- Spaggiari G, Cignarelli C, et al. To beer or not to beer: A meta-analysis of the effects of beer consumption on cardiovascular health. Plos One. Junio 2020. 15 (6): e0233619.
- Gacimartín García, R. M. Aspectos sociales de la enfermedad cardiovascular. Chap www.fbbva.es/microsites/salud_cardio/mult/fbbva_libroCorazon_cap69.pdf
- Olalla, J., & de España, S. G. D. C. (2002). La cerveza, un alimento con propiedades funcionales. Madrid, España. http://usuaris.tinet.org/jcpulido/cerveza_salud.pdf
- Piano, J. A., Guijarro, M. C., Garrido, L. F., & Barea, J. A. (2003). Cerveza y nutrición. Spin Cero, (7), 49-57. http://www.geocities.ws/quimesca/articulos/cerveza.pdf
- Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(3), 160-163. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S113530741070034X
- Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutricion Hospitalaria. https://www.redalyc.org/pdf/3092/309243316007.pdf