Най-добрите упражнения при възпален седалищен нерв

Важно е да се съобразите с диагнозата, тъй като неподходящите физически активности могат да влошат болката или да я направят по-продължителна.
Най-добрите упражнения при възпален седалищен нерв

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Селадищният нерв  започва от долната част на гърба и стига до краката. Ишиасът е състояние, което влияе върху  състоянието на седалищния нерв и предизвиква силна болка. Този проблем се проявява, когато нервът е прищипан или възпален от натиска на прешлените. Ишиасът, сам по себе си, не е заболяване, но е ясен симптом за наличието на проблем – например дискова херния или спинална стеноза. Болката при възпален седалищен нерв е изключително неприятна и може да възпрепятства изпълнението на ежедневните задачи за период от време до 8 седмици. 

Съществуват редица упражнения, които можете да изпълнявате по време на това състояние. Те редуцират болката и дори могат да я накарат да изчезне напълно за известно време.

Упражнения за вкъщи, които облекчават болката при възпален седалищен нерв

Обикновено на хората, които страдат от възпален седалищен нерв, се препоръчва да почиват ден-два. Най-добрият начин да противодействате обаче е да изпълнявате комплекс от упражнения и движения, които повлияват благоприятно върху проблема. Съветваме ви да правите тези упражнения всеки ден. Почивката със сигурност ще редуцира болката временно, но истината е, че колкото по-неактивни сте, толкова повече се влошава състоянието. Поради тази причина е важно да изпълнявате няколко упражнения и да работите върху определени зони, които укрепват гърба и дисковете на гръбначния стълб.

Болката при възпален седалищен нерв е изключително неприятна.

В зависимост от състоянието ви, ако отидете на преглед при лекар, той вероятно ще ви препоръча услугите на физиотерапевт. Въпреки това можете да изпълнявате няколко упражнения и в комфорта на дома си. Те ще облекчат болката и ще разрешат проблема. Препоръчваме ви да следвате следния план с упражнения.

Упражнения за укрепване на мускулите

Това са упражнения, които укрепват мускулите на корема. По този начин гърбът може по-добре да поддържа тялото и настъпва подобрение в състоянието на седалището. На пациентите се препоръчва да следват комплекс от леки укрепващи и разтягащи тялото упражнения, които носят мигновено облекчение на болката при възпален седалищен нерв.

Упражнения според диагнозата

Когато отидете при специалист, той ще ви даде списък от упражнения, които можете да изпълнявате. Те са съобразени със здравословното ви състояние – дискова херния или спинална стеноза. В този ред на мисли, важно е да се съобразите с диагнозата, тъй като неподходящите упражнения могат да влошат болката или да я направят по-продължителна.

Разтягащи упражнения

Специалистът ще ви даде списък от упражнения, които можете да изпълнявате.

Една адекватна програма от упражнения, които облекчават болката при възпален седалищен нерв, трябва да включва следните разтягащи упражнения:

 • Разтягащи упражнения за мускула Piriformis
 • Упражнения, разтягащи мускулите в долната част на гърба
 • Упражнения, разтягащи бедрения мускул

Упражнения при ишиас

Както вече споменахме, желателно е да се изпълнява комплекс от упражнения, който е съобразен с причините за възпаления седалищен нерв. Знаейки това, препоръчваме следните упражнения:

Ишиас, провокиран от дискова херния:

 • Упражнения с протягане и изтягане
 • Упражнения за гъвкавост на гърба
 • Упражнения за гъвкавост на горната част на гърба
 • Коремни преси с цел укрепване на мускулите на корема

Ишиас, провокиран от спинална стеноза:

 • Упражнения за гъвкавост на гръбните мускули
 • Изкачване по нанагорнище
 • Коремни преси

Ишиас, провокиран от дегенеративни проблеми на дисковете:

 • Изкачване по нанагорнище
 • Упражнение “мост”

Аеробни упражнения с леко въздействие

Едно от ефикасните упражнения при възпаление на седалищния нерв е ходенето

Освен да следвате специални упражнения с цел облекчаване на болката при възпален седалищен нерв, можете да включите и няколко аеробни упражнения – те допълнително ще спомогнат за туширането на болката и ще допринесат за подобряване на общото здравословно състояние. Едно от най-добрите упражнения за долната част на гърба е ходенето. Практикувайте това физическо натоварване по 30 минути на ден – то е равностойно на една сесия аеробни упражнения. Щом забележите подобрение в състоянието, можете да увеличите аеробната активност, като започнете да карате колело, тичате или ходите бързо.

Имайте това предвид:

 • Важно е да изпълнявате упражненията при ишиас правилно. Ако не последвате този съвет, съществува риск да влошите здравословния проблем. Препоръчваме да потърсите специализирана помощ – човек, който да ви научи правилно да изпълнявате упражненията – например физиотерапевт, хиропрактор и др.
 • Опитайте се да поддържате правилна позиция на тялото, докато ходите и седите.
 • Избягвайте прекомерната консумация на калории, тъй като излишните килограми само влошават проблем като ишиаса.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.