Най-добрите биберони на пазара

Употребата на биберони е малко противоречива тема. Обаче, ако решите, че искате да ги използвате, знайте какво да имате предвид, за да можете да изберете най-добрия биберон за вашето бебе.
Най-добрите биберони на пазара
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 22 юни, 2020

Ако сте току-що родили или ще имате бебе, по някое време може да се чудите как да изберете най-добрите биберони. Най-вероятно ще търсите най-високото качество. Обаче, това може да е трудно, защото има голямо разнообразие.  Но какво казват така наречените „експерти“?

Днес ще споделим някои съвети относно това как да изберете най-добрите биберони за бебето. Важно е да сте информирани и да сте в крак с модата, за да дадете на вашето дете това, което е най-добро за неговото здраве.

Биберони: Да или не?

Преди да купите биберон за вашето бебе, трябва първо да помислите дали трябва да го купувате или не на първо място. Това е много дискутирана тема, като всичко що се отнася за бебето.

Бибероните са много често срещани в много култури, тъй като те са източник на комфорт за бебето. Обаче, има много различни мнения относно тяхната форма, материал и дори времето, за което те трябва да бъдат използвани.

Като цяло, най-продаваната характеристика на биберона се състои в неговия успокояващ ефект. Някои хора дори твърдят, че тези предмети могат, всъщност да намалят риска от внезапен синдром на смърт при новороденото.

От другата страна, мненията срещу оспорват възможността, че този навик на нехранително смучене може да навреди на кърменето. Бибероните са също свързани с дентални проблеми, остър продължителен отит и повишен риск от инциденти, между другото.

Биберони: общи препоръки

Биберони: жена държи бебе и биберон

Дискусията относно бибероните е, че тяхната употреба не трябва да преминава отвъд първата година от живота на детето.

Въпреки широко разпространения дебат, има консенсус относно трите най-важни неща за бибероните:

  • Не давайте биберони на бебето по време на първите петнадесет дни от живота му.
  • Започнете постепенно да ги ограничавате след 8-месечна възраст.
  • Премахнете ги изцяло когато вашето дете е на една година.

Биберони: как да изберете най-подходящите за вашето бебе

Първо, трябва да имате предвид някои фактори като например възраст, ако имате трудности при кърмене и т.н. преди да изберете най-добрите биберони за вашето бебе.

Има някои общи указания относно формата и материалите, и ще ги опишем подолу. Имайте предвид конкретните нужди на вашето бебе.

1. Форма

Биберон в близък план

Формата на биберона трябва да бъде гладка, без празнини и пространства, които биха направили правилното почистване трудно.

Когато избирате биберон, трябва да имате предвид дали е лесен за почистване. Уверете се, че няма дупки или пространства, които могат да задържат влага и да подпомогнат появата на мухъл.

Също така е важно един биберон да бъде направен от едно парче. Тоест, не трябва да е изработен от няколко парчета, които могат да се отделят и да се превърнат в опасност от задушаване за бебето.

2. Материал

Най-подходящият материал за биберон е медицински клас мек силикон, без Бисфенол А ( BPA free ). Това вещество е пряко свързано с различни заболявания като хормонални промени и рак.

Имайте предвид, че биберона ще бъде на топла и влажна температура и че тези фактори улесняват изпускането на това вещество, заедно с друфите токсини. Освен това, избягвайте да купувате биберони с BPA.

Също така е важно да се има предвид вида материал, който ще почиствате. Например, бактериите харесват латекс повече от силикон.

3. Специфични нужди

Снимка на личице на бебе момиченце с биберон

Има биберони за конкретни нужди, като например улесняване на кърменето и правилно развитие на устната кухина.

Има някои специфични биберони за улесняване на кърменето. Тези предмети имитират размера на зърното на майката и дори имат подобна текстура, така че те се пригаждат добре към напрежението от устата на бебето. Тези биберони ги карат да си поставят езика в същото положение като когато пият от майчиното им мляко.

Има също биберони създадени специфично за недоносени бебета, дори за тези, които са родени преди 30-та гестационна седмица. Тези предмети са по-леки, по-малки и имитират формата на палеца на по-слабо новородено.

Накрая, има ортодонтни биберони на пазара, които подпомагат правилното развитие на устната кухина на бебето. Те имат идеалната форма за добрия растеж на устата и зъбите. Обаче, не всички бебета ги харесват и ако смените позицията, тогава това няма да бъде повече ефективно.

Така че, най-важното нещо, което трябва да имате предвид когато избирате биберон, е: вашето бебе трябва да го хареса. Възможно е то първоначално да хареса формата или искрящите му цветове и все пак ще го намразят щом го сложат в устата си. Освен това, бъдете търпеливи.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да намерите най-добрия биберон за вашето бебе!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.