Мускулен тортиколис: симптоми и лечение

Случвало ли ви се е да се събуждате със схванат врат и мъчителна болка в областта на шията? Ако е така, напълно е възможно да сте имали мускулен тортиколис. Научете повече за симптомите и възможните лечения на това състояние по-долу в тази статия.
Мускулен тортиколис: симптоми и лечение

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мускулният тортиколис е свиване, което се случва в областта на шията и обикновено се случва поради лоша стойка на съня. Лошото положение на врата може да доведе до скованост и много болка при движение.

Както много други, мускулният тортиколис може да възникне и след излагане на въздушни струи (течения) или принудителни движения. Така че, трябва да се грижите за врата си, за да предотвратите това болезнено състояние.

Вроден мускулен тортиколис

мускулен тортиколис - повече по темата

Преди да се спрем на характерните симптоми на мускулния тортиколис, трябва да въведем термина вроден мускулен тортиколис Това се отнася за наличието на това състояние от момента, в който се роди бебето. Проучванията показват също, че състоянието може да произтича от определена деформация при раждането. Стерноклейдомастоидният мускул на бебето е по-къс поради проблеми по време на раждането.

Единственото решение в тези случаи е да се подложи на хирургическа операция възможно най-скоро. Това е така, защото тялото ще се опита да компенсира такова скъсяване на мускула, причинявайки проблеми в гръбнака, например.

С нарастването на новороденото главата му ще стане по-наклонена на една страна, отколкото на другата. Когато бъдете принудени да го изправите, ще има съпротива заедно с лека болка.

Въпреки че в някои случаи можете да избегнете операция, това е единственото решение при повечето случаи, когато се роди дете с това състояние. Във всеки случай е важно да следвате инструкциите на лекаря, така че детето да се развива по най-благоприятния възможен начин за неговото здраве.

Симптомите на мускулния тортиколис

Сега, когато сте научили за един вид вроден тортиколис, нека разгледаме симптомите около най-разпространената версия: тази, която всички знаем, защото сме я имали в някакъв момент през живота си. Също така ще ви кажем как да облекчите това състояние.

Ограничено движение на главата

Мускулният тортиколис е, когато станете от леглото след сън през нощта и почувствате силна болка в шията, когато правите леко движение. Може би главата е наклонена на една страна или има намаляване на подвижността в зоната. Ако докоснете мястото, където боли, ще забележите колко е твърд мускулът.

  • В тези случаи избягвайте резки движения и загрявайте шията, за да контролирате температурата в областта.
  • Може да си направите нежен масаж, за да намалите дискомфорта (въпреки че ще е само моментно).

Главоболие

Мускулният тортиколис също може да причини главоболие, особено ако сте предразположени към това. То се случва поради сковаността на областта и може да има и цервикална болка.

В тези случаи също трябва да избягвате резки движения и да се опитате да обездвижите областта. Ако това не е възможно и работата ви изисква мобилност, използвайте гривна за врата. Трябва обаче да я поставите незабавно и в никакъв случай не трябва тя да увеличава болката ви.

Раменете на различна височина

Болката в раменете и врата може да е нетърпима.

И накрая, характерен симптом на тортиколис е едното рамо да е малко по-високо от другото. Това се дължи на интензивното свиване, което се случва в мускула и което принуждава главата да се навежда на една страна.

В този случай можете да направите много нежно и контролирано разтягане, за да облекчите дискомфорта си. Също така, трябва да избягвате резки движения. Най-доброто, което можете да направите, е да почивате колкото можете повече.

Ако решите да използвате гривна за врата, не забравяйте, че тя не трябва да бъде прекалено стегната. Не е добра идеята шията да остане още по-скована, отколкото вече е, тъй като е важно да я движите, но бавно, без рязкост.

Освен това, имайте предвид, че тортиколисът се подобрява с течение на дните. Всъщност обикновено трае около три дни. Така че при правилна грижа проблемът ви ще изчезне по-рано, отколкото очаквате.

Поддържането на добра стойка, докато спите, както и наличието на подходяща възглавница, може да намали шансовете ви за мускулен тортиколис. Във всеки случай знайте, че всеки човек ще го изпита в даден момент, но няма от какво да се притеснявате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.