Мелоксикам: всичко, което трябва да знаете

Мелоксикам има антивъзпалителни, аналгетични и антипиретични ефекти. Тези терапевтични действия възникват поради селективното инхибиране на COX-2. Продължавайте да четете за да разберете повече.
Мелоксикам: всичко, което трябва да знаете

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Мелоксикам е активно вещество, което принадлежи на групата от аналгетични, антипиретични и нестероидални лекарства срещу възпаление. От това семейство е също част от групата на оксикамите, вид селективни инхибиторни лекарства за COX -2.

Тези лекарства са за лечението на умерена следоперативна болка и възпаление при остеоартрит и ревматоиден артрит. Те могат да бъдат използвани и за намаляването на треската. Лекарите често ги предписват за възрастни и деца на повече от 2 години.

Мелоксикам: Кои са ензимите COX?

Шепа хапчета

Мелоксикам, подобно на повечето NSAID лекарства, има терапевтични реакции, както и отрицателни реакции, обяснени от твърдение, направено от изследователя Вейн през 1971.

Вейн казал, че този вид лекарство има способността да потиска дейността на ензим с името COX . Ензимът е молекула, която подпомага и позволява развитието на различни телесни механизми.

COX ензимите са синтетазни ензими, които превръщат арахидоничната киселина от клетъчните мембрани в нестабилни циклични ендеропероксиди. Те, от своя страна, се превръщат в простагландини и тромбоксани, без да засягат другите молекули.

От семейството COX има няколко подтипа: COX-1, COX-2 и COX-3. 1 и 2 имат същата структура и сходно мускулно тегло. Първото има по-малък канал и активно място. Това обяснява, че всички инхибитори на COX-1 са инхибитори и на COX-2, но не и обратното.

COX -3 присъства само в централната нервна система, така че неговото забавяне няма никакви антивъзпалителни ефекти, което може да възникне при някои NSAID лекарства.

Как Мелоксикам предизвиква своя ефект върху тялото?

Както споменахме отгоре, мелоксикам има антивъзпалителни, аналгетични и антипиретични ефекти. Тези терапевтични действия възникват чрез селективното инхибиране на COX-2.

Като резултат от това инхибиране, синтезът на простагландини и други вещества, свързани с възпалителни, фебрилни и болезнени процеси, се блокира.

Простагландините са вещества, произлизащи от мастните киселини. Те засягат и се отразяват върху различните физиологични процеси на различните организмови системи, включително нервната система, гладката тъкан, кръвта и половата система.

Основните функции на простагландините:

 • Те променят антивъзпалителната реакция
 • Освен това, те стимулират болка в някои нервни окончания
 • Те повишават отделянето на коремна слуз и намаляват отделянето на коремна киселина
 • Те предизвикват съкращаването на гладките мускули
 • По подобен начин те се намесват в регулирането на телесната температура и също в процеса при треска
 • Накрая, те контролират намаляването на кръвното налягане като подпомагат премахването на вещества от бъбреците

Така че, когато ензимите отговорни за техния синтез го забавят, всички тези процеси намаляват и подобряват симптомите, които произвеждат. Тогава се създават аналгетичните, антивъзпалителните и антипиретичните ефекти.

Освен това, различни клинични проучвания показват, че мелоксикам е ефективен толкова колкото болнично контрацептивно лечение.

Отрицателните реакции от Мелоксикам

Медицински рафт с лекарства

Мелоксикам, подобно на всички лекарства на пазара, не е изключение от предизвикване на редица странични ефекти, които човек трябва да има предвид когато започне лечение с него.

В този смисъл, най-често срещаните странични ефекти, докладвани в клиничните опити с мелоксикам, са тези, които засягат храносмилателната система. Най-сериозните реакции са кървене и стомашни перфорации.

Някои от стомашно-чревните реакции, най-често наблюдвани, са:

 • Коремна болка
 • Диария
 • Диспепсия
 • Метеоризъм
 • Гадене и повръщане

Заключение

Мелоксикам е лекарство, което принадлежи към семейството аналгетични, антивъзпалителни и нестероидни лекарства. Използва се предимно за лекуване на болката и възпалението свързано със заболявания като ревматоиден артрит или остеоартрит. Лекарите го предписват и за треска..

Това лекарство е селективен инхибитор на ензима COX-2 и така блокира синтеза на простагландини. Трябва да сте внимателни по време на неговото прилагане. Важно е винаги да следвате указанията на вашия лекар, тъй като това лекарство може да предизвика сериозни странични ефекти като стомашно-чревно кървене.

Консултирайте се с вашия лекар с всякакви въпроси, които можете да имате и винаги следвайте неговите препоръки относно неговата употреба за да избегнете усложнения със здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jacobs, G. (2010). Meloxicam. In The Essence of Analgesia and Analgesics. https://doi.org/10.1017/CBO9780511841378.059
 • de Grauw, J. C., van de Lest, C. H. A., Brama, P. A. J., Rambags, B. P. B., & van Weeren, P. R. (2009). In vivo effects of meloxicam on inflammatory mediators, MMP activity and cartilage biomarkers in equine joints with acute synovitis. Equine Veterinary Journal. https://doi.org/10.2746/042516409X436286
 • Guillot, M., Moreau, M., Heit, M., Martel-Pelletier, J., Pelletier, J. P., & Troncy, E. (2013). Characterization of osteoarthritis in cats and meloxicam efficacy using objective chronic pain evaluation tools. Veterinary Journal. https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2013.01.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.