Пъпки по челото: как да се отървем от тях?

Хората, които имат пъпки по челото и не страдат от акне, вероятно не поддържат адекватна хигиена на лицето или са използвали козметични продукти, които не са подходящи за техния тип кожа.
Пъпки по челото: как да се отървем от тях?
Maria del Carmen Hernandez

Прегледано и одобрено от дерматолог Maria del Carmen Hernandez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 18 ноември, 2022

Пъпките по челото са проява на акне вулгарис. В световен мащаб се смята, че до 9,4% от населението страда от акне вулгарис. Въпреки това, действителното му разпространение нараства в зависимост от конкретната възраст. Например, до 90% от юношите редовно развиват пъпки по челото и други части на лицето.

Има много недоразумения относно акне вулгарис. Първоначално често се смята, че появата му се дължи основно на консумацията на много мазни храни. Днес знаем, че това е много сложно възпалително разстройство, което може да се появи в леки, умерени или тежки форми. Ще разгледаме причините за появата на пъпки по челото и какво можете да направите с тях.

Какво е акне и защо причинява пъпки по челото?

Пъпки по челото.
Това е едно от най-често срещаните кожни заболявания.

Експертите наричат акне вулгарис възпалително заболяване на пилосебацеалните единици. Пилосебацеалните единици включват както космения фоликул, така и мастната жлеза. Възпалението на тези единици води, наред с други неща, до фоликуларна хиперкератинизация и хипертрофия на мастните жлези.

Въпреки че акне вулгарис засяга общата популация, то е много по-често в началото на пубертета и през целия юношески период. То се дължи, както показват доказателствата, на увеличеното производство на андроген от надбъбречните жлези и половите жлези. Както и защото по време на този етап има повишена чувствителност на андрогенните рецептори.

Освен лицето, може да засегне и следните области:

 • Шия
 • Гръден кош
 • Рамене
 • Горната част на гърба

Когато тялото започне да съзрява, хормоните стимулират мастните жлези да синтезират повече себум (мазнини). Те могат да активират жлезите до точката на свръхактивност, образувайки излишен себум и твърде много мъртви кожни клетки.

Когато това се случи, порите се запушват и бактериите, особено Propionibacterium acnes, могат да се задържат в порите и да се размножават. В резултат на това кожата се подува и зачервява. Така започва акнето и се появяват пъпки по челото.

Последните проучвания показват, че генетичните и имунологичните фактори играят водеща роля за появата на пъпки по лицето. Противно на общоприетото схващане, няма консенсус сред специалистите относно влиянието на диетата върху акне вулгарис. Въпреки че се смята, че храни като млечни продукти, мазнини и шоколад могат да насърчат развитието му, до момента няма убедителни доказателства.

Как се лекува акне вулгарис?

Акне вулгарис е възпалително заболяване, което може да бъде трудно за лечение. Като цяло експертите препоръчват два вида лечение: локална терапия и системна терапия. Изборът на едното или другото зависи от тежестта, характеристиките и причините за проявата му.

Лекарствата за акне служат за намаляване на производството на мазнини, ускоряване на обновяването на дермалните клетки, борба с бактериалната инфекция и намаляване на възпалението. Освен това предотвратява образуването на белези.

Някои лекарства, предписани за лечение на пъпки по челото, както и тези, които се появяват на други части на тялото поради акне, са следните:

 • Ретиноиди (като ретиноева киселина, адапален, третиноин и други).
 • Антибиотици (главно като миноциклин и доксициклин).
 • Салицилова киселина, азелаинова киселина и трихлороцетна киселина.
 • Изотретиноин.

Според съображенията на специалиста могат да се използват и орални контрацептиви, спиронолактон (предимно при мъже) и по-комплексни терапии като дерматологичен ролер, микроигли или фракциониран CO2 лазер. Тъй като повечето епизоди са леки, локалната терапия често е полезна за изчистване на пъпки по челото.

Като цяло прогнозата за акне е положителна, когато се предприемат действия навреме. Това е от голямо значение, тъй като намалява възможността от последствия под формата на белези. Хигиената на кожата също е част от лечението; и навици като не търкане, щипене или изстискване на пъпки по лицето и други части на тялото трябва да се имат предвид, за да се избегнат усложнения.

Пъпки по челото: повърхностно запушване на кожата

Жена без пъпки по челото.
Хигиената на лицето е тясно свързана с появата на тези пъпки.

Хората със спорадични пъпки по челото вероятно са поддържали недостатъчна хигиена на лицето или са използвали козметични продукти, които не са подходящи за техния тип кожа за определен период от време.

Порите на кожата са много чувствителни към мръсотия. Когато мръсотията проникне в порите, това може да доведе до тяхното запушване много бързо, особено ако не се използват препоръчаните продукти за почистване.

Ежедневното почистване служи за дълбоко отстраняване на мазнината, намираща се в порите. Оставяме ви няколко основни препоръки, които ще ви помогнат да се отървете от пъпките по челото:

 • Използвайте меки продукти за почистване на кожата вместо ексфолианти и сапуни. Избягвайте на всяка цена силни или много ароматни продукти.
 • Ако изберете козметика и продукти за грижа за кожата, уверете се, че не са комедогенни. Ако даден продукт ви причини пъпки или черни точки, спрете да го използвате.
 • Избягвайте да търкате лицето си интензивно с кърпа, за да го подсушите.
 • Купувайте слънцезащитни продукти без масла.

Можете също така да използвате домашни средства за акне вулгарис като алое вера, мед, ябълков оцет и други. Те могат да ви помогнат в борбата с пъпките по челото, когато проявата им е лека. Както вече ви посъветвахме, умерените или интензивни епизоди трябва да се лекуват от професионалист.

Превенцията е чудесен вариант

Пъпките по челото могат да се появят по няколко причини. Има някои, които не можем да контролираме, но други можем да предотвратим. Идентифицирайте вашия тип кожа и установете рутинна хигиена на лицето с правилните продукти.

Мийте се веднага след спорт или прекомерно изпотяване, избягвайте да използвате аксесоари, които притискат челото ви (като шапки или шалове), избягвайте продължителното излагане на слънце и мийте ръцете си често – това са ефективни методи за превенция. Ако проблемът е постоянен или ескалира като интензитет, консултирайте се с дерматолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.