Лечебните качества на джинджифила и 5 начина, по които да го добавите към менюто си

Обичайно консумираме джинджифила под формата на чай или като съставка в семейните рецепти, но има и много други начини да се възползвате от лечебната сила на този корен. Научете повече за тях и ги опитайте!
Лечебните качества на джинджифила и 5 начина, по които да го добавите към менюто си

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Джинджифилът е корен, който стана много известен и обичан, заради фантастичния аромат и вкус, които придава на храната. Но това съвсем не са всичките качества на джинджифила, той притежава способността да облекчава много видове болка и различни здравословни проблеми. Вижте впечатляващият списък:

Стомашни болки

  • Лечебната сила на джинджифила е страхотна за облекчаване на болка при гастрит, язва и диария.
  • Освен това действа като протектор на стомаха.

Зачервено гърло

  • Този корен е великолепен в борбата срещу инфекциите и възпаленията на гърлото.
  • Ако участвате в дейности, изискващи да говорите много или да пеете, добре е да консумирате малко джинджифил преди това, за да подсилите гласа си.

Гадене и повръщане

  • Често на бременните жени се препоръчва да приемат джинджифил, за да се справят с този проблем
  • Ако сте в първите месеци на бременността си, нека постоянно ви е под ръка.
  • Можете да си приготвите чай и да сте готови, когато усетите пристъп на гадене.

След като ви разказахме за изключителните му качества най-вероятно ще искате да знаете и как да добавите джинджифила към менюто си.

Прочетете за това в следващите редове и си изберете любимия сред тях.

Рецепти и начини по които да добавите джинджифила към вашето меню

1.Чай от джинджифил

Чай от джинжифил- вкусна и гореща напитка.
Чаят от джинджифил е любим на много хора. Той е бърз и лесен начин за консумиране на джинджифил.

Този чай ще облекчи болката и ще ви отпусне след напрегнатия ден, докато се наслаждавате на вкусната и гореща напитка.

Съставки

  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица настърган джинджифил (10 гр.)
  • Сока на един лимон
  • 1 супена лъжица мед (7.5 гр.) (или подсладител по ваш избор)

Приготвяне

  • Загрейте водата, докато кипне.
  • След това я отстранете от котлона и добавете супената лъжица джинджифил.
  • Оставете сместа да се запари 5 минути.
  • Добавете останалите съставки и се насладете на вкусния чай.

Друг вариант на приготвяне на чая от джинджифил е като заместите водата с мляко , а лимона – с портокалов сок.

2.Можете и сами да смелите джинджифила на прах

Много хора познават джинджифила на прах, който могат да си купят от магазина, както и че това е най-лесният начин за консумацията му. В действителност можете сами да си приготвите джинджифил на прах и у дома.

Ето какво трябва да направите:

  • Вземете един корен от джинджифил и го измийте добре.
  • Оставете го да се изсуши на слънце за един ден или го изсушете в микровълновата печка.
  • След това го смелите или счукате с помощта на блендер, хаванче или мелачка за кафе, докато се превърне във фин прах.
  • Съхранявайте го в стъклено бурканче или найлонова торбичка.

Джинджифилът на прах лесно се добавя към ястията, придавайки им характерна пикантност.

Следващия път, когато печете пиле или някакъв друг вид месо, добавете джинджифил на прах (използвайте съвсем малко, тъй като ароматът му е много силен).

3.Захаросан джинджифил

Захаросаният джинджифил наричан и кристализиран е вкусен десерт
Захаросаният джинджифил наричан и кристализиран джинджифил е вкусен десерт, приготвен от свежия пресен корен.
  • Той се измива добре и след това се вари няколко пъти в концентриран захарен сироп, а след това се оставя да изсъхне.

Можете да го откриете в супермаркетите или магазините за натурални храни.

  • За да го запазите свеж ви препоръчваме да го съхранявате в плътно затварящ се съд на хладно, тъмно място, но не по-дълго от един месец. След това парченцата се свиват и втвърдяват.

Кристализираният джинджифил е много вкусен.

  • Можете да го добавяте към домашно приготвени сладкиши заедно със счукани орехи.
  • Предлагаме ви да го прибавите и към ябълковия пай. Ще се влюбите в аромата, който му придава.

Друг начин е просто да си хапнете парченце захаросан джинджифил като десерт, щом ви се прияде нещо сладко.

Не прекалявайте — ароматът и вкусът на захаросания джинджифил са доста наситени и интензивни.

4.Бонбони от джинджифил

Друг начин да се насладите на джинджифила е под формата на бонбони. Най-добре е сами да си ги приготвите, като се ограничавате да не хапвате повече от един – два бонбона, за да не си навлечете проблеми с кръвната захар.

Този съвет важи с особена сила за хората с диабет или преддиабет.

Бонбоните от джинджифил са вкусен начин за справяне с гаденето на дълъг път или при бременност.

Съставки

  • 1 чаша чай от джинджифил (250 мл)
  • 1 1/2 чаши захар (300 гр.)

Други необходими съставки и пособия

  • Малки формички за бонбони, желатин и/или шоколад.

Приготвяне

  • Изсипете съставките в голям, дълбок съд и ги загрейте на слаб огън, докато започнат да врат.
  • Отстранете съда от котлона и изсипете сместа във формичките. Оставете я да изстине.
  • На следващия ден извадете бонбоните от формичките и ги съхранявайте в стъклен буркан на хладно и тъмно място.

5.Сироп от джинджифил

Пригответе сироп от джнджифила, като напитка и подправка
Това е вкусен и сладък начин за консумиране на джинджифила, който можете да използвате за десерт или за подобряване на вкуса на консервите от плодове, от пъпеш или круши например.

Ако сте от хората, обичащи сладко-солените неща, можете да си приготвяте печена шунка или свинско месо със сироп от джинджифил.

Сами ще се уверите колко вкусна е тази комбинация.

Съставки

  • 1 1/4 чаша пресен джинджифил (250 гр.)
  • 1 литър вода
  • 2 1/2 чаши захар (500 гр)

Приготвяне

  • Измийте и обелете джинджифила, оставете го да изсъхне няколко дена.
  • Кипнете водата и добавете захарта. Бъркайте, докато се разтвори.
  • Добавете нарязания или настърган джинджифил и оставете сместа да поври.
  • Когато се сгъсти до желаната от вас степен, отстранете съда от котлона. Съхранявайте сиропа в плътно запечатани стъклени съдове.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Paul Pitchford. Sanando con alimentos integrales: tradiciones asiáticas y nutrición moderna. North Atlantic Books, 2007.
  • James A. Duke. La nueva farmacia natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010. 
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.