Кривогледството: симптоми и лечение

Нормално е новородените деца да кръстосват очите си от време на време. Обаче, ако това продължава след първите четири месеца от възрастта им, тогава може да става въпрос за кривогледство. Обаче, ранното диагностициране подобрява значително прогнозата за кривогледство.
Кривогледството: симптоми и лечение

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Кривогледството, познато още като страбизъм, е заболяване, което се появява веднага след раждането. Но прогнозата е обнадеждаваща, ако заболяването е диагностицирано и лекувано веднага след четиригодишна възраст.

Това заболяване се получава когато очите не могат да се концентират по едно и също време, когато гледат някой предмет. Понякога този проблем е лесен за разпознаване. Понякога се изисква специализирана диагноза. В най-тежките случаи, това се отразява не само на зрението, но и на външния вид.

Гъвкавостта на мозъка е решаваща при развитието на зрението. Мозъкът има по-голяма гъвкавост преди четиригодишна възраст. Ето защо е толкова важно кривогледството да се диагностицира в ранен стадий, тъй като това е най-добрият период за пълно коригиране.

Какво представлява кривогледството?

Кривогледството: снимка на преглед на очите на един мъж

Кривогледството се появява поради разместване във фокуса на очите.

Кривогледството е промяна в изравняването на очите. Това води до загубата на паралелизъм – това е възможността двете очите да гледат в една и съща посока, когато са фокусирани върху обекта.

Често се случва кривогледството да се появява при раждане или веднага след това. Това е така поради недостиг във функционирането на очните мускули. Те престават да поддържат баланса и следователно се губи координацията на очите.

Има периоди, когато заболяването се стабилизира и няма големи промени в зрението. Но, през други периоди, не е така. Това се случва предимно когато един човек е уморен, нервен или болен. Също така, може да се появи когато един обект е на определено разстояние от линията на зрение.

В почти всички случаи, едното око има по-голяма зрителна точност и може да гледа в преден план. Другото око не е с толкова остро зрение и остава в неуспоредно положение.

Има няколко степени на кривогледство, които зависят от лекотата на отклоненията при човека.

Разновидности на кривогледството

Общо взето, когато окото се движи настрани, тогава се нарича хоризонтално кривогледство. От друга страна, ако очите се движат нагоре или надолу, тогава се нарича вертикално кривогледство.

Имайки предвид тази голяма разлика, има четири вида кривогледство в зависимост от ъгъла на отклонение, който очите притежават (особено недоминиращия).

Видовете кривогледство са:

 • Есотропия: В този случай става въпрос за конвергентно кривогледство, при което едното око се обръща към носа.
 • Ехотропия: Ехотропията се отнася за дивергентно кривогледство, в което едното око се обръща навън.
 • Хипертопия и хипотропия: Тези понятия се отнасят за вертикалното кривогледство, при което едното око е по-високо (хипертропия) или по-ниско (хипотропия) от другото око.
 • Паралитично кривогледство: Това се случва поради увреждане на третия, четвъртия или шестия краниален нерв в резултат от лош приток на кръв. Напрежението върху нерва може да доведе до ограничени движения на очите и кривогледство.

Симптоми на кривогледството

Снимка на око, което гледа на горе

Кривогледството води до сериозен проблем със зрението, поради липса на изравняване.

По принцип, не е ненормално за едно новородено да кръстосва очите си от време на време. Въпреки това, на три или четиримесечна възраст, детето трябва да може да фокусира върху предметите, които вижда с перфектно изравнени очи.

Най-честите симптоми на кривогледство са:

 • Очите не гледат в една и съща посока, при деца на четири месеца.
 • И двете очи са съсредоточени в една и съща точка, но не са изравнени.
 • Двойно виждане при възрастните.

При по-леки случаи на кривогледство, едно дете може да затвори окото си когато има слънчева светлина. Те също така накланят главата си, за да могат да задържат погледа си. Също така е често срещано тези деца да се справят лошо в училище поради проблеми със зрението.

Евентуално, между 30 и 35% от хората с кривогледство губят зрението си на недоминиращото око. Това е известно като амблиопия или мързеливо око. Когато кривогледството възниква в зряла възраст, също така е характерно да имат двойно виждане.

Лечение

Целта на лечението е да се предотврати загубата на зрение на недоминантното око и двете очи да са на едно и също ниво, колкото се може повече. Тези лечения са за укрепване на очните мускули, така че отклонението да се намали или да изчезне.

Често срещано е да се наложи носенето на очила и някои упражнения за очите, които да укрепят мускула. В случай на амбилопия, посоченото лечение е тотална оклузия. Това означава поставяне на превръзка върху доминиращото око, за да може другото да увеличи своята острота.

При най-тежките случаи, лечението може да изисква операция. Това е за да отслабнат някои мускули и останалите да се засилят като се модифицира тяхното поставяне или съкращаване на едно от тях, за да бъдат подравнени. Този вид лечение изисква няколко операции.

Понякога лекарите могат да коригират кривогледството, като инжектират ботокс (ботулинов токсин). Това отпуска мускулите и позволява на очите да бъдат изравнени правилно в определени случаи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salgado, C. (2005). Ambliopía y estrabismo. Boletín de la Escuela de Medicina, 30(2), 31-36.
 • Mezquía Valera, Alina, Aguilar Valdés, Juan, Cumbá Abreu, Caridad, & Acosta Quintana, Leanne. (2010). Agudeza visual y aprendizaje escolar en estudiantes de secundaria básica del municipio Habana Vieja. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología48(3), 264-270. Recuperado en 03 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032010000300005&lng=es&tlng=es.
 • Moguel Ancheita, S, Dixon Olvera, S, Martínez Oropeza, S, & Orozco Gómez, LP. (2003). Utilidad de la toxina botulínica en el tratamiento del estrabismo en enfermedades sistémicas. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología78(1), 9-14. Recuperado en 03 de julio de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-66912003000100004&lng=es&tlng=es.
 • Dras. Andrea Jara, María Augusta Naranjo, Pamela Salas, Marcela Arrufat, Romina Nuñez, Mariana Pozzi Azzaro, Susana Gamio (2018). Utilidad de la Toxina Botulínica tipo A para el tratamiento de estrabismos horizontales. Servicio de Oftalmología, Hospital de Niños Dr. Ricardo Gutiérrez, Buenos Aires, Argentina. https://archivosoftalmologia.com.ar/index.php/revista/article/view/57.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.