Кортикотропин: характеристики и ефекти

Кортикотропинът стимулира две от трите области на надбъбречната кора, където кортизоловите и кортикостеронните глюкокортиоди. Научете повече за него в тази статия.
Кортикотропин: характеристики и ефекти

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Хормонът Кортикотропин, наричан още аденокортикотропин (ACTH), е полипептиден хормон, съставен от 39 аминокиселини. Произвеждан ежедневно в малки количества (около 10 мг), стимулира надбъбречните жлези.

Освен това, ACTH стимулира две от трите области на надбъбречната кора, които отделят кортизолови и кортикостеронни глюкокортикоиди. Обаче също стимулира ретикуларната зона, която произвежда андрогени. Неговата биологична функция е да стимулира секрецията на кортизол. По този начин тялото произвежда повече кортикотропин по време на напрегнати, стресиращи периоди.

Синтез на кортикотропин (ACTH)

Кортикотропин: синтез на хормона в епруведка

Хипофизната жлеза синтезира ACTH в отговор на секрецията на хормона кортикотропин (CRH), от хипоталамуса. По подобен начин, надбъбречните жлези произвеждат хормон, наречен кортизол, който помага на тялото да се справи със стреса. Това е така защото кортизолът е важен за живота. По този начин, неговите нива в кръвта остават под контрол.

Измерване на нивата на кортикотропин

Целта на синтеза на ACTH е да се използва като индикатор на функцията на хипофизата и да се откриват проблеми в надбъбречната жлеза. Полезен е за диференциалната диагноза на следните болести:

 • Болестта на Адисън
 • Вродена надбъбречна хиперплазия
 • Синдромът на Кушинг

Когато нивата на кортизол се увеличат, нивата на ACTH обикновено се понижават. Когато нивата на кортизол намаляват, нивата на ACTH обикновено се увеличават.

Обаче може да има високо ниво на ACTH и ниско ниво на кортизол или обратно. Това може да възникне поради проблем в хипофизната жлеза. Обаче, ниските нива на ACTH и кортизол могат да възникнат поради проблем в хипофизната жлеза.

Когато производството на ACTH е в излишък, може да бъде поради свръхактивна хипофизна жлеза или понякога тумор на белите дробове.

Нивата на ACTH и кортизол се променят през деня. Така че, кортикотропинът обикновено достига най-високото си ниво рано сутринта, между 6:00 часа и 8:00 часа. Обаче най-ниското ниво възниква следобед, между 6:00 часа и 11:00 часа.

Ако вашият лекар мисли, че е задължително, той ще измери вашите нива на ACTH или сутринта, или следобед. Той обикновено измерва нивата на кортизол когато се измерват нивата на ACTH . Кортикотропинът се отделя в импулси така че вашите кръвни стойности могат да варират за една минута до друга.

Нормални стойности на кортикотропин

Химическа формула на кортизол

Нормалните стойности на кортикотропин варират за кръвна проба, взета рано сутринта, са по-малко от 80 pg/mL или 18 pмол/L. Обаче, те са по-малко от 50 pg/mL или 11 pмол/L при проби, взети следобед.

Какво може да означава по-високо от нормалното ниво на ACTH?

Когато нивата на кортикотропин са по-високи от нормалното, това може да подсказваза присъствието на заболявания като:

 • Болестта на Адисън: При това заболяване хипофизните жлези не произвеждат достатъчно кортизол.
 • Наследствена надбъбречна хиперплазия: В този случай надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно хормони.
 • Множествена ендокринна неоплазия тип I: Това възниква когато една или повече ендокринни жлези са свръхактивни или когато образуват тумор.
 • Болестта на Кушинг: Това заболяване възниква когато хипофизната жлеза произвежда твърде много от хормона кортикотропин, обикновено причинено от доброкачествен тумор на хипофизната жлеза.
 • Ектопичен синдром на Кушинг: Това е рядък вид тумор, който може да възникне в белите дробове, щитовидната жлеза или панкреса и предзивиква прекалено много кортикотропин.

Ниво на ACTH под нормата

Когато стойностите на кортикотропин са под нормата, те могат да подсказват за присъствието на заболявания като:

 • Хипопитуитаризъм- това подсказва, че хипофизната жлеза не произвежда достатъчно хормони като кортикотропин
 • Тумор на надбъбречната жлеза– в този случай присъствието на тумора произвежда твърде много кортизол
 • Лечение с глюкокортикоидни лекраства забавя производството на кортикотропин

Заключение

Измерването на нивата на кортикотропин може да бъде засегнато от много фактори като например времето на деня, когато е взета кръвната проба. Поради тази причина трябва да имате предвид медицинската информация за другите изследвания, особено тези свързани с нивото на кортизол в кръвта ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • SANGUINETTI, C. M. (1948). Insuficiencia suprarrenal. Dia Medico Uruguayo.

 • García, V. E., Burgui, J. Á. M., Dobón, M. G., & Gimeno, L. F. (2006). Síndrome de Cushing dependiente de corticotropina. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13094424

 • Goñi Iriarte, M. J. (2009). Síndrome de Cushing: situaciones especiales. Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/s1575-0922(09)71408-1


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.