Кивича, перлата на Андите: Хранителна стойност, ползи и употреби

За да се възползвате от ползите на перлата на Андите или "кивича", ще ви обясним кои са нейните свойства и как могат да помогнат на вашето здраве. Не пропускайте тази статия.
Кивича, перлата на Андите: Хранителна стойност, ползи и употреби
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 септември, 2022

Кивича, или „перлата на Андите“, както е известна в родината си, е вид зърнена култура и е известна още като амарант. Науката го е нарекла Amaranthus caudatus и се смята за една от най-старите култури в Перу. В днешно време е класифицирана като най-добрата храна от растителен произход за хората.

Това зърно има много хранителни и здравословни ползи. Всъщност, благодарение на пълната си хранителна стойност, то беше избрано от НАСА за храна на своите астронавти.

Кивича е изследвана за своите терапевтични свойства срещу оксидативен стрес, възпаление и дислипидемия. Има толкова много качества и е изключително универсален в кухнята. С кивича можете да правите супи, палачинки, бисквитки, напитки и паста, наред с много други неща.

Прочетете и се изненадайте от всичките й предимства, хранителна стойност и приложения. Ако търсите най-здравословната храна, продължете да четете!

Какво представлява кивича, перлата на Андите?

Кивича е зърнена култура, която принадлежи към рода Amaranthus. Датира отпреди около 4000 години и произхожда от Америка, по-специално – Перу. Според археологически доказателства, започва да се култивира едновременно с царевицата.

Трите вида, най-широко разпространени по света, тъй като са адаптирани към различни климатични зони, са A. hypochondriacus в Мексико, A. cruentus от Гватемала и A. caudatus в цяла Южна Америка. Това са бързорастящи растения, които се развиват между 1400 и 2400 метра (4600 до 7900 фута) над морското равнище.

Цветовете и семената му могат да бъдат лилави, златисти или червени.

Основните производители са Перу, Боливия, Мексико, Китай, Индия, САЩ, Аржентина, Кения, Непал, Русия и Пакистан. Зърното се счита за псевдозърнена култура, тъй като въпреки че няма същата генетика като зърнените храни, съдържа голямо количество въглехидрати.

Кивича има множество приложения:

 • Човешка и животинска храна
 • Орнаментация
 • Индустрия
 • Лекарство
Малко кивича
Кивича е полезна не само като храна за хората. Намира приложения и като храна за животни.

Хранителни характеристики

Хранителните характеристики на кивича са уникални, тъй като съдържа аминокиселини, нишестета и уникални липиди, които благоприятстват хранителния баланс, когато се смесват с бобови или зърнени храни. Както е описано от група експерти, съставът на амарант на 100 грама (4 унции) зърно е както следва:

 • Влажност: 11,1 %
 • Калории: 350 калории
 • Белтъчини: 13-19 г
 • Мазнини: 2-10 г
 • Въглехидрати: 57-60 г
 • Фибри: 2,2 г
 • Пепел: 4,1 г
 • Калций: 247 mg
 • Фосфор: 500 mg
 • Желязо: 10 mg
 • Тиамин: 0,14 mg
 • Рибофлавин : 0,32 mg

Зърното на кивичата съдържа между 13 и 19% висококачествени протеини, тъй като осигурява почти всички основни аминокиселини. Притежава особеността да осигурява двете аминокиселини, които липсват в други зърнени храни, тоест лизин и метионин. Поради това може да се комбинира с групата на житните и бобовите култури.

В допълнение, дефицитът на аминокиселината триптофан може да бъде компенсиран от приноса на зърнени храни. От друга страна, протеинът от амарант достига 90% смилаемост и чревна абсорбция.

Нишестето е основният компонент на това питателно зърно, вариращо между 50 и 60%. Действа като сгъстител или заместител на мазнините в храни с ниско съдържание на мазнини. Диетичните фибри са предимно от разтворим тип, което също помага за понижаване на холестерола.

Що се отнася до липидите, неговите мастни киселини са с висока хранителна полза. Открояват се линоловата и олеиновата мастни киселини, които имат отношение към профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

От друга страна, кивича е основният растителен вид, който произвежда сквален, който понижава холестерола в кръвта и има антиоксидантно действие.

Микроелементи

Сред основните микроелементи откриваме калций, чиито стойности са два пъти по-високи от тези на течното мляко. Съдържанието на фосфор и желязо също превъзхожда зърнените култури и семената. Стойността на тези минерали благоприятства развитието на костите и зъбите.

Цинкът и магнезият се намират в добро съотношение. Те помагат за укрепване на имунната система и метаболизма на кръвната захар.

Що се отнася до витамините, най-забележителните са тиамин, рибофлавин и ниацин. Те се използват за производството на полови хормони и за растежа и метаболизма.

Ползите от кивича

Ползите от тази псевдозърнена култура зависят от някои активни съединения, които са част от зърното. Сега ще го анализираме.

Може да намали липидите в кръвта

Кивича съдържа някои активни пептиди, които са в състояние да инхибират ензима HMG-CoA редуктаза, като го доведат до нива толкова ниски, колкото тези, получени при лечение със статини. Този ензим определя скоростта на производство на холестерол. Поради тази причина кивича се използва за борба с дислипидемиите и атеросклерозата.

Група експерти показаха, че храненето на лабораторни плъхове с диета, допълнена с брашно за хляб от амарант, понижава техния лош холестерол, като същевременно повишава добърия холестерол. Други изследователи установиха, че ефектът на брашното от амарант върху липидите в кръвта е подобен на този на овесеното брашно.

Кивича намалява оксидативния стрес

Основното антиоксидантно съединение в зърното и другите части на кивичата е полифенол, наречен рутин. Други антиоксидантни съединения включват р-кумарин, антоцианини, каротеноиди, феноли и бета-каротин.

Мазнините от семената на амарант показват защитен ефект срещу оксидативния стрес, причинен от свободните радикали в чернодробните клетки на животински модели. От друга страна, при жени след менопауза, приемащи добавки с тази псевдозърнена култура, се наблюдава повишаване на нивата на някои антиоксидантни вещества в организма, докато оксидативният стрес намалява.

Възможен антиканцерогенен ефект

Някои проучвания стигат до заключението, че пептидите, извлечени от амарант, са в състояние да предотвратят пролиферацията на тумори. Ефектът изглежда се медиира от индукция на клетъчна смърт.

Изследването обаче е проведено in vitro, така че са необходими повече доказателства.

Други ползи

В допълнение други части на растението също имат ползи за здравето. Например, корените действат като стягащо средство при диария, докато запарката от стъблото му действа слабително.

Междувременно листата помагат за намаляване на възпалението на пикочния мехур при цистит, контролират кръвното налягане и премахват симптомите на височинна болест.

Човек на планина.
Подобно на много култури от Андите, амарантът има свойства да ограничава ефектите от височинната болест.

Използване на кивича

Кивича се използва за приготвяне на различни рецепти. Например сладкиши, тортили, супи, бисквити, трици, зърнени блокчета, бонбони, сиропи и салати.

Зърното винаги трябва да се почиства много добре, като се опитвате да го измиете няколко пъти, за да извлечете полифенолите, наречени танини, които му придават горчив вкус. След това може да се препече, за да се концентрират някои от витамините му и да се подобри вкусът и текстурата му.

В Мексико, например, препечените семена се смилат за приготвяне на атоле и пиноле. Това е вид mazzamora, използвана за приготвяне на тамалес, който съдържа царевично брашно, стъбла и нарязани листа от амарант.

Пуканите зърна се смесват с мед, тръстиков мед или шоколад и след това се формоват, за да се направи кивича нуга в Перу, алегриа в Мексико и таду в Индия.

Една потенциална употреба на кивича е за приготвяне на печени продукти, които не се нуждаят от втасване, тъй като не съдържат глутен. Препоръчва се и за смесване с други зърнени брашна.

Нишестето от това зърно може да се използва като добавка в хранително-вкусовата промишленост, като сгъстител или заместител на мазнините. Скваленът, който е част от маслото, може да се използва в козметичната индустрия, като лубрикант и като прекурсор на стероиди.

Здравословна храна ли е кивичата?

Няма съмнение, че тази „перла на Андите“ е една от най-пълноценните зърнени храни, предлагани от растителното царство. Не само ни дарява с висококачествени протеини, но също така ни предлага витамини В комплекс и минерали като желязо, калций и фосфор.

Кивича или амарантът се счита за пълноценна храна, тъй като когато се комбинира със зърнени или бобови култури, придобива незаменими аминокиселини. От друга страна, неговите антиоксидантни и понижаващи холестерола и триглицеридите свойства оправдават добавянето му като съставка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.