Киберсигурност за възрастните хора: какво да имате предвид

Също като децата, възрастните хора са лесна мишена за безскрупулни хора в мрежата. Как да ги защитим? Открийте нашите съвети.
Киберсигурност за възрастните хора: какво да имате предвид

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Когато децата сърфират в интернет без надзор, могат да станат жертви на кибертормоз и grooming, известни също като „педофилски grooming“. Въпреки че това е една от най-целевите групи, когато става въпрос за киберсигурност, възрастните хора също са уязвими.

Това е така, защото има безскрупулни хора, които се възползват от неопитността им в дигиталния свят, за да ги измамят или да откраднат самоличността им. Така че, ако сте възрастен човек или ако познавате възрастен, който е изложен на риск, ето някои от съображенията, които трябва да приложите на практика.

Съвети за киберсигурност за възрастните хора

Както се посочва в статия, публикувана в The National Council on Aging (NCOA) , има много онлайн измами, насочени към възрастни хора; следователно трябва да прилагате мерки за киберсигурност, когато сърфирате в мрежата. Какво са те? Нека да ги разгледаме.

1. Създайте сигурни пароли

Повечето хора създават пароли от своята рождена дата, име на партньор и дори любима група или супергерой. И да, това е лесно за запомняне, но вие ще станете лесна плячка за тези, които искат да сложат ръка на вашите пари и информация.

За да избегнете това, можете да прегледате или научите възрастните как работят мениджърите на пароли. Най-общо казано, това е програма, която съхранява потребители и пароли за всяка платформа и услуга, в която лицето има акаунт.

Въпреки това, вместо да научавате куп различни пароли, трябва да запомните само една, която ще бъде „главната парола“ и с която ще имате достъп до всички останали. Доста полезно, нали?

Жена на компютър
Една от най-важните мерки за киберсигурност са силните пароли. Най-добре е да избягвате използването на данни, които може да са очевидни.

2. Не оставяйте паролите си на видими места

Не поставяйте паролата си върху лист хартия, залепен върху хладилника с магнит или върху бележка на вашия телефон или компютър. Полагащите грижи може да не са добри хора или ако загубите едно от тези устройства или то бъде откраднато или хакнато, те ще имат достъп до всичко.

Така че, ако искате да запишете паролата, дръжте листчето на сигурно място, до което имате достъп само вие и вашите доверени хора. Освен това помолете някой, на когото имате доверие, да ви научи как да шифровате документа. Разбира се, можете също да научите как да направите това сами; само имайте предвид, че това може да генерира нова парола за защита на останалите.

3. Не кликвайте върху връзки и не изтегляйте подозрителни документи

В имейл, съобщение чрез социална мрежа или приложение за съобщения е обичайно да получавате връзки, в които ви се обещават подаръци или награди, ако щракнете или изтеглите документ. Това е една от най-разпространените техники за фишинг, а възрастните хора са сред първите жертви.

В този смисъл възрастните хора трябва да се пазят от кликване върху този тип неща. За да определите, че това е възможна измама или кражба на самоличност, помислете за следното:

  • Ако името на получателя е изписано неправилно. Например грешното изписване на името на банковата институция е основно разкритие, че това е измама.
  • Ако писмото е спешно, иска пари или ви информира за нередовна ситуация с банковата ви сметка.

4. Киберсигурност за възрастните хора: Не влизайте веднага във важни уебсайтове

При банките е много често да не влизате в „официалната“ страница, защото хакерите са създали фалшива целева страница. И така, когато се опитате да влезете, това, което се случва, е, че те се докопват до вашата информация и скоро до вашите пари. Това е кошмар не само за възрастните хора; следователно съвети за киберсигурност включват следното:

  • Проверете дали URL адресът на страницата няма правописни грешки.
  • Проверете дали е https, а не http. Все пак имайте предвид, че на това и на катинара за „сигурна връзка“ не може да се вярва напълно.
  • Проверете дали уебсайтът има „декларация за поверителност“ и страница за контакти.

5. Имате добра антивирусна програма

Без антивирусна програма вашите устройства са изложени на риск да бъдат атакувани от безскрупулни хора. Поради това инсталирането на антивирусна програма става наложително.

Тези програми са изминали дълъг път и сега, в допълнение към защитата на устройствата ви от злонамерен софтуер, те предлагат и други функции като мениджъри на пароли и инструменти против фишинг.

6. Поддържайте програмите актуални

Програма с по-стара версия може да бъде вратичка, която улеснява достъпа на измамниците до информация. Поради тази причина винаги трябва да се опитвате да имате най-новата версия на всички програми.

И тъй като това може да бъде забравено, възможно е да настроите актуализациите да се извършват автоматично. Помолете някой от членовете на вашето семейство за помощ или научете как да го направите сами.

Също така е разумно да се уверите, че дадена програма е надеждна, преди да я инсталирате, тъй като точно както подозрителните връзки и документи, те могат да причинят много щети на вашите устройства и лични данни.

7. Киберсигурност за възрастните: Винаги излизайте

Отворената сесия на неизвестно устройство е един от най-честите начини за загуба на важна информация. Уверете се, че винаги излизате от страниците на банки и онлайн магазини, наред с други.

Разбира се, това не е ограничено само до времето, когато сте навън; същото важи и за устройствата, които имате у дома.

Киберсигурност за възрастни хора
Важно е да проверите сигурността на страниците. Освен това излезте от акаунтите, след като приключите с използването им.

Какво друго трябва да имат предвид възрастните хора, когато става въпрос за киберсигурност?

В допълнение към горното има и други мерки, които могат да помогнат на възрастните хора при проблеми с киберсигурността. Първо, трябва да сте много внимателни, когато приемате покани за приятелство в социалните мрежи. Освен това е разумно да имате личен профил и да не предоставяте лична информация на никого.

Друга грешка, която може да изложи вашите данни на риск, е извършването на банкова транзакция, докато сте свързани към обществена wifi мрежа. Това включва също покупки и дори само влизане.

Публичните wifi мрежи са инструмент, който много измамници използват, за да се доберат до вашите данни.

И накрая, не забравяйте, че ако има нещо, което не знаете как да направите или не разбирате, винаги можете да поискате помощ от член на семейството или от човек, на когото имате доверие. Киберсигурността трябва да се приема сериозно. В противен случай можете да се окажете със значителни загуби.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.