Как да лекуваме най-честите проблеми в устната кухина

Грижите ли се редовно за устната кухина? Как точно правите това? Имате ли проблеми?
Как да лекуваме най-честите проблеми в устната кухина

Последна актуализация: 14 февруари, 2022

Много проблеми могат да се появят в устната кухина, като например проблеми с венците, зъбите, устните или лигавиците. Важно е да защитите и да се грижите за всеки един от тези жизнено важни анатомични части, за да предотвратите общи проблеми и симптоми като например кариеси, халитоза (лош дъх), възпаление на венците и язви.

Как да се грижим за устната кухина

Повече от половината от хората по света имат симптоми в устната кухина. Те може да се дължат в голяма степен на недостатъчната хигиена или липса на посещения при зъболекаря. Вие трябва периодично да посещавате зъболекаря си, който единствен може да открие някаква аномалия в този орган. Това може да предотврати появата на болка, дискомфорт и язви в устата и да ви гарантира добро здраве. За да се предотвратят най-често срещаните проблеми в устната кухина, следвайте съветите по-долу:

  • Намалете консумацията на захар: това води до натрупване на плака, която увеличава риска от кариес и атакува зъбния емайл. Намалете количеството на газирани напитки или кафе, които консумирате – това са два от най-големите врагове на белите зъби. Консумацията на пържени или прекалено горещи храни би могла да създаде температурни контрасти, което прави устата по-чувствителна.
    миене на зъби
  • Мийте си зъбите по три пъти на ден: сутрин, след обяд и вечер преди лягане. Отделяйте по три минути за това действие всеки път. Използвайте конци, почиствайте езика и ползвайте флуор. Не използвайте прекалено много избелващи вещества, и ходете на професионално почистване на устната кухина веднъж годишно.
  • Обърнете внимание на това, какви лекарства приемате: продължителният прием на контрацептиви, антибиотици, транквиланти, аналгетици, антихистамини и антидепресанти обикновено води до намалено отделяне на слюнка и устата ви остава незащитена по този начин.
  • Лекувайте чувствителни венци: ако венците ви кървят, когато си миете зъбите, ядете ябълка или хляб, вижте се със зъболекар за избор на подходящо лечение.
    Ежедневна грижа за устната кухина

Как се лекуват най-честите проблеми в устната кухина

Кариесите са най-опасният и най-често срещан “интимен враг” в устата. Те се причиняват от бактериална плака – лепкаво вещество, което се образува в устата след хранене, когато остатъкът от храната се смесва със слюнката. Плаката представлява прозрачен слой върху зъбите. След като влезе в контакт с микробите в устата, захарта ферментира и създава киселини, които атакуват зъбите. Най-добре е да си миете зъбите след хранене, а ако имате кариеси, да отидете на зъболекар, който да ви сложи пломба (ако не се лекува навреме, кариесът може да стигне до нерва и да причини остра болка).

Гингивитът (възпаление на венците) е заболяване на устната кухина, от което голям процент от възрастното население страда. То се причинява от бактерии, които възпаляват венците. Това ги кара да кървят след миене с четка или след ядене на определени храни. Гингивитът е следствие на лоша хигиена и може да бъде излекуван, ако отидете на зъболекар и той ви предложи специална обработка и лечение. Има специално създадени пасти за зъби или гелове, които го лекуват. Ако не се лекува възпалението на венците може да прерасне в пародонтит – заболяване, което нанася по-тежки поражения и може дори да унищожи зъбната кост.

Гингивит

Още по темата

Халитозата, по-известна като лош дъх може да се дължи на някакъв дисбаланс в устната кухина, причинен от нещо различно от кариеси, лоша хигиена, недостатъчно отделяне на слюнка или стомашни проблеми. Ментата е едно от най-ефективните средства за домашно лечение на проблемите, довели до този неприятен “аромат” от устата.

Язви или рани често се появяват по различни причини. Като стрес, пикантна храна, силен козметичен продукт, често хапене на вътрешната страна на устните, нараняване с твърда храна и т.н. Те се появяват, когато имунната ви система отслабне и микроорганизмите, живеещи в устната кухина започнат да се размножават необичайно бързо. Тези рани трябва да се разграничат от херпеса, тъй като и лечението е различно.

Те могат също така да се появят при хора, които носят шини или брекети. Обикновено изчезват сами, но ако не минат за няколко дни или седмици ще трябва да намерите начин да подсилите вашата имунна система. Един от най-известните естествени метода на лечение на рани и язви на устата включва използване на мед поради неговите антисептични и антимикробни свойства. Прилага се директно върху раната заедно с градински чай, газирана вода, или гаргари със солена вода.

Кариеси

Още проблеми в устната кухина

Усещането за парене на езика, или “синдромът на парещия език” причинява болка, подобна на тази от изгаряния. Жените в менопауза най-често страдат от това. Някои симптоми включват чувство за парене, изтръпване, горчив, сух или метален вкус. Това може да бъде излекувано с мента, която е антисептична и освежаваща билка. Трябва да направите чай от мента и да си изплаквате устата няколко пъти на ден с него. Можете да използвате и комбинация от чесън и лук, защото ефектът ще е още по-силен. Направете смес с двете съставки и я сложете на езика си за няколко секунди, като след това изплаквате със студена вода. Болката и възпалението скоро ще си отидат.

Не на последно място “сухотата в устата” е доста често срещан проблем, който може да бъде причинен от стрес, тревожност, депресия, някои инфекции, пушене, диабет, проблеми с имунната система, прием на антидепресанти или антихипертензивни медикаменти или дехидратация. Симптомите включват парене, болка, лош дъх, промени във вкуса и кариеси. Можете да използвате една от три рецепти за лечение на синдрома на сухота в устата. Лайка (разтвор от цвят от лайка, който стимулира слюнковите жлези). Зелен чай (за да се предотврати появата на сухото в устата благодарение на своите антибактериални свойства), както и джинджифил (увеличава количеството на слюнката, като същевременно ви спасява от лош дъх).


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.