Кърсти Али: Ранните признаци на рак на дебелото черво, които трябва да познавате

Диагнозата рак на дебелото черво на Кърсти Али закъсня твърде много и не й даде шанс за провеждане на адекватно лечение.
Кърсти Али: Ранните признаци на рак на дебелото черво, които трябва да познавате
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 25 май, 2023

Американската актриса Кърсти Али почина от рак на дебелото черво, с който бе диагностицирана наскоро. Нейният случай шокира света на развлекателната индустрия заради внезапността на новината.

Това повдига и въпроса как можем да открием ранните признаци на заболяването. Като се има предвид, че имаме работа с една от най-честите причини за смъртни случаи, свързани с рака в света, безпокойството на обществеността е основателно.

Статистическите данни дори накараха Работната група за превантивни услуги на САЩ (USPSTF) да понижи препоръчителната възраст за започване на скрининг за колоректален рак. Границата е намалена от 50 на 45.

Защо възрастта за скрининг на рак на дебелото черво беше понижена?

Кърсти Али почина на 71 години от рак на дебелото черво, без да разполага с много време за подходящо лечение. Въпреки че нейната възраст беше в най-рисковата група, трябва да се отбележи, че случаите сред по-младите хора напоследък са се увеличили.

Този навременен факт доведе до намаляването на възрастта за скрининг. В Съединените щати почти 53 000 души са починали от това заболяване през 2021 г. По този начин заболяването се позиционира като третата водеща причина за смърт при мъжете и жените.

Повечето от смъртните случаи са на хора на възраст между 65 и 74 години.

Важен факт обаче е, че повече от 10% от откритите нови случаи са на хора под 50-годишна възраст. Статистически погледнато, ракът на дебелото черво се е увеличил с 15% сред хората на възраст от 40 до 49 години.

USPSTF взе решение при тези над 45-годишна възраст да започнат скрининг, без да се чака до 50-годишна възраст за първия тест.

колоноскопия
Колоноскопията е един от препоръчителните методи за скрининг на колоректален рак.

Кърсти Али – как да хванем болестта навреме

Не е лесно да се стигне до ранно подозрение за рак на дебелото черво. Много от неговите симптоми са общи и дори се бъркат с банални състояния. Те често се пренебрегват.

Ракът на дебелото черво на Кърсти Али е пример за драматичната ситуация на пациентите, при които болестта е открита късно. Това намалява степента на оцеляване на човек.

Според доклад от 2021 г. половината от тези видове рак се откриват, когато човек има очевидни симптоми. Това означава напреднал тумор, но и възможни метастази. Тези, които са диагностицирани в ранните етапи, имат процент на излекуване от почти 90% само с операция, което налага необходимостта от химиотерапия или лъчетерапия.

Така че ясно е, че ранното откриване е правилният начин. За да се консултираме обаче, първо трябва да се усъмним, че нещо не е наред. И за това следните симптоми могат да ни ориентират.

Промени в навиците на червата

Ако сте човек със склонност към хроничен запек и изведнъж започнете да имате диария за няколко дни, трябва да сте подозрителни. Както и ако се случи обратното.

Тези промени трябва да бъдат постоянни, за да сигнализират за риск. Въпреки това обикновено промяната не е остра, какъвто е случаят с инфекциозната диария. Трябва също да се изключи и причината да е в храната.

Кървене с изпражненията

Отделянето на кръв при дефекация винаги трябва да ни алармира за здравословен проблем. Въпреки че най-често има доброкачествена причина, като хемороиди или анални фисури, неговата продължителност налага изследване.

Кръвта може да изглежда като червена струйка. Това означава прясно, скорошно кървене, вероятно от долната част на червата.

Обратно, тъмната кръв, смесена с изпражненията, идва от горната част на червата. Тя е преминала през храносмилателния тракт и е претърпяла промени в състава си, така че не се вижда като червена.

Има и скрита кръв в изпражненията. Това се открива само когато изпражненията се анализират под микроскоп. Пациентът не я вижда, но се диагностицира по желание на лекаря.

Кърсти Али за рака на дебелото черво – усещането за недостатъчна дефекация

Може да се случи да почувствате, че не сте изпразнили цялото черво, въпреки че сте ходили до тоалетната няколко пъти. Въпреки че това е субективен признак, той обикновено се свързва с рак на дебелото черво.

Това се случва, защото подвижността на храносмилателния тракт се променя с неоплазмата и защото има препятствия по пътя на лумена на ректума. След това, тъй като изпражненията не излизат напълно, разбирате, че бихте отишли отново до тоалетната, въпреки че току-що сте ходили.

Рак на дебелото черво и запек
Усещането, че не сте се изходили достатъчно всеки път, когато отидете до тоалетната, е знак за тревога.

Необяснима загуба на тегло

Отслабването без никакво обяснение винаги е повод за подозрение. Може да означава хронично инфекциозно заболяване (като туберкулоза ), системен синдром (като СПИН) или неоплазма (като рак на дебелото черво).

Трябва да се изключат диети, промени в навиците и повишена физическа активност. Ако нищо от това не изглежда ново в живота ни и въпреки това губим килограми, трябва да се консултираме с лекар.

Загубата на тегло поради рак има няколко обяснения. Има метаболитни промени, които ускоряват консумацията на калории. При храносмилателните тумори обаче има и локални процеси, които възпрепятстват правилното усвояване на хранителните вещества.

Кърсти Али почина от рак на дебелото черво, който не беше открит навреме

Новината за рака на дебелото черво, с който Кърсти Али не успя да се пребори успешно, трябва да ни напомни за важността на ранната диагностика. Налични са няколко теста, които лекарят ще назначи, когато пациентът дойде в кабинета.

Фекална окултна кръв, ДНК тест на изпражненията, традиционна колоноскопия и виртуална колоноскопия са инструменти за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата. Първо обаче трябва да обърнем внимание на тялото си и сигналите, които може да ни изпрати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alvarez-Escobar, Belkis, et al. “Sobrevida en adultos mayores con cáncer colorrectal: una revisión bibliográfica.” Revista Archivo Médico de Camagüey 25.1 (2021).
  • Low, Eric E., et al. “Risk factors for early-onset colorectal cancer.” Gastroenterology 159.2 (2020): 492-501.
  • Siegel, Rebecca L., et al. “Colorectal cancer statistics, 2020.” CA: a cancer journal for clinicians 70.3 (2020): 145-164.
  • US Preventive Services Task Force, Davidson KW, Barry MJ, Mangione CM, Cabana M, Caughey AB, Davis EM, Donahue KE, Doubeni CA, Krist AH, Kubik M, Li L, Ogedegbe G, Owens DK, Pbert L, Silverstein M, Stevermer J, Tseng CW, Wong JB. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021 May 18;325(19):1965-1977. doi: 10.1001/jama.2021.6238. Erratum in: JAMA. 2021 Aug 24;326(8):773. PMID: 34003218.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.