Калцификацията на рамото: Симптоми и причини

Калцификацията на рамото е много болезнено и инвалидизиращо състояние. Хората, които страдат от нея, извършват ограничени движения в горния крайник, което се отразява на ежедневието им.
Калцификацията на рамото: Симптоми и причини
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 26 ноември, 2022

Калцификацията в рамото е известна още като калциращ тендинит на рамото. Както показва името му, той атакува тази голяма става, която регулира движението на горния крайник, така че засягането му води до ограничаване на ъгъла на отваряне на ръката.

Съобщава се, че се среща по-често при жени над 40-годишна възраст и преди всичко на страната, която използват най-много. Тоест при десничарите – от дясната страна, а левичарите – на лявото рамо. Съществуват и двустранни клинични прояви, но те са по-редки.

Причини за калцификацията на рамото

Калцификацията на рамото - причини и симптоми

При тази патология основата е натрупването на калций в едно от най-важните сухожилия в човешката анатомия: сухожилието на ротаторния маншон на мускула supraspinatus. Това е мека тъкан с основни функции за подвижността на рамото.

Бурсата на акромиона също може да се калцира в това състояние. Бурсите са джобове от ставна течност, които смазват ставата между две кости. В този случай засегнатата е тази под акромиалната кост.

В действителност в момента точният произход на калцификацията на рамото е неясен. След като натрупването на минерали бъде открито, е трудно да се определи защо е започнало. Преди всичко има объркване, защото се диагностицира при хора, които нямат ясна история на травма.

Наличието на остеоартрит или артрит, фокусиран върху други стави, не е показателно или рисков фактор. По същия начин хормоналните промени не са пряко свързани с тенденцията за отлагане на калций.

В този смисъл, според много специалисти, имаме работа с типично заболяване на рамото, тоест специфично за тази става и за никоя друга. Друг случай е този на патология като ревматоиден артрит, която е по-генерализирана и атакува ставата като част от целия синдром.

Научните изследвания не са убедителни по отношение на връзката със спорта. Въпреки че има случайни данни за хора, които страдат от калцификация на рамото поради прекомерно натоварване, това не е правило. От друга страна, това също не може да се дължи на заседналия начин на живот.

Симптоми на калциращ тендинит на рамото

калцификация на рамото
Точният произход на калцификацията на рамото е неясен.

Болката при калцификация на рамото е основният признак. Интензитетът й зависи от еволюционния стадий на разстройството, тъй като в началото не е нищо повече от краткотраен дискомфорт, докато калцият се отлага. Във втория етап атаката е остра и инвалидизираща.

Това не означава непременно, че патологията се влошава по отношение на количеството прилепнал минерал. Напротив, в много случаи увеличаването на болката съответства на реабсорбцията на калция, който тялото разгражда.

По-големите натрупвания са по-притеснителни, въпреки че може да не болят толкова много. Проблемът с обемистите размери е, че те нарушават съседните структури и анкилозиращите тъкани. При анкилозирането клетките и влакната, които трябва да са по-гъвкави, се втвърдяват и ставата става твърда.

Това е положението с адхезивния капсулит. Това е усложнение на калцификацията в рамото, което ограничава отварянето на ръката и води до загуба на сила, което затруднява задържането на предмети в ръката или повдигането на ръката над главата, за да достигне нещо.

Времето на еволюцията е различно. Дори при лечение всеки човек реагира по различен начин и състоянието може да продължи от месеци до години.

Диагностика и лечение на калцификацията на рамото

лекар с мъж с калцификация на рамото
Лечението на пациента с калцификация на рамото може да включва противовъзпалителни лекарства и физиотерапия.

След консултация за болки в рамото, следващата логична стъпка е да поискате рентгенова снимка на ставата. Този допълнителен метод обаче обикновено не е решаващ. Той служи за изключване на други процеси, но натрупаният калций трудно може да се види.

В тази част от диагностичния процес се използва ултразвук на меките тъкани и ядрено-магнитен резонанс. В тези случаи има повече възможности за регистриране на признаци на дегенерация на засегнатите сухожилия. Един от класическите признаци е свиването на ставната цепка в рамото, което означава повишен контакт между костните тъкани.

При удостоверяване на калциращ тендинит, ортопедът ще посочи подход, който по принцип обикновено е консервативен. Той се основава на предписването на противовъзпалителни лекарства и провеждането на физиотерапевтични сесии.

В рамките на кинезиологията валидираните подходи са различни. Някои професионалисти предпочитат да използват ръчни маневри, докато други предпочитат ударни вълни или температурни устройства. По принцип се предпочита локалното използване на студ.

Хирургичният подход е запазен за най-неподаващите се на консервативно лечение случаи. Най-често използваната техника е троакарната пункция, която се състои във въвеждане на специална игла в рамото, за да абсорбира калцификацията.

Кога трябва да посетя лекар?

Ако се появи болка в рамото, която се засилва при движение, време е да посетите лекар. Особено ако има допълнително ограничение на движението на ръката при опит за хващане на предмети или при повдигане на ръката над главата.

Въпреки че много случаи преминават от само себе си с течение на времето, е необходимо да се достигне до диагнозата чрез допълнителни методи. Един обикновен ултразвук може да бъде достатъчен, за да се определи наличието на калцификация на рамото и съответно да се лекува.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pereira Quispeynga, Mario Luis. “Prevalencia de lesiones del manguito rotador en pacientes con hombro doloroso evaluados por ecografía en el Servicio de Radiología del Hospital Cayetano Heredia, octubre 2018-marzo 2019.” (2019).
  • Miranda, I., et al. “Tendinitis calcificante de hombro con extensión intraósea: experiencia con el tratamiento artroscópico y revisión de la literatura.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 64.1 (2020): 13-21.
  • Ugalde Ovares, Carlos Eduardo, Daniel Zúñiga Monge, and Ricardo Barrantes Monge. “Actualización del síndrome de hombro doloroso: lesiones del manguito rotador.” Medicina legal de costa rica 30.1 (2013): 63-71.
  • De la Rosa-Morillo, F., J. C. Galloza-Otero, and W. Micheo. “Rehabilitacion del hombro doloroso en el atleta joven.” Rehabilitación 53.2 (2019): 85-92.
  • Galán, Cristina Narváez, et al. “Efectividad del lavado aspiración percutáneo ecodirigido como tratamiento de la tendinitis calcificante del hombro.” Seram (2018).
  • Rodríguez, Javier José Mateos, et al. “Miositis del subescapular. Una evolución infrecuente en la tendinopatía calcificada. Estudio de un caso.” Revista Colombiana de Reumatología (2020).
  • Serrano Ardila, Ana María, and Sergio Abush Torton. “Capsulitis adhesiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 62.1 (2017): 37-43.
  • Gramajo Arriola, Erick Juan José, and Samuel Eduardo García Díaz. Diagnóstico del ultrasonido en el hombro doloroso. Diss. Universidad de San Carlos de Guatemala, 2016.
  • Herrera, Elizabeth O’Relly, et al. “Ondas de choque en el tratamiento de tendinitis calcificada del supraespinoso en adulto mayor.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 8.2 (2017).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.